Stef Kari i Luka Dončić (©AFP)
Stef Kari i Luka Dončić (©AFP)

Dončiću rekord, Voriorsima peta u nizu: Klej pečatirao Grinovu lavlju riku (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.24. | 07:33

Dalasova serija prekinuta, ali od danas imaju novog najboljeg trojkaša u istoriji franšize...

Trebalo je da bude spektakl. I bio je. Samo što glavna uloga nije pripala ni Stefu Kariju, ni Luki Dončiću, nego Drejmondu Grinu! Lavlja rika koja je dopirala iz Čejs centra mogla se čuti u svim delovima San Franciska.

Endrju Vigins je pogađao kao nekada, Klej Tompson pečatirao petu pobedu u nizu, ali za ključne detalje bila je zadužena jedna od najkontroverznijih ličnosti u NBA ligi. Nije bilo prljavih poteza, ali jeste monstruozne blokade i ukradene lopte. Ugasio je nadu Dalasa da može do pobede i potisnuo rekord Luke Dončića u drugi plan – 104:100.

Izabrane vesti

Katkad se igračima Dalasa verovatno činilo ili pričinjavalo da na terenu nije samo jedan Drejmond Grin, već da su tu (najmanje) dvojica. Svaku rupu stizao je da zakrpi, rotirao je i bio sveprisutan. Kako u odbrani, tako i u napadu. Prizemljio je Danijela Gaforda, iščupao mu loptu iz ruku i nakon toga urliknuo. Bio je to pobednički krik ratnika, najkorisnijeg igrača utakmice koji je upisao 11 poena, osam skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte.

Ukrao je šou šuterima, a upravo je trebalo oni da budu u prvom planu. I bili su do samog finiša susreta. Sve je počelo šutiranjem trojki Luke Dončića i Stefa Karija sa pola terena, a koliko dobro je Slovenac za Golden Stejt i generalno ove sezone naštelovao nišanske sprave govori nekoliko podataka.

Prvi je: Luka Dončić postavio je novi rekord franšize. Ubacio je 258 trojki ove sezone i pretekao Džordža Meklauda. Davao ih je iz koraka unazad, van balansa, ma kako god je poželeo. Došao je do 76 tripl-dabla i ponovo bio najefikasniji akter susreta sa 30 poena, a dopisao je i 12 skokova i 11 asistencija.

Ova sezona će po mnogo čemu biti posebna, a umnogome su za to zaslužni košarkaši iz Evrope. Da tri igrača u jednoj godini dođu do 20 i više tripl dablova, toga do sada nije bilo. Taj tercet čine: Nikola Jokić, Luka Dončić i Domantas Sabonis.

Dakle, slovenački as je iz San Franciska poneo 'individualna priznanja', ali je ostao bez glavne premije. Dalasov niz od sedam pobeda u NBA ligi je prekinut, a tome su, pored Drejmonda Grina, najviše kumovali Endrju Vigins, strelac 23 poena, Klej Tompson, Kris Pol, Stef Kari i Mozes Mudi. Plus centri, jer su Voriorsi u potpunosti nadskočili Maverikse.

U svim ostalim parametrima Dalas je bio ravnopravan, bio je u stanju da se nosi sa Voriorsima. Ali, nedostajao mu je 'četvrti čovek'. Luka Dončić i Kajri Irving, koji je ubacio 27 poena, standardno su odradili posao. Pi Džej Vašington isporičio je 20 i samo je još Danijel Gaford sa 10 bio dvocifren. Dante Egzum meč je okončao sa tri poena, isto toliko skokova i četiri asistencije.

NBA LIGA – REZULTATI:

Sreda

Toronto – LA Lejkers 111:128

/Beret 28 – Rasel 25/

Vašington – Milvoki 117:113

/Kispert 27 – Adetokunbo 35/

Majami – Njujork 109:99

/Rozijer 34 – Divinćenco 31/

Filadelfija – Oklahoma 109:105

/Ubre 25 – Holmgren 22/

Minesota – Hjuston 113:106

/Rid 25 – Grin 26/

Denver – San Antonio 105:110

/Jokić 42 – Brenam 24/

Juta – Klivlend 113:129

/Sensabu 22 – Levert 26/

Golden Stejt – Dalas 104:100

/Vigins 23 – Dončić 30/

Sakramento – LA Klipers 109:95

/Sabonis 22 – Vestbruk 20/



tagovi

NBA ligaGolden Stejt VoriorsDalas MaveriksLuka DončićKajri IrvingStef KariKlej TompsonEndrju Vigins

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara