Entoni Klemons i Nemanja Dangubić (©ABA LIGA – Partizan / Dragana Stjepanović)
Entoni Klemons i Nemanja Dangubić (©ABA LIGA – Partizan / Dragana Stjepanović)

Deseti poraz u ABA ligi, Partizanu presudila Igokea

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.02.21. | 20:55

Ekipa Dragana Bajića slavila u dvorani Ranko Žeravica na Novom Beogradu, ekipa Saša Filipovskog praktično se oprostila od plej-ofa

Posle velikog rezultatskog zaokreta protiv Lokomotive u sredu Sašo Filipovski je izjavio da je Partizan "gospodar igranja teških utakmica", ali već u subotu uveče pokazalo se da je trijumf nad timom iz Krasnodara bio samo izuzetak. Nije Partizan igrao loše, uporno je odbijao da se preda, ali to nije bilo dovoljno da se pobedi Igokea koja je vodila u najvećem delu susreta.

Ekipa Dragana Bajića ove sezone ne samo da nije iznenađenje Jadranske lige, već u kontinuitetu igra odličnu košarku, što se i te kako pokazalo u susretu gde je Partizanu nanela čak deseti poraz u Jadranskoj ligi i dovela u situaciju da više ni teorija, odnosno viša matematika ne pomažu. Partizan - Igokea 75:83 (16:23, 20:19, 26:21, 13:20).

Izabrane vesti

Zašto? Partizan u ovom trenutku ima skor 7-10 i čak sedam poraza više od od Igokee, Mornara, Cedevite i Budućnosti koji u stopu prate Crvenu zvezdu. Na sve to ima jednu utakmicu više od Barana, a dve od sastava iz Ljubljane i Podgorice, što ekipu Saša Filipovskog dovodi u nemoguću poziciju uoči samog finiša sezone. Dakle, plej-of je gotovo izgubljen. Ovo je beogradskom sastavu četvrti uzastopni poraz u ABA ligi, peti u poslednjih šest utakmica u svim takmičenjima.

Najefikasniji igrač domaćina ponovo je bio Rašon Tomas. Heroj one pobede nad Lokomotivom ubacio je 18 poena (8/12 za dva, 0/1 za tri), te dopisao pet skokova i po tri asistencije i ukradene lopte. Otkako su se pojavile informacije o interesovanju Ludvigzburga Erik Mika igra daleko bolje nego u prethodnom delu sezone, a susret je završio sa 15 poena i tri skoka. Poen manje imao je Markus Pejdž (4/6 za tri), uz sedam asistencija, dok su po 11 poena imali Jaramaz i Veličković, s tim što je Partizanov bek imao i šest izgubljenih lopti. Kod Igokee najbolji su bili Entoni Klemons sa 16 poena, tri asistencije i po dva skoka i ukradene lopte. Marko Jošilo je na takođe 16 poena dodao četiri podeljena dodavanja i tri uhvaćene lopte, a Dalibor Ilić je u partiji sezone isto ubacio 16 poena, uz tri spremljene akcije za saigrače. Edinu Atiću očigledno prijaju utakmice u novobeogradskoj hali, pošto je posle onih 28 poena Megi sada prikupio 13 poena, šest asistencija, četiri skoka, ali i isto toliko prodatih lopti...

Sve ono što je bilo dobro u drugom poluvremenu meča protiv Lokomotive, večeras je nedostajalo Partizanu. Premalo smirenosti i koncentracije, ponekad čak hrabrosti i defanzivne reakcije. Strelac odlučujućih pet poena u tom susretu Džoš Perkins odigrao je za zaborav pošto je promašio svih pet šuteva iz igre za sedamnaest i po minuta, a stekao se utisak da je samo odmagao saigračima kad je bio na parketu. Partizanu je ovog puta poslednja četvrtina bila najlošija na susretu, što je samo olakšalo gostima posao. Ne samo što je ubacio svega 13 poena u ovom periodu, Partizan je konstantno donosio pogrešne odluke u napadu i imao čak dvanaest promašaja u šutu iz igre!

Jaramaz i Klemons (©ABA LIGA – Partizan / Dragana Stjepanović)Jaramaz i Klemons (©ABA LIGA – Partizan / Dragana Stjepanović)

S toliko Partizanovih ispaljenih ćoraka, Igokea je prigrabila dve ključne serije – prvo 9:0 u finišu treće i na startu četvrte deonice kojom je otišla na osam poena razlike (70:62) zahvaljujući smirenosti Stivena Greja, Klemonsa i večerašnjeg “X-faktora“ gostiju Jošila, da bi onda kroz neke promašaje s druge strane dobila veliki podsticaj za pobedu. Partizan je uspeo da se približi na samo četiri poena zaostatka (75:79) uz dva minuta do kraja posle dobrih sekvenci Tomasa, Pejdža i Mike, ali je onda sve stalo...

Igokea je večerašnjim trijumfom "počistila" crno-bele u međusobnim okršajima i stigla do važne pobede za doigravanje, a tek po drugi put u poslednjih desetak godina uspela da slavi u Beogradu! Statistika je bila neumoljiva. Partizan je ostao na samo 52,6 odsto za dva (20/38), te 29,6 odsto za tri poena (8/27), uz pet asistencija manje (19-24), a jedino je u koloni skokova, pogotovo ofanzivnih bio bolji (18-10 / 21-6). Igokea je bolje birala situacije za realizaciju (21/35 za dva – 60%, 7/17 za tri – 41,2%), pa je do brejka u dvorani Ranko Žeravica došla uprkos tome što nije iskoristila čak osam slobodnih bacanja (20/28).

Sve je za Partizan palo u vodu kada u vrlo dobroj trećoj četvrtini nije uspeo da pronađe snagu da izvuče još jedan preokret. Prvo je nadoknadio minus od deset poena, a kao spasilac crno-belih ukazao se Ognjen Jaramaz. Dobio je šuterski obračun s Klemonsom, odneo malu pobedu i zajedno s Rašonom Tomasom doveo Partizan do 59:57 uz 75 sekundi na semaforu. Bilo je to tek drugo vođstvo domaćina u ovom susretu. Jaramaz je utihnuo u ključnom periodu, Tomas je rezultatu doprineo sa još četiri poena, a u situaciji kada dvojica najboljih igrača nisu bili u napadačkom raspoloženju Partizan nije ni mogao više. Pogotovo jer je Dragan Bajić u Karmajklu, Jošilu i Klemonsu pronašao tri napadačke opcije koje su donele prevagu.

Partizan sada ima pauzu do Kupa Radivoja Koraća u četvrtak, kada će se kao branilac Žućkove levice sastati protiv čačanskog Borca u četvrtfinalu.

ABA LIGA - 18. KOLO

Subota

Partizan - Igokea 75:83

Nedelja

12.00: Mega – Mornar

19.00: Split – Zadar

Odloženo

Borac - FMP

Budućnost - Cedevita

Krka – Crvena zvezda



tagovi

Edin AtićRašon TomasNovica VeličkovićMarkus PejdžEntoni KlemonsDalibor IlićKK PartizanIgokea

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara