ČUDO U LIONU! Panterovo iskupljenje i “koplje“ u srce Asvelu, Štimčeva partija sezone i blokada za pobedu

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.01.20. | 22:58

Utakmica kakva se ne pamti, za anale - 83:80

Zaboravite sve što ste dosad videli, Crvena zvezda je izrežirala apsolutno najluđu utakmicu sezone! Ono što je šampion Jadranske lige napravio večeras može slobodno da se podvede kao najveći podvig u dužem vremenskom periodu! Posle minusa od 21 poena u prvom poluvremenu i samo 30 ubačenih poena za uvodne dve četvrtine, Crvena zvezda je u nastavku meča napravila vanserijski poduhvat za četvrtu uzastopnu pobedu u Evroligi i preokret kakav dugo nije viđen! Za istoriju, za pamćenje, za anale! Drama sa srećnim krajem za crveno-bele posle košmarnih dva minuta, šest promašenih slobodnih bacanja, velike greške Kevina Pantera, ali i iskupljenja u vidu trojke na 1,9 sekundi pre kraja, da bi sve rešio Vladimir Štimac ključnom blokadom za definitivnu pobedu. Asvel - Crvena zvezda 80:83 (30:13, 19:17, 16:34, 15:19). 

Sve na stranu, kakva dva minuta u završnici su viđena u dvorani Astrobal, na oči francuske legende i vlasnika Asvela Tonija Parkera i njegovog gosta, predsednika košarkaških operacija Toronta Masaija Udžirija. Potpuni košmar u kojem je Crvena zvezda kao od šale mogla da ispusti brejk! Od momenta kada je Vladimir Štimac pogodio svoju tek drugu trojku u Evroligi - prvu ubacio kao igrač Bajerna protiv Fenera pre šest godina - za 79:73, sve do kraja meča bilo je neviđeno mučenje u kojem je poslednju reč ipak rekao bivši srpski reprezentativac i dete kluba s Malog Kalemegdana! Podaci za potpunu nevericu - kada je Štimac pogodio trojku trener Asvela Zvezdan Mitrović zaradio drugu tehničku grešku, ujedno i isključenje, a onda je počela istinska agonija Zvezde sa ŠEST promašenih slobodnih bacanja iz SEDAM pokušaja! 

Izabrane vesti

Prvo Lorenzo Braun nije iskoristio poklon iz Mitrovićevog isključenja, pa su Štimac i Džejms Gist u roku od minut bili po dva puta neprecizni, da bi onda Braun imao polovičan učinak na 37 sekundi do kraja za 80:75! Asvel je u tih minut i po imao tri promašaja sa distance i dve izgubljene lopte, uz seriju faulova iz kojih igrači Zvezde gotovo da ništa nisu mogli da pogode! Samo je Dejvid Lajti uspeo da reši situaciju na 39 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, a iz sledećeg napada je Braun realizovao samo jedno slobodno bacanje. I onda kataklizma, ledeni tuš u dva čina. Prvo Rihards Lomaž pogađa trojku, a onda Kevin Panter u sledećem izvođenju loptu predaje Lajtiju koji završava akciju za 80:80 na 15 sekundi do kraja!


ASVEL – CRVENA ZVEZDA 80:83
/30:13, 19:17, 16:34, 15:19/

Dvorana: Astrobal, Lion;
Gledalaca: 5.560;
Sudije: Karlos Peruha, Serhio Silva, Gitis Vilijus.

ASVEL: Tejlor 5, Džekiri 6 (7sk), Kaudi 5, Maledon 13, Lomaž 14, Galiju -, Nua 3, Žan Šarl 6, Dio -, Lajti 11, Strazel -, Pejn 17 (8sk).

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić -, Panter 18 (4as), Braun 13 (7as), Davidovac 9 (5sk), Lazić 1, Beron 5, Dobrić 6, Gist 2 (6sk), Jagodić Kuridža 2, Simanić -, Jovanović 6, Štimac 21.


Tada je Dragan Šakota iskoristio tajm-aut, u nameri da nacrta poslednji napad na utakmici i pokuša da izvuče maksimum iz situacije. Zvezda je imala strahovitih problema da izvede loptu iz napadačke polovine, ali je ona nekako stigla do Pantera koji je komotno krcao vreme do 1,9 sekundi do kraja, kada je već bio u visokom letu i preko ruke Šarla Kaudija ubacio šut “a la Braun“! Ni tu nije bio kraj svemu, pošto je onda Asvel imao dovoljno vremena da izvuče produžetak, ali je Štimac fantastično anticipirao pokušaj Lomaža i izblokirao ga za definitivni kraj utakmice, brejk Crvene zvezde i četvrtu uzastopnu pobedu u Evroligi! Asvelove igrače progutao je pritisak izgubljene prednosti, a u poslednjoj deonici izgledali su gotovo izgubljeno na parketu dok su im crveno-beli lako oduzimali posed za posedom...

Kad se podvuče crta kompletna utakmica je za posebnu analizu, jer Crvena zvezda pod hitno mora da izvuče pouke iz verovatno najlošijeg poluvremena u Evroligi od oktobra, ali i da pronađe naćin da zadrži ovaj nivo samopouzdanja iz treće i četvrte deonice, kada se apsolutno sve okrenulo na Zvezdinu vodenicu! Šta je Crvena zvezda preživela, to se zaista ne pamti. U prvom poluvremenu je ubacila svega 30 poena, u poslednjim momentima istog zaostajala čak 21 poen (49:28), bez ubačenog šuta za tri poena (0/4) i sa tek sedam uhvaćenih lopti! Primera radi, Asvel ih je imao ukupno 18, odnosno čak šest u napadu! Uz četiri pogotka sa distance i na sve to psihološku prednost kakvu bi malo ko ispustio. Ali, Asvel jeste, na sreću apsolutno svih navijača Crvene zvezde! Posle nezamislive torture u dve četvrtine Zvezda je potpuno eksplodirala i ubacila neverovatnih 34 poena u trećoj deonici, od čega čak 20 u tačno šest minuta čiste lucidnosti, inspiracije i neviđene želje. A onda se dogodila završnica za infarkt u kojoj su se crveno-beli ipak bolje snašli. Rolerkoster sa srećnim krajem!

Pored trijumfa veliki znak pitanja ostaće iznad Marka Jagodić Kuridže i Lorenza Brauna. Iskusni krilni centar napustio je teren posle samo pet minuta utakmice, odnosno njegova nepuna tri minuta. Uspeo je da reši jednu tešku situaciju s poludistance, a onda praktično u doskoku odmah zatražio izmenu i jedva je odšetao do klupe za rezerve. U pitanju je desna noga, ali se još ne zna da li je skočni zglob, koleno ili možda mišić... Braun je u 25. minutu susreta loše nagazio i ponovo izvrnuo levi skočni zglob, baš kao u meču s Baskonijom. Na kraju je ipak smognuo snage da odigra završnicu u kojoj je bio koristan. 

Vladimir Štimac je odigrao najbolju partiju sezone! Za 30 minuta u igri bio je bez greške iz igre (8/8 za dva, 1/1 za tri), za 21 poen, a navijači će mu svakako oprostiti četiri promašena slobodna bacanja, od čega dva u presudnim momentima. Kevin Panter je odigrao još jedan meč s mnogo samopouzdanja i skupio 18 poena (7/9 iz igre, 2/3 za tri), uz četiri asistecije. Lorenzo Braun je dopisao 13 poena i sedam završnih dodavanja, dok je Dejan Davidovac imao devet poena i pet skokova. Zvezda je sjajnom kolektivnom igrom uspela da pokrije loše veče Bilija Berona završeno sa samo pet poena (2/7 iz igre), zato je važne minute energijom i zalaganjem, uz šest poena i četiri skoka doneo Ognjen Dobrić. Džejms Gist se dugo tražio na parketu, a na kraju je imao svoje zasluge za četvrti brejk sezone jer je pohvatao šest važnih lopti. Kod Asvela 17 poena i osam skokova prikupio je Adrijen Pejn, 14 poena dopisao je Rihards Lomaž, poen manje imao je supertalentovani Teo Maledon, dok je Dejvid Lajti ubacio 11 poena.

Zvezdu sada čekaju dva dana odmora, pa gostovanje Megi na Novom Beogradu u ponedeljak od 17 časova. 

EVROLIGA - 18. KOLO

Četvrtak
Alba Berlin - Makabi Tel Aviv 89:95
/Hermanson 16 - Brajant 19/

Olimpija Milano - Panatinaikos 96:87
/Rodrigez 22 - Fredet 28/

Baskonija - Fenerbahče 65:79
/Šengelija 21 - Vesterman 21/

Real Madrid - Žalgiris 88:82
/Tompkins 20 - Lekavičijus 21/

Petak
Himki - Zenit  81:83
/Šved 30 - Vil 20/

Bajern  Minhen - CSKA Moskva  77:84
/Monro 20 - Džejms 27/

Asvel Lion - Crvena zvezda  80:83
/Pejn 17 - Štimac 21/

Barselona - Anadolu Efes  82:86
/Dejvis 20 - Larkin 26/

Valensija - Olimpijakos  91:93
/San Emeterio 23 - Printezis 18/

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara