Fakundo Kampaco protiv Budućnosti (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco protiv Budućnosti (Foto: MN Press)

Crveno-bela oluja oduvala Budućnost, Zvezda sa +38 došla na pola puta do finala

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.05.23. | 21:12

Izvanredna partija branioca regionalnog trona u prvom meču polufinala ABA lige i najubedljivija pobeda u tekućoj sezoni

Duvaju u Beogradu čitavog dana snažni vetrovi, a u Pioniru je duvala crveno-bela oluja. U njenom centru našla se podgorička Budućnost. Sjajnom igrom od prvog do poslednjeg minuta, u visokom tempu sa kojim sastav Petra Mijovića jednostavno nije mogao da se nosi, košarkaši Crvene zvezde upisali su jednu od najubedljivijih pobeda u sezoni i došli na korak do plasmana u deveto regionalno finale - 93:55.

Bila je to gotovo savršena timska izvedba sastava Duška Ivanovića. Baš onakva na kakvoj iskusni stručnjak insistira. Agresivno i požrtvovano u odbrani, koncentracija na visokom nivou i tečna igra u napadu kojim je još jednom dirigovao argentinski velemajstor - Fakundo Kampaco. Blistavo veče branioca trona koji je napunio baterije i spremio se za napad na rekordnu, sedmu titulu šampiona Jadrana.

Izabrane vesti

Sjajna partija oslikava se i statistički. Zvezda je imala 24 asistencije (Budućnost 11), 31 skok (Budućnost 23) i šutirala 23/34 za dva, 14/32 za tri, a izvela je samo sedam penala i pogodila pet.

Kao protiv Zadra u prvoj utakmici, ponovo su se svi igrači iz protokola upisali u listu strelaca. Prednjačio je Filip Petrušev sa 17 poena, Ben Bentil je ubacio 13, uz 3/4 van linije 6,75.

Ipak, igrač utakmice bio je Luka Mitrović sa dabl-dablom od 11 poena i 10 skokova, za indeks korisnosti 23. Kampaco je kao po običaju radio sve po malo, pa je uz 11 poena imao i šest asistencija, kao i po tri skoka i ukradene lopte, bez izgubljenih (indeks 20). Luka Vildoza je dodao 10 poena i tri završna dodavanja, bez promašaja iz igre (2/2 za dva i 2/2 za tri) i bez izgubljenih poseda.

U poraženom sastavu 13 poena Erika Grina, koji je bio jedini dvocifren. Interesantno je da je Edin Atić ubacio devet poena u prvom kvartalu i tu se zaustavio.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 93:55

(30:16, 21:17, 22:10, 20:12)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (7.879 gledalaca)

Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Sašo Petek

Crvena zvezda: Vildoza 10, Kampaco 11, Mitrović 11 (10 sk), Lazić 3, Martin 6, Dobrić 5, Ivanović 5, Nedović 7, Marković 3, Kuzmić 2, Petrušev 17, Bentil 13

Budućnost: Rejnolds 2, Bel Hejns, Atić 9, Kaba 7, Lekomt, O'Brajen 9, Ilić 4, Jagodić Kuridža 4, Drobnjak 2, Popović, Grin 13, Kamenjaš

Odradila je Crvena zvezda u prvoj deonici gotovo sve savršeno. Jedino nije odigrala najbolju odbranu na Edinu Atiću, mada se mora priznati i da je reprezentativac Bosne i Hercegovine bio inspirisan. To se delom može pripisati i činjenici da u timu nije bilo Lazarevića, ali na kraju nije previše ni Atićev doprinos oštetio crveno-bele u prvom periodu, jer kao što stoji na početku pasusa, Zvezda je ostatak posla odradila veoma dobro. U napadu nalazila rešenja što potvrđuje osam asistencija. Polovina je, naravno, bila Kampacovo maslo. Petrušev je odlično otvorio susret, Vildoza igrao sa dosta energije i koristio brzinu, a onda je kao šlag na tortu došla trojka Bentila u smiraj deonice za velikih 30:16 posle uvodnih 10 minuta.

Gde je stao u prvoj, nastavio je Bentil u drugoj četvrtini. Odmah trojka centra iz Gane. Pa onda sjajnu zakucavanje Mitrovića i potom trojke Markovića i Vildoze za 41:20 posle manje od 13 minuta igre. Pokušala je Budućnost da uzvrati, ali onda je na teren ušao Kampaco i nastavio da zatrpava protivnički koš sa distance. Posle drugog preciznog hica sa distance argentinskog majstora, Zvezda je vodila 51:28, ali to nije sprečilo Fakua da se u narednom napadu Zvezde baci za izgubljenu loptu kao da su poslednje sekunde majstorice finala. Usledila je erupcija u Pioniru, toliko glasne ovacije da Argentinac nije uspeo da čuje signalizaciju sa klupe da je napad pred istekom, pa ga crveno-beli nisu ni realizovali. Podgoričani su potom trojkom O'Brajena zatvorili poluvreme, a na odmor se otišlo sa 51:33 u korist domaćina.

Sjajno timsko izdanje Ivanovićeve ekipe u prvom poluvremenu podvučeno je sa čak 13 asistencija i 11 različitih strelaca, a prednjačio je Filip Petrušev kao jedini dvocifren sa 10 poena. Nije se upisao samo Nikola Ivanović, koji nije ni kročio na parket tokom prvih 20 minuta.

Drugo poluvreme počelo je, kako Amerikanci vole da kažu, cirkuskim šutom Nemanje Nedovića. Imala je Zvezda loptu sa strane i pola sekunde do isteka napada, a reprezentativac Srbije je iz okreta, s jedne noge i van linije 6,75 uspeo na vreme da pošalje loptu ka košu i pocepa mrežicu. Nisu crveno-beli ni pomišljali da spuštaju broj obrtaja, nastavili su da uvećavaju prednost, a otvorio se i prostor za atraktivne poteze, pa su Petrušev i Martin zakucavanjima digli publiku na noge, a razlika je dostigla i 29 poena sredinom treće četvrtine (64:35). Povela je Zvezda potom i sa 30 razlike, da bi poslednji odmor dočekala sa 73:43.

Bilo je sve jasno u Pioniru, ostalo je samo još da se odredi sa kojom razlikom će se odigrati meč. Crveno-beli su za 30 minuta ostvarili cilj i stekli nedostižnu prednost, a Budućnost se pomirila sa porazom. Pokušala je da ga ublaži, ali dovoljno su košarkaši Zvezde bili motivisani da im ne dozvole. Na kraju je suficit domaćina otšao i do 40 poena, da bi gosti u poslednjim sekundama spustili na konačnih 93:55.

ABA LIGA (POLUFINALE) - 1. UTAKMICA

Nedelja

Crvena zvezda - Budućnost 93:55

/Petrušev 17 - Grin 13/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaDuško IvanovićPetar MijovićFakundo KampacoFilip PetruševNemanja NedovićLuka VildozaErik GrinEdin Atić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara