Kevin Panter i Branko Lazić (© Star Sport)
Kevin Panter i Branko Lazić (© Star Sport)

Derbiji oblikuju kapitene: Lazić rekorder, Panter od Zvezdine uzdanice do legende crno-belih

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.01.24. | 08:15

Za razliku od prva dva ovosezonska košarkaška večita derbija, kapiteni Partizana i Crvene zvezde Branko Lazić i Kevin Panter će biti na parketu i vodiće žestoku bitku u okviru 19. kola Evrolige (20.00)

Večiti derbi, utakmica koja budi posebne emocije kod igrača koji nose crno ili crveno-beli dres. Bez obzira kako ko igra, koliko je do sada pomogao ili odmogao ekipi... Sve pada u vodu pred večiti derbi, spektakl koji je vrlo često i više od utakmice i prosečnog sportskog događaja. Uvek ovaj meč proizvede nove heroje kod navijača koji dobijaju poseban status u njihovim srcima. Baš iz tog razloga igrači Partizana i Zvezde ne mogu da zaborave brojne okršaje protiv ljutog rivala bez obzira na godine i veliki broj susreta, a ako neko zna šta znači igrati takve utakmice to su Branko Lazić sa jedne i Kevin Panter sa druge strane. Dva kapitena, dva najiskusnija igrača u taborima večitih rivala koji će večeras istrčati na teren i pokušati da na toj posebnoj utakmici ponovo upišu svoje ime zlatnim slovima u istorijskim knjigama dva trofejna kluba.

Iako imaju drastično drugačije uloge na parketu, obojica su lideri u svlačionici, njihova reč se uvek najviše poštuje i ceni, uostalom zbog toga su i stekli status kapitena.

Izabrane vesti

Ipak, da krenemo redom. Večeras nas čeka već treći ovesezonski okršaj Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde, crno-beli mogu da se pohvale da su dva puta slavili, ali ti mečevi su protekli bez velikih doprinosa Kevina Pantera i Branka Lazića.

Zvezdin kapiten je propustio oba meča zbog povrede rebra, a Panter je igrao samo na evroligaškom susretu (postigao samo osam poena) kada je povredio koleno zbog čega ga nije bilo na utakmici ABA lige.

Večeras, obojica su maksimalno spremni kao zapete puške da pomognu svojim ekipama u jednom od najbitnijih mečeva u dosadašnjem delu sezone kada je elitno takmičenje u pitanju.

Kapiten Crvene zvezde Branko Lazić je do sada odigrao 87 večitih derbija u svojoj trofejnoj karijeri, što je apsolutni rekord u oba tabora.

Drugi i treći na ovoj listi su Novica Veličković sa 62 meča koje je odigrao u crno-belom dresu, odnosno Luka Mitrović, koji je za Zvezdu nastupio 53. puta, a za njim sledi Petar Božić, bivši kapiten Partizana sa 46 mečeva.

VELIKI UDARAC ZA PARTIZAN MOZZART BET: LEDEJ PROPUŠTA DERBI

Prvi meč Branko Lazić protiv Partizana je odigrao još 2007. godine kada je nosio dres FMP Železnika. Tada kao klinac od 18 godina je ubacio dva poena. Prvi večiti derbi je odigrao četiri godine kasnije. Tačnije 25. decembra 2011. godine kada je Partizan bio ubedljiv rezultatom 85:67 u ABA ligi, Lazić je na parketu proveo 17 minuta u dresu Zvezde i ponovo je ubacio dva poena.

Danas, više od deceniju kasnije... Branko Lazić je postao sinonimim Crvene zvezde. Njen najtrofejniji igrač i neko ko beskompromisno igra odbranu i tako najviše pomaže ekipi sa Malog Kalemegdana.

Neće biti lako protiv Partizana, ali bez obzira na sve... Naša najveća prednost će biti navijači koji će doći u velikom broju. Idemo na pobedu, da pre svega nastavimo dobar ritam igara kao što je to bio slučaj u Istanbulu protiv Fenerbahčea. Uveren sam da će to biti dovoljno da ostvarimo pobedu uz pomoć navijača. Moraćemo timski da odgovorimo na pretnje Partizana. Ne razmišljamo da li će utakmica biti neka prekretnica, samo želimo da igramo dobro i da dođemo do pobede“, rekao je Lazić pred današnji okršaj.

Za razliku od Branka Lazića koji igra derbi mečeve više od 10 godina, Kevin Panter je 2020. godine osetio šta znači ovo rivalstvo. Međutim, ne kao igrač Partizana, već kao igrač Zvezde.

Te sezone Zvezda je bila u čudnom momentu, Milan Tomić je napustio klupu, iskusni Dragan Šakota je došao na njegovo mesto i odmah je shvatio da je ekipi potrebno pojačanje i zbog toga je doveo Kevina Pantera iz Olimpijakosa.

U dresu Zvezde odigrao je dva derbija, ima polovičan učinak, ali taj period je ostao obeležen prekidom sezone zbog globalne pandemije. Panterova epizoda u Zvezdi je trajala svega tri meseca, a ništa nije nagoveštavalo da će on u budućnosti postati uzdanica Partizana. Tačnije ne samo uzdanica već kapiten, najbolji igrač i najbolji stranac koji je ikada nosio crno-beli dres.

U MOSKVI I ATINI ZASLUŽIO VEĆE POŠTOVANJE: MOMAK SPOREDNE ULOGE POSTAO ZVEZDINA UDARNA IGLA

Panter je u dresu Partizana odigrao 19. derbija do sada. Došao je kao prvo pojačanje u eri Željka Obradovića na leto 2021. godine. Do sada ima devet pobeda i 10 poraza protiv Zvezde. Na skoro svim derbijima je imao ključnu ulogu, bez obzira da li je meč okončan pobedom ili porazom.

"Luda brojka... već sam odigrao 19 mečeva protiv Zvezde. Doduše, biće ih još puno ove sezone. Ne završava se ništa sada", kaže kapiten crno-belih.

Posebno se pamti partija iz prošle sezone kada je u petom odlučujućem meču finala ABA lige protiv kluba sa Malog Kalemegdana ubacio 32 poena što je rekord finala regionalnog takmičenja. Baš tim izdanjem je stekao status, slobodno možemo da kažemo, legende kluba iz Humske s obzirom da je najzaslužniji za povratak na regionalni tron posle dugih 10 godina.

"To je definitivno moja omiljena uspomena kada su derbiji u pitanju... taj peti meč je nešto baš posebno. Čak i kada pričam prijateljima kod kuće o tim utakmicama jednostavno je nemoguće objasniti. Prosto moraš da budeš prisutan da bi shvatio", dodao je Panter.

Večeras od 20 časova ćemo videti da li će neki novi igrač iz tabora Zvezde ili Partizana zablistati i doneti veliku radost jednom delu navijača u Srbiji. Čini se da je Crvena zvezda u ovom momentu pod većim pritiskom zbog pozicije na tabeli. Crveno-beli su tek na 15. mestu sa učinkom od sedam pobeda i 11 poraza. Partizan je sa druge strane u boljoj poziciji sa 10 pobeda posle 18 odigranih mečeva u elitnom takmičenju.




tagovi

Branko LazićKevin PanterKK PartizanKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara