Tornike Šengelija (©fiba.basketball)
Tornike Šengelija (©fiba.basketball)

Drama u Tbilisiju: Gruzija izgubila od Islanda, ali zahvaljujući koš razlici izborila mesto na Mundobasketu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.02.23. | 19:50

Neverovatan epilog susreta poslednjeg kola kvalifikacija za planetarnu smotru

Tornike Šengelija je uložio velike napore kako bi kao kapiten odveo selekciju Gruzije na Svetsko prvenstvo, odigrao tri meča u četiri dana za reprezentaciju i klub (Virtus Bolonja), a na kraju je sve stalo u poslednjih nekoliko sekundi. U odlučujućem susretu sa Islandom, u kojem je bilo potrebno da pobede ili izgube sa tri ili manje razlike, izabranici Ilijasa Zurosa su bili na ivici ambisa, promašili su tri bitna bacanja u završnici, ali na kraju pretrpeli istorijski poraz - 77:80.

S ozbirom da su prvi meč dobili sa 88:85, skor u međusobnim okršajima između ove dve selekcije je izjednačen, ali Gruzija ima bolju ukupnu koš razliku, te je zato izborila prvi put u istoriji plasman na planetarnu smotru.

Izabrane vesti

Vodila se velika borba u Tbilisiju, Island je vodio 75:71 na pet minuta do kraja, ali su Šengelija i Tad Mekfaden sa pet vezanih poena preokrenuli. Ostalo je 45 sekundi do kraja.

Odgovorio je Trigvi Hlinason sa "dva plus jedan", a onda je Džordž Cincadze pogodio samo jedno bacanje na 12 sekundi do kraja, da bi Jon Aksel Gudmundson hitrim polaganjem vratio Island na plus tri. Šengelija je potom dobio priliku da sa linije penala približi Gruziju Mundobasketu, ali je promašio oba. Elvar Fridrikson je potom imao priliku da trojkom odvede Island na Svetski kup, ali je promašio otvoren šut i Gruzija je slavila poraz.

Gjorgi Šermadini je sa 23 poena bio najefikasniji u pobedničkoj selekciji. Sakupio je i šest skokova, a sve to bez promašaja - 9/9 za dva i 5/5 sa linije za slobodna bacanja. Svet to za indeks korisnosti 30.

Kapiten Šengelija je postigao 20 poena, uz šest skokova i pet asistencija (indeks 18), dok je naturalizovani Tadus Mekfaden dodao 17, uz karakterističnih 4/14 van linije za tri poena.

U reprezentaciji Islanda tragičar Elvar Fridrikson je bio daleko najefikasniji sa 25 poena, Gudmundson je ubeležio dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova, dok je snažni Hlinason brojao do 11, uz osam uhvaćenih lopti.



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija GruzijeGruzijakošarkaška reprezentacija IslandaIslandTornike ŠengelijaTadus MekfadenIlijas ZurosMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara