Majk Džejms (©Starsport)
Majk Džejms (©Starsport)

De Kolo stiže Spanulisa, ali je i Džejms na dobrom putu da postane kralj strelaca u Evroligi

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.11.23. | 11:18

Samo je pitanje vremena kada će pasti rekord legende Olimpijakosa

Već je najbolji američki strelac u istoriji Evrolige, ali as Monaka Majk Džejms je na dobrom putu i da prestigne lidera večne liste Vasilisa Spanulisa (4455 poena). Posle blistave partije u Milanu, 32-godišnji bek prišao grčkoj legendi na samo 417 poena.

Džejms je nakon 21 poena u Mediolanum forumu na brojci od 4038 poena. Izveo je to na 249 utakmica, te kroz karijeru na najvećoj pozornici prosečno beleži 16,2. U tekućoj sezoni je sa 19,2 poena u proseku drugi strelac takmičenja, a ako nastavi u istom ritmu za 22 utakmice će preuzeti tron od legende Olimpijakosa.

Izabrane vesti

Čak iako ne uspe da zadrži nivo na kojem je trenutno, ali ostane na proseku koji drži tokom karijere, do kraja ligaškog dela sezone će postati novi kralj strelaca Evrolige, sračunao je BasketNews.

Već neko vreme Amerikanac iz Monaka drži visok nivo u Evroligi, što potvrđuje i podatak da od sezone 2018/19 nije odigrao manje od 27 utakmica za takmičarski ciklus. Bio je često kandidat za MVP priznanje, ali ga nijednom nije dobio, mada mnogi smatraju da je u prethodnih nekoliko sezona, posebno 2021/22, trebalo da dobije prestižnu nagradu.

"Što se mene tiče, nema dileme. Majk Džejms je trenutno najbolji igrač u Evropi. Ako zadrži ovaj nivo... Ne znam kako se glasa za MVP-a, ali morao bi da dobije sve glasove", jasno je za litvanski sajt rekao košarkaš Pinar Karšijake Erik Mekolum.

Interesantno je da ne trči jedini ka Spanulisovom rekordu. Ispred Džejmsa je i jedan košarkaš koji nije okačio patike i još se drži u najjačoj konkurenciji - Nando De Kolo. Bek Asvela je na 4303 poena i sedi na drugom mestu večne liste, što ukazuje da su dobre šanse da prvi stigne bivšeg grčkog reprezentativca. Ipak, polako usporava, četiri godine je stariji od Džejmsa, teško da će odigrati sve utakmice do kraja sezone pa je utisak da se zvezdi Monaka pre ili kasnije smeši presto. Francuski bek bi sa 13 poena u proseku već za 12 mečeva mogao da zasedne na vrh liste najboljih strelaca u istoriji takmičenja, ali nema dileme da će Majk Džejms konstantno topiti razliku u odnosu na bivšeg košarkaša Valensije, moskovskog CSKA i Fenerbahčea.


tagovi

Majk DžejmsNando De KoloVasilis Spanulis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara