Kris Pol (©AFP)
Kris Pol (©AFP)

Doktorat Krisa Pola! On nije čovek, on je čudovište, Sansi krenuli po titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.07.21. | 05:40

Janis igrao uprkos onoj povredi u duelu s Klintom Kapelom, presudna bila treća četvrtina

Možda vam nije na listi omiljenih košarkaša, možda je predugo čekao na priliku da uzme šampionski prsten, možda je u Los Anđelesu izgubio previše vremena sanjajući nešto što s timom koji je na papiru bio sposoban da dođe na tron, ali verovatno će ovako biti mnogo slađe. Kris Pol nije čovek, on je čudovište spremno da Finiks Sansima podari taj dugo čekani šampionski prsten!

Neka je u poznim igračkim godinama, to će eventualni uspeh franšize iz Arizone učiniti još lepšim. Došao je u Finiks posle čudne i teške sezone, gotovo kao otpadak, a mogao bi sezonu da završi kao neočekivani pobednik i šampionska karika Sansa. Neočekivan, jer ko je Finiks mogao da vidi u velikom finalu NBA lige u paklenoj konkurenciji kakva je ove godine bila na Zapadu?!

Izabrane vesti

Finiks je prvi potegao i krenuo ka tituli! Pobeda nad Milvokijem rezultatom 118:105 (30:26, 27:23, 35:27, 26:29) imala je potpis Krisa Pola koji je u loše ušao u meč, odigrao prvu četvrtinu ispod svih očekivanja, a onda od sredine drugog kvartala ubacio Bakse u mašinu i samleo ih za 1:0 u finalnoj seriji najjače lige sveta!

Doktorat! Šoutajm! Škola košarke! Nazovite to kako hoćete, ali CP3 nije s ove planete. Ne zato što je postao jedan od svega trojice igrača zajedno s Karimom Abdul Džabarom i Timom Dankanom koji su sa 36 ili više godina ubacili bar 30 poena, već zbog načina na koji pleše po parketu. To se zaista ne viđa svaki dan, pogotovo posle svega što je preturio preko leđa. Povredio je levi skočni zglob pošto mu se Bruk Lopez podvukao pod noge na šutu za tri, onda se žalio na taj problematični levi skočni zglob zbog kojeg je već bio na snimanju kako bi se utvrdilo da nema preloma, loše je startovao, ali se i te kako iskupio i naterao pristalice Sansa da sanjaju najlepše snove.

Kada je pronašao svoj ritam, više nije bilo te stvari koju su Baksi mogli da urade kako bi ga zaustavili. Samo u trećoj četvrtini ubacio je 16 od svoja 32 poena, ali je uz to šutirao fantastičnih 12/19 iz igre, uz 4/7 za tri, pa je na to još dopisao osam asistencija i tri skoka. Njegove minijature u toj trećoj deonici bile su dovoljne ne samo da pokriju veliku rupu nastalu manjkom poena Devina Bukera - samo tri poena u tom delu -, već i da se minimalno vođstvo domaćina pretvori u dominaciju sa 20 razlike na semaforu! Radio je taj šta je hteo, obezvredio odbranu Milvokija i učinio da mu se pokloni košarkaška planeta. Ponajviše zbog toga što je zadržao gotovo zastrašujuću smirenost u minutima poslednje deonice kada je Milvoki počeo da se vraća i čak se spustio na jednocifreni minus. Asistencija za trojku Bukera, pa ukradena lopta od Krisa Midltona i zatim onaj karakteristični pogodak s poludistance i dvokorak pored Janisa Adetokunba uz faul za dodatno slobodno bacanje kojim je praktično stavio tačku na pobedu. Neverovatno!

Ali, ovo je samo jedan od potrebna četiri koraka potrebna da se Sansi okite šampionskim lovorikama. Mnogo je još toga pred nama u ovom finalu. Videćemo kako će Majk Budenholzer rešiti nisku petorku Sansa jer se definitivno ispostavilo da Bruk Lopez ne može u ovoj postavci igre da uradi ništa korisno. Da li će odgovor biti u nižoj petorci s Janisom na petici? VIdećemo već u noći između četvrtka i petka kada Sansi ponovo dočekuju Bakse.

Ono što je možda i najbitnije za ovo celo finale - Janis je igrao! Pretrpeo je onu, na pogled, zastrašujuću povredu kada je doživeo hiperekstenziju noge, ali se srećom ništa ozbiljnije nije desilo. Važno je što je Janis tu jer bez njega pitanje je da li bismo uopšte dobili uzbudljivo finale ili bi sve bilo jednostrano, monotono...

Janis je utakmicu završio sa 20 poena i 17 skokova, a baš kako se i očekivalo pune tribine su na sve načine pokušavale da ometu grčkog asa da pronalazi dno mrežice. Bilo je provokacija nalik onim iz davnih dana kada se Karlu Melounu glasno brojalo vreme tokom izvođenja slobodnih bacanja, što je imalo efekta jer je Janis bio na 7/12 sa crte. Iako, ruku na srce, i bez toga on nije bog zna kakav izvođač penala... Najefikasniji igrač Baksa bio je Kris Midlton sa 29 poena (12/26 iz igre, 5/12 za tri), dok je Džru Holidej podbacio i ostao na samo 10 poena, uz devet asistencija i sedam uhvaćenih lopti. Bio je uglavnom isključen iz igre, postizao koševe koji nisu bili toliko važni, pa je njegov učinak u ključnim fazama utakmice izostao.

Sansi su gotovo celu sezonu odradili u skraćenoj rotaciji, a ona je večeras bila dodatno umanjena zbog povrede Darija Šarića. Hrvatski reprezentativac povredio se u uvodnoj fazi susreta, stradalo je koleno i nije čak mogao sam ni da napusti parket. Nije se više ni vraćao na klupu, pa su igrači Finiksa morali da pokrpe rupe na sve načine. Devin Buker je ubacio 27 poena uz 8/21 iz igre i samo 1/8 za tri, ali je ta trojka bila jedna od ključnih na utakmici. Deandre Ejton se rvao sa Janisom koliko je mogao, a na kraju je imao 22 poena i monstruoznih 19 skokova! Ipak, pobedu Sansa upotpunili su dvojica Kamerona, Pejn i Džonson sa po 10 poena, dok je Mikal Bridžis imao 14 poena.

Odličan meč, odlična košarka, jedva čekamo još!



tagovi

Kris MidltonDeandre EjtonDevin BukerJanis AdetokunboKris PolKameron PejnFiniks SansMilvoki BaksNBA finaleNBA plej-ofplej-of NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara