Jago dos Santos (Foto: Starsport)
Jago dos Santos (Foto: Starsport)

Desetkovana Zvezda čeka Borac Mozzart: Dok ne stigne Smart, oči uprte u Jaga

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 11:10

Zbog brojnih povreda u spoljnoj liniji crveno-beli angažovali i pojačanje, ali će Brazilac morati da iznese veliki teret u predstojećem okršaju

Košarkaši Crvene zvezde u 16. kolu ABA lige dočekuju Borac Mozzart (19.30), a nakon veoma gustog raspored na početku 2024. godine, na megdan Čačanima će izaći značajno oslabljeni. Van stroja su i definitivno Nemanja Nedović i Nikola Topić, dok je najavljeno da timu vrlo verovatno neće moći da pomognu ni Miloš Teodosić i Majk Tobi, što ukazuje da će Janis Sferopulos imati 10 košarkaša na raspolaganju.

Crveno-belima će tako, zbog spleta nepovoljnih okolnosti. nakon poraza od Cedevite Olimpije u prethodnoj rundi regionalnog takmičenja zadatak biti značajno otežan. Ako se u ozbir uzme da dvojica bekova neće nastupiti, a po svemu sudeći i trojica, velika odgovornost naći će se u rukama brazilskog reprezentativca Jaga dos Santosa, kao praktično jedinog plejmejkera u sastavu srpskog šampiona, dok opremu ne zaduži i novajlija Džavonte Smart.

Izabrane vesti

Dobra vest za Sferopulosa je da je 24-godišnji košarkaš u protekom periodu odigrao neke od najboljih utakmica od dolaska na Mali Kalemegdan. Da je delovao sigurnije sa loptom, pronalazio bolja rešenja u napadu nego što je to bio slučaj tokom prva tri meseca tekuće sezone. Najefikasniju partiju pružio je upravo u porazu od Ljubljančana i vratio Zvezdu u utakmicu u drugom poluvremenu. Ubacio je 24 poena, ubeležio i pet asistencija, još jednom pokazao veliku želju, ali za razliku od brojnih prethodnih partija nije izgoreo.

Bio je to verovatno i najzreliji njegov nastup od dolaska u redove srpskog šampiona, a odmah posle poraza u Sloveniji je ponovo bio najbolji Zvezdin pojedinac u okršaju sa Asvelom. Protiv francuskog kluba je bio na pragu prvog dabl-dabla u Evroligi sa 16 poena i devet asistencija. Odlično je prodorima napadao rivala, vrlo dobro koristio "mismeč" situacije i uspešno napadao korpulentnije čuvare u preuzimanjima. Što je još važnije, razigravao je dobro i saigrače, ali kao ni u Tivoliju, ni u Astrobal Areni to nije bilo dovoljno za trijumf.

To ukazuje da će mu biti potrebna pomoć i protiv Čačana, iako je činjenica da su i Cedevita Olimpija i Asvel kvalitetniji protivnici od narednog rivala, kao i da su imali poseban motiv zbog dolazaka novih trenera. Ipak, ovoga puta će i Jago imati dodatni podsticaj, s ozbirom da je Zvezda uoči večerašnje utakmice i zvanično pojačala konkurenciju u spoljnoj liniji angažovanjem bivšeg igrača Filadelfije Dževontea Smarta.

Naspram sebe će večeras imati beka sličnih karakteristika, Ronalda Segua. Američki plejmejker je ove sezone pokretačka snaga Borca, takođe je veoma brz sa loptom i ume da bude prilično nezgodan u prodorima. Ima odličnu debitantsku sezonu u ABA ligi i prosečno beleži 17,3 poena, uz 4,9 asistencija i utisak je da bi duel „jedinica“ mogao da bude od ključnog značaja za ishod večerašnjeg susreta.

Zvezda je zahvaljujući dobrim rezultatima u prvom delu sezone došla u poziciju da poraz od Cedevite Olimpije ne mora da je zaboli. Još ima prednost nad najbližim praticima u ABA ligi, ali je svoje pravo na kikseve ispucala u Ljubljani. Zato je jasno da će od prvog minuta morati da odigra maksimalno angažovano, protiv rivala koji predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone na Jadranu (učinak 7-8). Ipak, ima tradiciju na svojoj strani, dobila je svih sedam okršaja sa Borcem u regionalnom takmičenju. U prethodnom je slavila 87:93 i na delu videla kvalitete Mijatovićeve ekipe. Taj rezultat i način na koji se odvijala utakmica u Čačku takođe pozivaju na oprez, ali je i činjenica da se mnogo toga promenilo od trećeg kola, kada je na klupi Crvene zvezde još sedeo Duško Ivanović.

Ipak, jasno je da će Borac biti veoma motivisan.

"Čim smo okončali utakmicu sa Megom odmah smo je arhivirali, a okrenuli smo se pripremi meča protiv Crvene zvezde. U nedelju ćemo odigrati duel protiv velikog protivnika, trenutnog lidera na tabeli. Neće nam biti lako, to je barem svima jasno. Vredno smo trenirali ove sedmice, a sve u nameri da odigramo što ravnopravnije protiv ekipe koja se takmiči u Evroligi", rekao je šef struke kluba iz Čačka.

Jagu će na megdan izaći i jedno dobro poznato lice navijačima Crvene zvezde, Aleksa Uskoković.

"Očekuje nas utakmica protiv najjače ekipe u ligi, trenutnog lidera takmičenja. Neće biti lak posao, ali ćemo se potruditi da pružimo što bolji otpor slavnom rivalu", dodao je bivši bek tima sa Malog Kalemegdana.

ABA LIGA - 16. kolo

Petak

Split - Cedevita Olimpija 93:85

/Šorter 25 - Matković 21/

Subota

Mornar - Zadar 86:78

/Dun 19- Lakić 19/

Nedelja

12.00: (1,45) Mega MIS (15,0) FMP (3,05)

17.00: (3,90) Krka (16,0) Budućnost (1,30)

19.30: (1,03) Crvena zvezda (28,0) Borac (12,0)

21.00: (1,60) Studentski centar (14,5) Igokea (2,55)

Ponedeljak

18.00: (6,00) Cibona (20,0) Partizan Mozzart Bet (1,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBorac MozzartJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara