Janković, MN Press
Janković, MN Press

Druga šansa za Stefana Jankovića?

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.07.20. | 16:16

Posle odlaska Birčevića, otvoren mu je put ka postavi crno-belih

Lomio je Partizan, vagao i na kraju prelomio. Reprezentativac Srbije Stefan Birčević više nije član crno-belih. Čekao je Partizan poslednji dan za odluku, bio je to 15. jul i odlučio da se rastane sa iskusnim krilnim centrom.

Partizan sada ima prazno mesto na poziciji četiri, a njega bi mogao da popuni Stefan Janković. Deluje da će dobiti drugu šansu u crno-belom. Takva je ideja posle rastanka sa Birčevićem. U suprotnom, Partizan bi pored centra morao da pazari i krilnog centra što bi donelo nove troškove.

Izabrane vesti

Uostalom, Vlado Šćepanović je najavio da računa na Jankovića kada je nabrajao pozciju četiri, doduše naveo je i Birčevića koji je kasnije napustio klub. Ipak, Janković je sada prvi favorit da zauzme upražnjeno mesto nastalo odlaskom popularnog Birče.

Birčević napustio Partizan

Janković prošle sezone nije bio u planovima Andree Trinkijerija, nije se dokazao italijanskom stručnjaku u prvoj sezoni rada, nisu bili na istim talasnim dužinama, pa je Trinkijeri protekle sezone na poziciji četiri računao na Rašona Tomasa, Novicu Veličkovića i Stefana Birčevića, dok je Janković bio na pozajmici u Atini, u AEK-u, da bi kasnije igrao u Americi.

Igrao je za tim Kapitol Sitija, filijalu Vašington Vizardsa, u Razvojnoj ligi. Po napuštanju AEK-a jasno mu je bilo da nije u planovima Trinkijerija. Ali, sada sa dolaskom Šćepanovića izgleda da su se stvari promenile.

Partizan je očigledno odabrao da svoj ulog stavi na Jankovića sada sa Šćepanovićem na čelu.

Rade Zagorac i Nemanja Dangubić su na 'trojci', a na 'četvorci' pod ugovorom imamo Tomasa, tu je i Birčević. Pod ugovorom smo i sa Stefanom Jankovićem, tek u narednom periodu videćemo šta ćemo tu da radimo. Naravno, Novica Veličković, neću da trošim reči o njemu, koliko čovek znači za ekipu, u igračkom i ljudskom smislu“, izjavio je nedavno Šćepanović.

Dakle, šansu bi mogao da dobije Janković koji ima ugovor za ovu sezonu sa crno-belima.

Naravno, njegov plus je što je mlad, što je domaći igrač i što ima dobar napadački arsenal i prilično dobar šut za visinu koju ima uz atletske sposobnosti na visokom nivou. Poseduje naravno i mane, malo dodatne koncentracije u igri bi mu svakako pomoglo, kao i hvatanje defanzivnih kretnji i, kako to treneri vole da kažu, “primanje informacija”. Ali, da poseduje materijal i da može da napreduje, to je činjenica.

Stefan je rođen u Beogradu 1993. godine, dok nije ušao u dvadesete godine života samo je jednom dolazio u glavni grad Srbije.

Igrao je na početku karijere na koledžima Misuri i Havaji, a igrao je i u Razvojnoj ligi za Eri Bejhokse. Prvi put se susreo sa našom košarkom igrajući za Crvenu zvezdu, da bi kasnije posle mnogo peripetija prešao u Partizan.

Janković nije imao lako detinjstvo, otišao je u Kanadu sa pet godina, ali je ostao vezan za Srbiju.

"Otišli smo odmah posle rata. U Foči je bomba pala pored moje kuće kada sam imao godinu i po dana. Otac mi je bio u ratu kada smo se vratili u Foču posle mog rođenja. Bomba je pala na oko 150-250 metara od kuće. Ja sam tada gledao kroz prozor, pričali su mi kasnije. Bio sam mesec dana u šoku. Nisam pričao, nisam jeo, samo neku supu.Kuća nije bila oštećena.Bilo je to teško vreme", prisetio se Janković u intervjuu za naš sajt još 2017. godine.

O košarci u Srbiji, posebno večitim rivalima, nije tada mnogo znao.

"Imao sam dres Stojakovića. Ali nisam gledao ni Partizan i Zvezdu sve dok nisam došao ovde sa 19 godina. Kupila mi je majka film ´Srbija - zemlja košarke´. Dobar film. Tako sam počeo da pratim. Sve su moji radili super, pričali smo naš jezik kod kuće, ali su oni dolazili ovde osam-devet puta, a ja nisam mogao zbog košarke. Ali, sad ću svako leto", komentarisao je tada Janković, ne slutivši da će u naredne tri godine igrati i za Zvezdu i za Partizan.

Prvu priliku u Partizanu nije do kraja iskoristio. Sada mu se otvara put ka drugoj. Ukoliko se Partizan opkladi na njega kao što deluje da će biti, prostora za greške neće biti mnogo.

Rašon Tomas će svakako biti prva četvorka, kapiten Veličković je u poznim igračkim godinama, i svako ko bude bio treći krilni centar moraće mnogo da pruža. To važi i za Jankovića.



tagovi

Stefan Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara