Džon Holand protiv Partizana (© Starsport)
Džon Holand protiv Partizana (© Starsport)

Čuda Evrokupa: Andora napada Evroligu dok ispada iz ACB lige i juriš Dušanovih pitbulova protiv inflacije

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.04.22. | 09:05

Finiš koji niko nije očekivao

Ako je novi sistem Evrokupa nešto doneo, to su iznenađenja. Da li je to dobro za takmičenje ostaje da se vidi, ali za sada definitivno imamo neverovatne rezultate. Huventud i Gran Kanarija se nisu domogli ni do polufinala, a dva pomenuta kluba iz Španije su bili prvoplasirani u grupama što im je garantovalo igranje na domaćem terenu. Njihovim ispadanjem je najviše mogao da profitira Partizan, crno-beli su mogli da igraju sve mečeve u Beogradu, čak i polufinale i finale, međutim iz već poznatog razloga se to nije desilo. Bursa je rastužila crno-bele u Beogradu, Huventud je kiksnuo protiv Ulma, dok je Gran Kanarija ostala nemoćna protiv Andore, ekipa koja se istinski nalazi u čudnoj situaciji.

Naime, Andora je trenutno na dve utakmice od osvajanja Evrokupa, a da situacija bude potpuno bizarna, ista ta ekipa je na ivici ispadanja iz ACB lige u kojoj igra katastrofalno čitave sezone. Međutim to je baš ono što donosi jedna utakmica u Evrokupu, sve se rešava u 40 minuta i sve je moguće.

Izabrane vesti

To je jedan loš dan, nema prava da se razmišlja. Sistem jeste surov, igrate celu sezonu za neke četiri utakmice, nisam to video do sada, ali dobro, ne može samo nama da ne prija, tako je svima. Da li je sistem dobar, ostaje da se vidi. Ja mislim da nije dobar“, rekao je bio Ostoja Mijailović za Mozzart Sport posle ispadanja Partizana protiv Burse, veličanstvene Burse.

Tim Dušana Alimpijevića je apsolutni hit sezone. Posle Beograda pokorili su i Ljubljanu, a još dok je meč trajao Džon Holand je režao u kamere i uzvikivao: "Mi smo psi, ne bilo koji psi... Mi smo pitbulovi". Nemojmo zaboraviti da je Holand sezonu počeo u Portoriku, u februaru otišao u Uniks, a zatim posle izbijanja rata u Ukrajini u martu stigao u Bursu, kao zamena za Alerika Frimena, ponajboljeg igrača Alimpijevićevog tima, koji je morao da bude prodat zbog složene finansijske situacije u klubu.

Klub koji je osnovan pre samo osam godina, a koji sa predsedničke funkcije vodi Sezer Sezgin, nekadašnji levi bek nekoliko turskih fudbalskih ekipa – da, fudbalskih – tako je stigao do najvećeg uspeha u istoriji. Uz naravno obilatu pomoć Omera Kizila, prvog čoveka Uludag kompanije, najvećeg turskog izvoznika sokova, pa i ovih sa imenom Fruti, koja ne samo da finansijski ulaže u klub no im pomaže i u, samo primera radi, organizacije prodaje dresove pa čak i hot dogova u dvorani. I sve to u vreme velike inflacije u Turskor. Kad je Bursa letos sklapala tim za jedan evro mogli ste da dobijete oko 10 lira. Sada negde oko 15. To je pad od 50 odsto.

Umesto da je Partizan bio taj koji niže pobede, Bursa je u centru pažnje. Ovako crno-beli moraju da se koncentrišu na treninge sa kojima su počeli u utorak posle šestodnevne pauze. Prvu narednu utakmicu izabranici Željka Obradovića igraju tek 18. maja u plej-ofu ABA lige. Da je kojim slučajem Partizan pobedio Bursu imao bi potpuno otvoren put do titule utakmicama na svom terenu. Crno-beli bi gostovali samo Huventudu koji je izgubio u osmini finala i Gran Kanariji koja je izubila u četvrtfinalu. Šta bi bilo kad bi bilo...

O sezoni Andore može i film da se snima. Oskar Kvintana je treći trener ove sezone. Španac je došao na mesto Davida Eudala pre desetak dana koji se samo par meseci zadržao na klupi gde je pre njega sedeo Ibon Navaro.

Zanimljivo da je Kvintana radio kao komenator na lokalnoj televiziji pre nego što je dobio poziv Franseka Solana, generalnog menadžera Andore. Kada je stigao na klupu, imao je samo jedan trening pre nego što je bila zakazana utakmica protiv Budućnosti. Andora je odigrala impresivno i prošla u četvrtfinale gde je potom šokirala i Gran Kanariju.

Naš fokus je ACB liga. Znam da to nije nešto što naši navijači žele da čuju, ali evrokup je za nas kao trening“, rekao je bio Kvintana.

Andora je treniutno na 17. mestu ACB lige sa devet pobeda i čak 21 porazom. Samo je Betis u lošijoj poziciji.

Raspored do kraja sezone nije lak, sledi gostovanje Valensiji, potom meč sa Falensijom, Saragosom i Tenerifeom. Biće to pakleni maj, ali sasvim je moguće da bude situacija da Andora osvoji Evrokup čime bi se obzbedio plasman u Evroligu, a ispadne iz ACB lige.

Naredne nedelje nas očekuje još jedan spektakularan meč sa sastaju se dva najveća iznenađenja sezone. Andora i Bursa.

Dželati favorita... timovi koji su najviše profitirali u ovom sistemu takmičenja.

ČETVRTFINALE EVROKUPA

(A) Virtus - Ulm 83:77

(B) Valensija - Levaloa 98:85

(C) Gran Kanarija - Andora 77:79

(D) Cedevita Olimpija - Bursa 83:85

POLUFINALE EVROKUPA

3. maj

20.00 Andora - Bursa

4. maj

20.30 Virtus - Valensija

 


tagovi

Dušan AlimpijevićBursaKK AndoraKK PartizanŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara