(©AFP)
(©AFP)

Divizija Jugozapad: Kad će Dončić dobiti ekipu za prsten, žele li Sparsi bilo šta drugo osim Viktora Vembanjame?

Vreme čitanja: 7min | ned. 16.10.22. | 10:27

Maveriksi ovog leta nisu napravili ništa pogrešno. Jednostavno, ruke su im bile zavezane pogrešnim odlukama koje su doneli ranijih godina

Došli smo i do samog kraja u našem pregledu svih poslova koje su klubovi u NBA ligi radili ovog leta. Za sam kraj smo ostavili diviziju Jugozapad u kojoj igraju Dalas, Hjustin, Memfis, Nju Orleans i San Antonio. Pa da vidimo šta su oni napravili ovog leta.

DALAS MAVERIKS

Izabrane vesti

Novi ugovori: Maks Kleber (3 godine/33.000.000 dolara), Tio Pilson (1 godina/1.000.000 dolara)

Došli: Krišćan Vud (trejd/Hjuston), Džaval Mekgi (3 godine/17.000.000 dolara)

Otišli: Džejlen Branson (Nju Jork), Sterling Braun (Hjuston), Markis Kris (Hjuston), Boban Marjanović (Hjuston), Trej Burk (Hjuston)

Kada će Luka Dončić da dočeka da se oko njega stvori prava šampionska ekipa? Ove godine to nije dočekao jer Dalas objektivno nije ekipa koja bi bila u užem izboru za favorite za osvajanje konferencije ili cele lige. Naravno, svaka ekipa koja ima slovenačkog genijalnca u svom rosteru je automatski među favoritima u bilo kojem takmičenju koje igra, ali ne može Dončić baš sve sam.

Maveriksi ovog leta nisu napravili ništa pogrešno. Jednostavno, ruke su im bile zavezane pogrešnim odlukama koje su doneli ranijih godina. Ovog leta su ostali bez Džejlena Bransona, a koliko god on igrao odlično zadnje dve sezone bila bi ipak velika greška da su ga platili onoliko koliko su za njega dali Niksi. Dončiću su potrebni saigrači koji su na najvećem mogućem nivou, ali ipak bi mu bolje došao kvalitet na drugim pozicijama osim na onoj bekovskoj, a posebno ako bi uprava dala pravo bogatstvo za niskog beka. Znamo svi kako niski bekovi prolaze u NBA ligi.

Dobar potez je dovođenje Krišćana Vuda koji je bio sjajan u Ditroitu i malo manje sjajan u Hjustonu, ali i dalje jako dobar. On će sigurno da bude pojačanje za Dalas, a zanimljivo će biti da se vidi kako će se on snaći u ulozi džokera s klupe koju mu je namenio trener Džejson Kid. Ispred njega igraće Džaval Mekgi, a osim njih dvojice Dalas nije doveo više nikoga. Vraća se Tim Hardevej nakon teške povrede, ali nismo baš neki ljubitelji neke igre. Mislimo da je jedna od grešaka koje je Dalas napravio bila ta šta su Hardeveju prošlog leta dali prevelik ugovor. No, mi ipak nismo Mark Kjuban, neka čovek sa svojim parama radi šta hoće, ali malo nam je žao što Dončić nema bolje saigrače...

HJUSTON ROKETS

(©AFP)(©AFP)

Novi ugovori: Džejšon Tejt (3 godine/21.000.000 dolara), Bruno Fernando (4 godine/10.900.000 dolara)

Došli: Džabari Smit (draft/3. pik), Tejri Izon (draft/17. pik), Taj Taj Vašington (draft/29. pik), Derik Fejvors (trejd/Oklahoma), Moris Harkles (trejd/Oklahoma), Taj Džerom (trejd/Oklahoma), Teo Maledon (trejd/Oklahoma), Sterling Braun (trejd/Dalas), Markis Kris (trejd/Dalas), Boban Marjanović (trejd/Dalas), Trej Burk (trejd/Dalas)

Otišli: Krišćan Vud (Dalas), Džon Vol (Klipers), Denis Šreder (Lejkers), Trevelin Kvin (Filadelfija), Sterling Braun (Oklahoma), Trej Burk (Oklahoma), Markis Kris (Oklahoma), Dejvid Nvaba (Oklahoma), Teo Maledon (Šarlot)

Hjuston nastavlja sa svojim rebildingom koji bi vrlo brzo mogao da dođe do kraja ili barem da uđe u onu fazu kada se počinju dovoditi veterani da pomognu mladim igračima. Lani su Rakete predstavile Džejlena Grina koji nije igrao najbolje prvi deo sezone, ali zato jeste drugi. Ova sezona će za njega biti test da se vidi koliko može da igra ozbiljnu košarku, a njegovu lanjsku ulogu će da preuzme Džabari Smit, treći pik s ovoga drafta koji bi mogao da bude vrhunski igrač. Ako se njih obojica ostvare, odnosno predstave se kao par koji može da nosi NBA klub, onda nema problema za Hjuston.

Oko Grina i Smita ima još puno zanimljivih mladih igrača - Alperen Šengun će da bude startni centar nakon šta je Hjuston u Dalas poslao Krišćana Vuda koji im više nije bio potreban; tu su i Džoš Kristofer, Kevin Porter, pa i Džejšon Tejt, a osim Smita na ovogodišnjem draftu su došli Tejri Izon i Taj Taj Vašington. Hjuston će biti zanimljiv za gledanje, pobeda neće imati previše, ali to ionako nije njihov cilj.

MEMFIS GRIZLIS

Novi ugovori: Stiven Adams (2 godine/25.200.000 dolara), Tajus Džons (2 godine/29.000.000 dolara), Džon Končar (3 godine/19.000.000 dolara)

Došli: Džejk Laravia (draft/19. pik), Dejvid Rodi (draft/23. pik), Kenedi Čendler (draft/38. pik), Vins Viliams (draft/47. pik), Deni Grin (trejd/Filadelfija)

Otišli: Kajl Enderson (Minesota), Dientoni Melton (Filadelfija), Tajrel Teri, Džeret Kalver (Atlanta)

Je li Memfis malo prebrzo narastao? To je definitivno legitimno pitanje kada se uzme u obzir činjenica da su Grizliji pomalo iznenađujuće bili druga ekipa na Zapadu u regularnom delu sezone, a da se uoči ove ipak ne stavljaju u krug 3-4 favorita na u konferenciji. Jasno je da su se stvari na Zapadu promenile jer u Denveru i Klipersima početak sezone čekaju sa zdravim zvezdama, ali svejedno se čini da Memfis nije napravio puno da bi se zadržao na samom vrhu.

Ovog leta u klub nije došao niti jedan iskusni igrač ako isključimo Denija Grina koji ipak nema neku budućnost u klubu, a došao je samo kao popuna u trejdu za Dientonija Meltona. Osim Meltona, čiji će se izostanak definitovno da oseti, otišao je i Kajl Enderson, igrač koji je uvek mogao da odigra dobru partiju kada to nikome nije išlo za rukom, a najveći udarac za Memfis je činjenica da je povređen Džeren Džekson koji bi mogao van parketa da bude sve do januara sledeće godine.

Možda i zbog toga u Memfisu nisu previše ulagali u pojačanja pa su u klub došli, osim pomenutog Grina, samo rukiji koji bi trebali da popune rotaciju ionako mlade ekipe. Nove ugovore su dobili Stiven Adams, Tajus Džons i Džon Končar, a iako nam se čini da će Memfis da bude slabiji nego lani, i dalje je to ekipa koja bi trebala da bude među šest najboljih na Zapadu, a onda je u plej-ofu sve moguće. Posebno ako se Džekson vrati u pravoj formi, a možda za vreme sezone u klub dođe i poneki veteran.

NJU ORLEANS PELIKANS

(©AFP)(©AFP)

Novi ugovori: Zajon Vilijamson (5 godina/193.000.000 dolara), Leri Nens (2 godine/21.600.000 dolara), Jonas Valančiunas (2 godine/30.100.000 dolara)

Došli: Dajson Deniels (draft/8. pik), I Džej Lajdel (draft/41. pik), Karlo Matković (draft/52. pik)

Otišli: Toni Snel, Geri Klark

Ništa previše nisu radili u Nju Orleansu ovog leta, ali nije bilo ni potrebno da rade nešto posebno. Najvažnija odluka je bila hoće li Zajonu Vilijamsonu da daju maksimalan ugovor, ali to čak i nije bilo za razmišljanje bez obzira na povrede koje ga muče i zbog kojih do sada nije dao puno od onoga šta se očekivalo od njega. No, Zajon je ipak fizičko i košarkaško čudo i nemoguće je bilo da ga se Pelikansi odreknu, a u sezonu ulazi bez povreda, a verujemo i silno motiviran da se dokaže na velikoj sceni.

Pelikansi su prošle sezone odlično počeli igrati od kada su iz Portlanda doveli Si Džej Mekaluma koji je doneo pravu veteransku sigurnost. Uz njega je i Brendon Ingram počeo bolje da igra, a ako to napravi i Zajon mogli bi Pelikansi da budu opasni za sve protivnike na Zapadu. Uspon lanjskih rukija Herberta Džonsa, Treja Marfija i Hosea Alvarada bi trebao da se napusti, a ako Zajon bude zdrav biće spektakl u Nju Orleansu.

SAN ANTONIO SPARS

Novi ugovori: Keldon Džonson (4 godine/80.000.000 dolara)

Došli: Džeremi Sohan (draft/9. pik), Malaki Brenhem (draft/20. pik), Blejk Wesli (draft/25. pik), Kenedi Čendler (draft/38. pik), Gordžo Dieng (1 godina/2.600.000 dolara), Ajzeja Robi (1 godina/1.900.000 dolara), Danilo Galinari (trejd/Atlanta)

Otišli: Dežonte Mari (Atlanta), Danilo Galinari (Boston), Loni Voker (Lejkers), Džok Lendejl (Atlanta)

Viktor Vembanjama. Ništa drugo očigledno nije na pameti ljudima u San Antoniju nego francusko čudo od deteta koji će sledeće godine sigurno da bude prvi pik na draftu. Kada se pogledaju svi rosteri, Sparsi stvarno izgledaju najslabije, a jedina prava zvezda, iako je i to teško za reći, im je Keldon Džonson. Sve ostalo su igrači koji se tek tebaju dokazati i kojima će ovo da bude nekakvo 'čistilište' da se vidi jesu li ili nisu za NBA ligu.

Da ne bi slučajno došli do koje pobede više od očekivanog, u San Antoniju su ovog leta u Atlantu poslali Dežontea Marija, a nisu pokušali da zadrže ni bilo koga drugog ko bi im mogao pomoći da igraju ozbiljn(ij)u košarku. Došla su četiri rukija od kojih bi Džeremi Sohan odmah trebao da uzme ozbiljniju ulogu, a iako San Antonio na rosteru ima dosta zanimljivih mladih igrača, ipak se njihova sezona svodi na četiri reči: lov na Viktora Vembanjamu.

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

Memfis GrizlisHjuston RoketsDalas MaveriksNju Orleans PelikansSan Antonio SparsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara