Luka Dončić (©MN Press)
Luka Dončić (©MN Press)

Dončić ispunio obećanje: Zaista je lepo igrati za reprezentaciju, uživam i jedva čekam utakmice

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.07.23. | 18:51

"Osećam se bolje ove godine. To može i da se vidi. Počastvovan sam što ću biti kapiten, ali biće teško zameniti Eda Murića i Gorana Dragića", dodao je slovenački reprezentativac

Očekivalo se mnogo od reprezentacije Slovenije na minulom Evrobasketu, ali je Poljska uspela da je zaustavi već u četvrtfinalu. Luka Dončić je u emotivnom izlaganja nakon poraza istakao da je "izneverio čitavu naciju", ali i da će se vratiti još jači.

Izabrane vesti

"Uvek bih predstavljao svoju zemlji. Dok god sam zdrav, uvek ću igrati za Sloveniju", pričao je Dončić nakon eliminacije na kontinentalnoj smotri.

Ispunio je obećenje i priključio se državnom timu tokom priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo. I to u odličnoj formi.

"Dugo leto za mene, ali srećam sam što sam ponovo ovde. Mnogo utakmica, mnogo treninga. Radujem se svemu tome. Nisam igrao od 10. aprula. Jedva čekam".

Od minulog učešća u dresu reprezentacije imao je razočaravajuću sezonu na timskom planu u NBA, pošto Dalas nije stigao ni do plej-ina. Čak je i optužen da je namerno gubio mečeve na kraju, kako bi popravio poziciju pred Draft. Ipak, Luka je svoj deo posla obavio, dugo bio u igri za MVP nagradu, ubeležio novi Ol-star nastup. Prosečno je postizao 32,4 poena, 8,6 skokova i osam asistencija na 66 nastupa.

Neplanirano duga pauza omogućila mu je da se odmori kako treba, zaleči i najmanje povrede, ali i da fizičku spremu dovede u red. Utisak je da nikada bolje nije izgledao.

"Osećam se bolje ove godine. To može i da se vidi. Anže Maček (kondicioni trener reprezentacije Slovenije, prim.aut) me je ganjao i dobro me gurao. Hvalite njega".

S ozbirom da Edo Murić neće igrati zbog povrede, kao i da se Goran Dragić neće vraćati u državni tim, Dončić će na Evropskom prvenstvu predvoditi Zmajčeke kao kapiten.

"Počastavovan sam. Doneli smo odluku u dogovoru sa trenerom i igračima. Trenutak za ponos, ali nije nova uloga. Bio sam kapiten reprezentacije, kao i u Dalasu. Ne znam kako da se pripremim. To jednostavno dođe usput. Ne može da se nauči. Ili imaš to ili nemaš".

Svestan je ipak koliko će Murić i Dragić nedostajati ekipi.

"Dva velika igrača. Dragić je igrao svake godine. Dao je sve od sebe na Evrobasketu 2017. Edo je bio kapiten, najbolji tip u svlačionici. Biće teško zameniti ih".

Ipak, ciljevi su i dalje isti - najviši mogući.

"Svaki put kada idemo na neki šampionat, cilj je da ga osvojimo. Šta će se desiti, to je druga priča. Cilj je za mene uvek isti".

Veliki broj NBA igrača neće pomoći svojim državnim timovima, pa je čak i američka reprezentacija okupila veoma mlad sastav, bez najvećih zvezda. Nikola Jokić i Vasilije Micić neće braniti boje Srbije, pod velikim znakom pitanja je i učešće Janisa Adetokunba u dresu Grčke, Litvanija je ostala bez Domantasa Sabonisa... Dok pojedini treneri i iz najjače lige sveta veruju da su nacionalna takmičenja dobra priprema za sezonu, neki se ne slažu. A Dončić na sve to gleda drugačije.

"Ne vidim ovo kao pripreme. Uživam sa reprezentacijom. Momci i ja se odlično provedemo, dobro se razumemo. Uživam. Zaista je lepo igrati za državni tim".

Kako na njega utiče razočaravajuća sezona Dalasa? Maveriksu se u međuvremenu sastavili dobar tim, zadržali Kajrija Irvinga, angažovali Grenta Vilijamsa iz Bostona, Dantea Egzuma posle sezone u Partizan Mozzart Betu, vratili Seta Karija...

"Ne motiviše toliko, koliko me nervira. Potpuno sam motivisan. Sa reprezentacijom sam i ne razmišljam o tome, ali Dalas pravi dobre poteze. Možemo još da potpišemo nekoga, a možda i ne", zaključio je Luka Dončić.


tagovi

Luka Dončićkošarkaška reprezentacija SlovenijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara