Demijan Lilard (Foto: AFP)
Demijan Lilard (Foto: AFP)

Dame time u Milvokiju! Lilard brojao do 39 na debiju za Bakse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.10.23. | 04:15

Doskorašnji košarkaš Portlanda zablistao na premijernom nastupu za tim iz Viskonsina, Filip Petrušev bez minuta za Filadelfiju

U nekim drugim okolnostima utakmica Milvokija i Filadelfije bio bi ispraćen prvenstveno kroz prizmu prvih zvezdi dva tima Janisa Adetokunba i Džoela Embida. Daleko od toga da su i oni podbacili, ali su ih na startu nove sezone NBA lige zasenili - debitanti. Na jednoj strani Demijan Lilard, na drugoj Keli Ubre. I mada će i jedan i drugi imati razloga da se po lepo sećaju prvog zvaničnog nastupa za novi klub, razlog više imaće Lilard pošto je upravo on u završnici meča odbio nalet Filadelfije i Baksima doneo pobedu u preuzbudljivoj utakmici u Fiserv Forumu – 118:117.

Kada je krajem septembra aktivirao bombu, svima je bilo jasno da će tim što je prošlu sezonu završio na startu plej-ofa sa Lilardom ponovo sanjati najveće snove i ciljati novi prsten. I i te kako ima osnova za tako nešto. Doskorašnji košarkaš Portlanda je pokazao da će biti ogromno pojačanje za tim iz Viskonsina i da mu period adaptacije neće biti potreban. Prvi meč i odmah - 39 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Izabrane vesti

"Nije ovo ništa, želim više. Rekao sam još kada sam stigao da nisam došao ovde da gubim vreme", jasan je bio Lilard posle utakmice.

Istina, imala je sudijska trojka vrlo čudan i u neku ruku upitan kriterijum suđena, u više navrata je košarkašima Filadelfije sudila faulove pri šutu rivala za tri poena, pa je tako samo Lilard izveo 17 slobodnih bacanja! I svako pogodio. Ali je isto tako bio miran kada je bilo najpotrebnije, kao na primer na nešto više od minut pre kraja meča kada su Seventisiksersi prišli na dva koša zaostatka (113:111), a Lilard preuzeo stvar u svoje ruke, serijom driblinga napravio prostor pored Ubrea i pogodio trojku kojom je zaustavio nalet protivnika.

Osim toga što nije uspeo da u pomenutoj akciji zaustavi Lilarda, teško da će Ubre imati za čime da žali. Bivši član Šarlota je na prvom zvaničnom meču za Filu isporučio 27 poena uz procenat šuta iz igre od neverovatnih 82 posto, uz tek po jedan promašen šut za dva i tri poena. I pored toga nije bio najefikasniji akter u redovima gostiju pošto je Tajris Meksi završio meč sa 31 poenom, a vrlo dobar bio je i Džoel Embid sa 24 poena, šest asistencija i sedam skokova.

Najveća ispomoć Lilardu bio je Adetokunbo sa 23 poena, a zanimljivo je da su dvocifreni bili još samo Bruk Lopes 13 i Bobi Portis sa deset koševa.

Domaćin je znatno bolje otvorio utakmice i tokom većeg dela prvog poluvremena – zapravo, izuzev u uvodna tri minuta meča – bio u vođstvu. Štaviše, na četiri minuta pre odlaska na odmor imali su Baksi 19 poena prednosti i činilo se u tim trenucima da će počistiti rivala sa parketa Fiserv Foruma. Ipak, već u završnim minutima druge deonice gosti su krenuli da tope zaostatak, da bi trojkom Embida posle nepuna tri minuta igre u nastavku razliku sveli na svega tri poena (68:65).

Od tog trenutka Baksi su živeli prvenstveno od Lilardovih i Adetokunbovih poena i zahvaljujući njima dvojici držali protivnika na koliko-toliko bezbednoj distanci. Sve dok početkom četvrte četvrtine Fila predvođena Ubreom vezala 14 poena (94:102). No, domaćin je imao spreman odgovor, još bolji, te je preko Lilarda uzvratio serijom 19:2 (113:104).

Probali su Seventisiksersi još jednom da uzvrate, pre svih Ubre, da "iščeprka" pobedu i baci Lilardu u lice, ali nije imao šanse. Već je uveliko ušao u Dame time...

Srpski košarkaš u redovima Filadelfije Filip Petrušev nije dobio priliku na večerašnjem susretu.

NBA LIGA

Petak

Milvoki - Filadelfija 118:117

/Lilard 39 - Meksi 31/

LA Lejkers - Finiks (u toku)


tagovi

NBA ligaDemijan Lilard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara