Dejan Vasiljević (Foto: AFP)
Dejan Vasiljević (Foto: AFP)

Dejan Vasiljević dogovorio jednogodišnju saradnju sa Vašington Vizardsima

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.08.23. | 02:19

Australijski reprezentativac srpskih korena dobiće priliku da se dokaže u najjačoj ligi sveta

Kako prenosi novinar ESPN-a Oglun Uludž, košarkaš srpskih korena Dejan Vasiljević dogovorio je saradnju sa Vašington Vizardsima. U pitanju je specifičan "Exibit 10" ugovor, koji po pravilu nije garantovan, ali će australijski reprezentativac imati lepu priliku da se izbori za ozbiljniju rolu u NBA ligi.

Ovaj ugovor se potpisuje za minimalan novac i jednogodišnju je, a pritom igrač ne može da ostvari nikakve bonuse. Takođe, timovi imaju pravo da ga do početka ligaškog dela sezone konvertuju u dvosmerni, a činjenica da je negarantovan ukazuje da mogu i da ga otpuste igrača i rasterete budžet.

Izabrane vesti

Kako bilo, u NBA se teško dolazi do prilike, a ovakva saradnja omogući će Vasiljeviću da se priključi trening kampu Vizardsa i da se bori za mesto pod američkim suncem. Sličan ugovor je recimo imao Maks Strus u Majamiju, Majkl Kid Gilhrist u Njujork Niksima.

Vasiljević je igrao za omladinske selekcije Australije, a nastupao je pod njenim bojama i na Univerzijadi. Za seniorsku reprezentaciju debitovao je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i ostavio odličan utisak sa prosekom od 19,3 poena i četiri skoka na tri odigrane utakmice. Nije se ipak našao na spisku Bumersa za predstojeću planetarnu smotru.

Karijeru je počeo u Melburn Tajgersima, a od 2016. do 2020. je igrao i koledž košarku za Majami. Od 2020. do 2023. je branio boje Sidnej Kingsa i osvojio dve titule u NBL ligi.

Sin bivšeg rukometaša Todora Vasiljevića je rođen u Kanadi, a kao šestogodišnjak se sa porodicom preselio u Melburn. Interesantno je da je tek od 12. godine počeo da se bavi košarkom, a pohađao je i čuveni Institu za sport u Australiji.

Ostaje da se vidi da li će imati sa kim da priča na srpskom u Vašingtonu, s obzirom da su Vizardsi na minulom draftu odabrali Tristana Vukčevića kao 42. pika. Još nije razjašnjeno gde će košarkaš Partizan Mozzart Beta nastaviti karijeru, s ozbirom da se spekulisalo da ga u svojim redovima želi grčki Peristeri, čak i da je zapao za oko Olimpijakosu. Pod ugovorom je sa crno-belima, a utisak je da je njegova želja da se što pre okuša u NBA.


tagovi

Dejan VasiljevićVašington Vizards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara