Patrik Komninos (©FIBA Champions League)
Patrik Komninos (©FIBA Champions League)

Direktor FIBA Lige šampiona: U otvorenim smo razgovorima sa Evroligom, F4 u Malagi najneizvesniji

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.05.23. | 16:10

"Ovo je prava pozivnica za sve, da se vidi kako timovi igraju u Ligi šampiona i u svojim takmičenjima. Nivo raste, kao i izjednačenost. Imaćemo i meč za treće mesto između Unikahe i Tenerifa - kao u Kupu Kralja i kao u predstojećem plej-ofu španske lige. To postaje njihova priča", kaže Patrik Komninos

Završni turnir FIBA Lige šampiona doneo je dva spektakularna polufinala posle kojih se za titulu bore Hapoel iz Jerusalima Aleksandra Džikića i nemački Bon.

Jutro između polufinala i finala bilo je rezervisano za tradicionalni skup čelnika takmičenja sa novinarima, gde se otvoreno razgovaralo o raznim temama... Pred medijima našao se generalni direktor takmičenja Patrik Komninos koji je za početak pohvalio organizaciju Fajnal fora.

Izabrane vesti

"Ovo je sjajan događaj koji je upotpunio sliku ključa sezone u neverovatnom gradu, u neverovatnoj areni, pred sjajnim navijačima. To je za nas najvažnije", poručio je Komninos i dodao:

"Dobićemo novog šampiona. Bon i Jerusalim ranije nisu osvajali. Biće i nova zemlja prvak, Nemačka ili Izrael".

Oba polufinala završila su se na jednu loptu...

"To pokazuje koliko je takmičenje kompetitivno. Znali smo i pre polufinala da imamo najizjednačeniji F4 u istoriji. Tu su dva tima iz Top 5 u ACB lige koji su igrali u finalu Kupa kralja. Bon je velika priča u Ligi šampiona gde je bio dominantan, ali i u Bundesligi gde je završio na vrhu. Hapoel Jerusalim je tradicionalno moćan tim, drugoplasirani tim u Izraelu. Znali smo da će biti žestokih borbi. Obe utakmice su završene u poslednjim sekundama, ukupna razlika je tri poena. Ovo je prava pozivnica za sve, da se vidi kako timovi igraju u Ligi šampiona i u svojim takmičenjima. Nivo raste, kao i izjednačenost. Imaćemo i meč za treće mesto između Unikahe i Tenerifa - kao u Kupu Kralja i kao u predstojećem plej-ofu španske lige. To postaje njihova priča".

ACB timovi traže da se sjajna nagrada za timove sa Fajnal fora drugačije distribuira?

"Naš pristup što se tiče nagrada je u liniji sa našom psihologijom takmičenja. Svaka utakmica je vredna. Najbolji moraju da budu nagrađeni, ali svi moraju da profitiraju. Ono što nudimo svim timovima je važno što se tiče pokrivanja troškova, organizacije, TV produkcija, sudije, brendiranja... To je jasan pristup za nas, da niko ne treba da pati što igra u BCL već da to bude šlag na torti. Ali oni koji osvoje trebalo bi više da dobiju. I to je ozbiljna injekcija za budžet timova. Jasno je da im je to važno kad pogledate njihove budžete. Ako igrate i osvojite evropsko takmičenje, mora to da bude jak udarac, ne da bude nebitno. Za njih milion evra veoma jako utiče na budžet".

Ideja je da se u budućnosti F4 igra na neutralnom terenu...

"Pre godinu dana sam rekao da želimo da igramo na neutralnom terenu. Bilbao je bio sjajna prilika i bio je fantastičan fajnal-for. To je uvek nešto što istražujemo, ali ćemo uraditi samo ako ima smisla. Ove godine smo imali dosta šansi da odemo na neutralni teren, ali nismo se osećali komforno. Onda smo gledali gde ćemo. Ovo je region koji fantastično organizuje događaje i ima jasnu strategiju. Nismo mogli da nađemo neutralnog domaćina, ali smo presrećni što je Malaga naš partner".

Bon je stigao do finala posle odlične sezone na svim nivoima.

"Predstavlja naše osnovne vrednosti kada se radi o BCL. Kroz uspeh domaće lige je došao ovde, imao je dobru prošlu sezonu, kvalifikovao se, a onda demonstrirao da je ovo takmičenje teško predvideti. Pokazali su da, ako je tim na terenu dobar, Liga šampiona je okruženje koje nudi da se ide daleko i ceni uspehe na terenu. Sada imamo nemački i izraelski tim koji se bore u finalu. Bon je pravi primer šta tim može da ostvari. A nagrada koju će osvojiti, bez obzira pobedili ili izgubili, imaće ozbiljan uticaj na budžet".

Koliko je jako špansko tržište pokazuje sledeći podatak...

"Od naših sedam finala, ovo je drugo bez Španaca – 2018. i sada. Svaki put su bili tu. To pokazuje konstantnost visokog nivoa".

Igokea je osvojila trofej u prvom izdanju Lige šampiona za mlade...

"Čak i sada, dok pričamo o velikom finalu, pričamo o uspehu na turniru u Bursi. To je takmičenje inicirano na osnovu pitanja timova koji su želeli pravi put za mlade. Da imaju da igraju u sjajno organizovanom događaju. Imali smo deset timova, Igokea je osvojila pobedom nad Tofašom. Ovo je deo strategije i vizije BCL, želimo da takmičenje mladih raste i postane relevantan u evropskoj košarkaškoj porodici. Za sada i dalje pozivamo samo učesnike u Ligi šampiona, to nam je pristup i za sledeću godinu ali nam je ideja da zaista napravimo mladu Ligu šampiona, da zovemo sve domaće prvake. To je uvek izazov jer tim koji je u maju osvojio možda više nije u istom uzrastu, ali pokušavamo da pronađemo pravi balans i nagradimo šampione. Sve što radimo je strateški i razvijemo organski. Mlada BCL ostaje veoma važna za nas".

Kruže priče o spajanju BCL i Evrokupa?

"Neću odgovarati na glasine, ali mogu da kažem da imamo otvoreni dijalog sa novim menadžmentom Evrolige. Uvek želimo da nađemo optimalno rešenje da se unapredi evropska klupska košarka. Imamo zajedničko mišljenje u tim razgovorima da postoji rupa u popularnosti evropske košarke i njene komercijalne vrednosti. To ujedinjuje naše pregovore. Sada sedimo zbog raznih tema, ne samo zbog Evrokupa ili Lige šampiona. Nadamo se da ćemo u narednom periodu moći više da vam kažemo, ne samo da odgovaramo na glasine. Sa naše strane uvideli smo da ima mnogo prostora za napredak. Moramo da ponudimo jasnoću i sigurnost svim tržištima. To je osnova za svako takmičenje kako bi raslo. Sada ima mnogo konfuzije i nesigurnosti. Na istoj smo liniji".

Rekao je Komninos i kako vidi evropsku košarku za dve godine.

"Nije poenta u mojoj ličnoj, već zajedničkoj viziji. Imam jasnu ideju kako bi trebalo košarkaški reljef da izgleda. Nije iznenađenje da nam je potrebna jasnija struktura takmičenja. Da informišemo navijače šta se dešava, da poštujemo piramidu sporta, da čuvamo snagu domaćih liga i da bez njih nemamo osnove košarke, a to je razvoj igrača, inače ne bismo pričali o bilo kakvom rastu. Ne igra košarku samo šaka klubova, već stotine njih. Moramo da imamo jasniju sliku na šta će proizvod ličiti. Da utvrdimo broj timova i takmičenja. Sada ih je četiri i u njima igraju svi. Ne mislim da je to idealan pristup. Imamo mnogo timova iz brojnih liga kojima evropsko takmičenje nije nagrada. Imamo timove koji su bliži ispadanju iz domaćih liga nego plej-ofu. Imamo iz druge lige koji igra Evropu. To za mene nema smisla. Uvek je sve bilo vezano za uspehe u domaćim takmičenjima. Na kraju, moramo da se pobrinemo da model koji ćemo da pronađemo omogućava komercijalni rast. Ne samo da donosi nekim timovima, jer se onda stvara veći jaz. Ako je samo za njih, iako gube novac zbog ogromnih budžeta, to urušava. Moramo da privučemo nove investitore. To je jedna od naših misija. A to dolazi kada postoji nada, šansa da se osvoji nešto. Niko neće da uloži u tim ako nema priliku da osvoji titulu. Hoćemo da rastu tržišta, zajednički trud bi moralo da proizvede takve rezultate".

Da li će biti promene formata?

"Uvek smo otvoreni za ideje i transparentni. Verujem da ne sme preko noći da se menja. Jedan od osnovnih problema evropske košarke je nedostatak sigurnosti što se tiče formata i strukture. Ne može da se gleda na osnovu individualne sezone, već imati sve podatke. U sledećoj sezoni ćemo sigurno imati isti format i to će zatvoriti trogodišnji ciklus. Posle toga ćemo videti da li ćemo napraviti neke promene. Da čujemo one koji dolaze iz jačih liga, iz slabijih liga, uzmemo sve u obzir i onda na Bordu rešimo koji su plusevi i minusi. Nema savršenog formata".

Velika je poseta bila navijača na dve utakmice polufinala Fajnal fora, a veliku strast pokazali su navijači Unikahe.

"Više nego impresivna. Nemam tačne brojke, ali je rasprodato. Kada smo 2019. imali prvo neutralno finale, u Antverpenu, kada je Virtus pobedio Tenerife, oborili smo jedinstven rekord, bilo je 17.000 ljudi a domaći tim nije igrao".

Za kraj, gde bi takmičenje moglo da napreduje...

"Uvek postoji mesto za napredak. Inače se ne bismo ujutru budili sa ogromnim osećajem uzbuđenja. BCL raste i postaje bolja svake godine. Svakog dana, nedelje, meseca i godine. Zato što slušamo potrebe igrača, klubova..."

FAJNAL FOR LIGE ŠAMPIONA

Meč za treće mesto, nedelja:

17.00: (1,55) Unikaha (14,5) Tenerife (2,70)

Finale, nedelja:

20.00: (1,70) Bon (14,5) Hapoel Jerusalim (2,30)


tagovi

FIBA Liga šampionaPatrik KomninosKK BonHapoel Jerusalim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara