Nikola Kočović i Nikola Ivanović (©MN Press)
Nikola Kočović i Nikola Ivanović (©MN Press)

Crvena zvezda vs Mega Mozzart - pobeda za finale i nastavak savršenog niza ili prekid istog

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 08:10

Crveno-beli još nisu poraženi od talentovane beogradske ekipe u kup završnicama, dok Vladimir Jovanović i njegovi puleni žele da se taj negativni trend konačno završi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Susreti Crvene zvezde i Mege Mozzart na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća postaju nešto poput nepisanog pravila. Četvrtu godinu zaredom, šesti put ukupno. Prošle sezone u finalu, sada stepenicu ranije (TV Arenasport, 17.00). I svaki put dosad pobednički oreol nosili su košarkaši Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Nadaju se na Malom Kalemegdanu da će se tradicija nastaviti i kao branilac Žućkove levice ima svako pravo da iznosi samo najviše ambicije, mada u redovima Mege Mozzart nemaju nameru da učešće u Kupu završe dan pre kraja i to je poruka koja je mogla da se čuje pred sam put u Niš, ali i posle trijumfa nad Zlatiborom.

Za razliku od Partizana i FMP, raspored takmičenja je Crvenoj zvezdi i Megi Mozzart dao jedan slobodan dan između dve faze, što je u specifičnim košarkaškim uslovima i skoro pa gladijatorskom sistemu borbe za pehar zlata vredan benefit.

U Crvenoj zvezdi iskoristili su dan odmora da još malo oporave energetske rezerve pred, u klubu se svi nadaju, dva odlučujuća meča kojim bi se zaokružio ostanak na tronu i zadržao prvi od tri trofeja koja još čuvaju u svom posedu. Ekipa je odlučila da dan provede "ispod radara", sve u cilju da fokus bude maksimalno na utakmicu sa Megom Mozzart. Uspeli su Dejan Radonjić i njegovi saradnici da realizuju trening oporavka, koji je u ovakvim situacijama od krucijalnog značaja.

Učešće Nejta Voltersa je i dalje upitno. Američkog plejmejkera nije bilo u sastavu zbog manjih zdravstvenih problema, a upravo je ekipni trening bio poligon na kome je trener Radonjić testirao jednog od najvažnijih igrača. Ipak, konačna odluka o njegovom učešću večeras biće doneta tokom dana.

Ekipa Vladimira Jovanovića imala je sličan raspored kao večerašnji protivnik. Kod Mege Mozzart pod znakom pitanja je Aleksa Uskoković. Doskorašnji košarkaš Crvene zvezde nije bio u potpunosti spreman napore prvog dana takmičenja, zbog čega je odlučeno da odmori kako bi pokušao da pomogne saigračima u daleko važnijoj utakmici.

U najavi trećeg ovosezonskog duela sa crveno-belima iz redova Mege Mozzart mogla se čuti slična poruka onoj posle četvrtfinala - koncentracija, čvrstina i manje izgubljenih lopti nego inače...

"Sa Crvenom zvezdom smo već odigrali dve utakmice u ABA ligi, od kojih je druga bila pre nepune dve nedelje. Već sam napomenuo da se radi o veoma kvalitetnom sastavu kome jezgro tima čine jako kvalitetni srpski igrači, od kojih je većina bila ili će biti u reprezentaciji. Tim je dosta odbrambeno orijentisan, igra jako čvrstu odbranu na njihovom delu terena i preko toga traži svoj ritam za utakmicu. Obzirom na našu mladost i neiskustvo, ukoliko hoćemo da igramo utakmicu protiv Crvene zvezde, najvažnije je da mečiramo čvrstinu i kontakt koji su preko potrebni da bi se igrala utakmica sa njima", izjavio je Jovanović.

Košarkaši Mege Mozzart (©MN Press)Košarkaši Mege Mozzart (©MN Press)

Samson Ružencev je svoj debitantski nastup na Kupu Radivoja Koraća završio sa osam poena (3/8 iz igre, 2/5 za tri), pet skokova, dve asistencije i po jednom ukradenom loptom i blokadom, a novi meč sa Zvezdom čeka uz želju da popravi utisak u odnosu na duel odigran pre skoro dve sedmice u beogradskom naselju Braće Jerković, kada je bio limitiran na samo tri poena.

"Naš sledeći korak je polufinale i utakmica protiv Crvene zvezde za koju se spremamo. Oni su verovatno glavni favoriti za osvajanje kupa i sigurno je da nas očekuje teška utakmica. Mi dolazimo iz dobre utakmice protiv Zlatibora, sa Crvenom zvezdom smo igrali već dva puta ove godine i dobro se poznajemo. Pristup, koncentracija i energija moraju da budu na najvišem nivou tokom svih 40 minuta utakmice ukoliko želimo da dođemo u priliku da napravimo iznenađenje", poručio je nekadašnji student Univerziteta Florida.

Istorija mečeva između Crvene zvezde i Mege Mozzart prilično je zanimljiva. Od dosadašnjih pet susreta u Kupu, tri su završena na maksimalno dva poseda. Pre dve godine u polufinalu Bili Beron je trojkom na sekund do kraja srušio Megu Mozzart, koja je na minut i po pre isteka vremena imala +5. Beron je pogodio jednu, a onda još jednu strelu i doneo ekipi plasman u finale koje je kasnije izgubljeno od Partizana u gotovo filmskom raspletu... Finale Kupa u Beogradu 2014. ostaće mnogima u sećanju jer su gledali košarkaški rast Vasilija Micića i Nikole Jokića. Najbolji igrač Evrope taj meč završio je sa 18 poena, dok je MVP najjače košarkaške lige sveta imao šut za pobedu u grotlu Pionira, pred punim tribinama protivničkih pristalica, ali je lopta ostala na obruču.

Mladi Luka Mitrović i legendarni Bora Stanković (©Star Sport)Mladi Luka Mitrović i legendarni Bora Stanković (©Star Sport)

Finale iz 2015. takođe je bilo interesantno. Crvena zvezda je tada dugo jurila Meginu prednost, a stvari je pokrenuo kasniji najbolji strelac i MVP turnira Luka Mitrović. Posao je dovršio Nikola Kalinić koji je tada jasno demonstrirao da ekspresno izrasta u pravu zvezdu evropske košarke. Crvena zvezda je tada kompletirala het-trik pobeda u finalu Kupa, pretposlednji put pred niškom publikom jer je to učinila još 2017. godine. Jedini put kada je Crvena zvezda zaista nadigrala Megu Mozzart u Kupu bilo je u polufinalu 2019. godine. Crveno-beli su tada pod komandom Milana Tomića deklasirali protivnika rezultatom 92:73, uz 20 poena Bilija Berona, 15 Dejana Davidovca i 14 Stratosa Perperoglua koji je bio vezivno tkivo ekipe.

Prošlogodišnji finale ovih rivala rešeno je slično poput nedavnog duela u dvorani Mega Factory – kontrolom skokova. Baš kao i sada, tada je desetkovani sastav Dejana Radonjića pohvatao sve lopte u oba reketa i posle tesnog poluvremena napravio dobru zalihu poena koja je donela određeni mir pred završnicu susreta u kojoj je Zvezda ponovo diktirala tempo i zaokružila osvajanje sedmog nacionalnog kupa u 21. veku.

Sada ostaje pitanje - šesta pobeda u nizu Crvenu zvezdu ili prekid negativnog niza košarkaša Mege Mozzart?

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda - Mega Mozzart

21.00: FMP - Partizan

FINALE

20. februar, 21.00


tagovi

KK Crvena zvezdaMega MozzartKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Dejan RadonjićVlade Jovanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara