Duop Rit ©Star Sport
Duop Rit ©Star Sport

Da li ste čuli za Al Rijadi? Klub sa šestoricom igrača na Mundobasketu, jedan je igrao u Crvenoj zvezdi

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.08.23. | 11:03

Najtrofejniji libanski klub ima isti broj igrača na Svetskom prvenstvu kao i Olimpija Milano i Olimpijakos, a više od Barselone, Minesote, Orlanda, Oklahome...

Svaki Mundobasket sa sobom donosi neku zasebnu priču, s obzirom da to takmičenje predstavlja najveću i najbrojniju košarkašku smotru na planeti. U narednih 16 dana gledaćemo nadmetanje 32 selekcije iz četiri različite konfederacije, među kojima se nalaze i predstavnici klubova za koje mnogi, pa čak i oni upućeniji ljubitelji igre pod obručima, verovatno nisu ni čuli.

Jedan od klubova koji je iskočio u prvi plan, barem na početku Mundobasketa, jeste Al Rijad iz Bejruta, koji na turniru ima čak šestoricu igrača. Tim brojem igrača na SP mogu da se pohvale još samo Olimpija Milano i Olimpijakos.

Izabrane vesti

Al Rijad je najtrofejniji libanski klub i dvostruki šampion Azije. Naravno, predstavlja okosnicu reprezentacije Libana, sa petoricom igrača u rosteru, ali tu je i reprezentativac Australije Duop Rit, centar dobro poznat ovdašnjoj javnosti, s obzirom na to da je u pitanju bivši prvotimac FMP Železnika i Crvene zvezde.

Rit je dres kluba s Malog Kalemegdana nosio u sezoni 2020/2021. i u Evroligi prosečno beležio 4,8 poena, uz 1,9 skokova po meču. U ABA ligi je bio nešto konkretniji sa 5,5 poena i 2,5 skokova u proseku. U Železnik je stigao dve godine ranije, pravo iz NCAA lige, gde je nastupao za LSU Tajgerse.

Duop Rit je u Al RIjadi stigao ove godine, a iza sebe ima dve izuzetno uspešne sezone u australijskim Ilavara Hoksima, odnosno kineskim Ćingdao Iglsima. Snažni centar, rođen u Južnom Sudanu, sa Kengurima ima istorijsku brzonu na Olimpijskim igrama u Japanu 2020. godine.

SPECIJAL KVOTE - SVETSKO PRVENSTVO IGRAČI

Kao što smo rekli, ostali igrači Al Rijadija su manje poznati i igraju za reprezentaciju Libana. U pitanju su Amir Saud, Karim Zejnun, Ali Mansur, Vel Arakži i Hajk Gjokčjan.

Zanimljivo, čak 11 klubva imaju po pet predsatavnika na turniru, a jedan od njih je i egipatski Al Ahli. Tu su još i Alba, Monako, Bajern, Barselona, Panatinaikos, Virtus Bolonja, Minesota, Orlando i Oklahoma.

---------------------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke.

---------------------

Kada je u pitanju Al Ahli, svih pet reprezentativaca igraju za Egipat. U pitanju su Amr Ala Zahran, Karim Hatem Elgizavi, Amr Gendi i Omar Orabi.

Olimpija Milano, koja tokođe ima šestoricu igrača iz svojih redova na Mundobasketu, dala je reprezentativce za dve selekcije. Četvorica igraju za Italiju, a to su Stefano Tonut, Nikolo Meli, Đampaolo Riči i Luiđi Datome, a tu su i dvojica prezentativaca Nemačke Maodo Lo i Johanes Fojtman.

Olimpijakos ima četvoricu grčkih reprezentativaca na SP – Mihalisa Luncisa, Đanulisa Larencakisa, Kostasa Papanikolaua i Tomasa Volkapa, zatim Francuza Mustafu Fala i Srbina Nikolu Milutinova.

OD NBA TIMOVA „NAJIZDAŠNIJI“ MINESOTA, ORLANDO, OKLAHOMA I JUTA

Karl Entoni Tauns (Dominikana) ©AFPKarl Entoni Tauns (Dominikana) ©AFP

Iznad učešća igrača iz NBA timova na reprezentativnim takmičenjima uvek stoji znak pitanja, a tako je bilo i pred ovaj Mundobasket. Ipak, nekoliko klubova je u značajnijoj meri dalo slobodu svojim igračima. Tu se pre svega misli na Minesotu, Orlando, Oklahomu i Jutu, koji će imati po pet predstavnika iz svojih redova na SP. Posebno su nam interesantni bili oni igrači koji neće nastupiti za selekciju SAD, već za ostale selekcije na turniru.

Centar Timbevulvsa Karl Entoni Tauns će igrati za Dominikansku Republiku, Kajl Anderson nastupa za Kinu kod Aleksandara Đorđevića, a Rudi Gober za Francusku. Krilo Orlanda Džo Ingls igra za Australiju, dok braća Vagner - Mortic i Franc nastupaju za Nemačku. Dobro poznati Goga BItadze predvodiće centarsku liniju Gruzije na Mundobasketu.

Oklahoma je dala Davisa Bertansa Letoniji, Džoša Gidija i Džeka Vajta Australiji, dok za Kanadu igraju Luguentc Dort i Šej Gildžes Aleksander.

Kada je u pitanju Juta, Simone Fotekio igra za Italiju, Džordan Klarson za Filipine, Lauri Markanen za Finsku, a Keli Olinik za Kanadu.

KLUBOVI SA NAJVIŠE IGRAČA NA MUNDOBASKETU:

AL RIJADI – 6

OLIMPIJA MILANO – 6

OLIMPIJAKOS – 6

AL AHLI – 5

ALBA – 5

MONAKO – 5

BAJERN – 5

BARSELONA – 5

MINESOTA – 5

ORLANDO – 5

OKLAHOMA – 5

JUTA – 5

PANATINAIKOS – 5

VIRTUS – 5

MUNDOBASKET - 1. DAN

Petak

10.00: Angola - Italija

10.00: (6,00) Finska (20,0) Australija (1,17)

10.45: (5,50) Meksiko (19,0) Crna Gora (1,20)

11.15: Letonija - Liban

14.00: (1,15) Dominikanska Republika (20,0) Filipini (6,50)

14.10: Nemačka - Japan

14.30: Egipat - Litvanija

15.30: (2,10) Kanada (15,0) Francuska (1,90)


tagovi

Mundobasket 2023Duop Rit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara