Duško Ivanović (Foto: MN Press)
Duško Ivanović (Foto: MN Press)

Duško Ivanović - red, rad, disciplina, trofeji

Vreme čitanja: 6min | pon. 14.11.22. | 09:31

Crvena zvezda otvara novo poglavlje sa jednim od najuspešnijih jugoslovenskih trenera u 21. veku

Posle samo jedne pobede u sedam evroligaških utakmica, nedovoljno ubedljivih izdanja u ABA ligi i neočekivanog poraza od Zadra početkom meseca, Crvena zvezda je odlučila da okrene novi list. Zahvalila se na saradnji Vladimiru Jovanoviću nešto više od četiri meseca od kako je potpisana, a danas će u dvorani Aleksandar Nikolić (13.00) predstaviti njegovog naslednika - Duška Ivanovića.

Pružili su crveno-beli priliku još jednom mladom srpskom stručnjaku, kao svojevremeno Milivoju Laziću, Dušanu Alimpijeviću, pa i Milanu Tomiću koji pre dolaska na Mali Kalemegdan nije imao samostalnog trenerskog iskustva, mada je za razliku od prethodno navedenih pekao zanat uz neke od najvećih evropskih trenera na klupi Olimpijakosa. Ipak, kada su rezultati počeli da trpe, prelomili su i kormilo rešili da prepuste prekaljenom košarkaškom radniku, sa bogatim rezimeom i zavidnim iskustvom na najvišem evropskom nivou.

Izabrane vesti

Ivanović je posle impozantne igračke karijere, obeležene sa dve evropske krune (osvojene sa splistkom Jugoplastikom 1989. i 1990), trenersku otpočeo pre nešto manje od 30 godina u Švajcarskoj. Dok se spremao da ostavi loptu, polako je uzimao tablu u ruke i sezonu 1993/94 proveo kao igrač-trener u Friburgu. Kalio se potom i u stručnom štabu Đirone jednu sezonu, pre nego što je podno Bernskih Alpa samostalno zaplivao u trenerske vode.

Vrlo brzo postalo je jasno da bi velika igračka, mogla da se pretvori u veliku trenersku karijeru. Išao je korak po korak i već na prvom stepeniku počeo sa žetvom pehara. Sa tri titule i dva Kupa Švajcarske u koferu preuzeo je 1999. godine jedan od najvećih francuskih klubova - Limož.

Ivanović kao trener Baskonije 2002. (Foto: Starsport)Ivanović kao trener Baskonije 2002. (Foto: Starsport)

Odmeren drugi korak doneo mu je i zvanje francuskog šampiona i osvajača Kupa, a uz trofej Kupa Koraća i zvanje trenera godine u Francuskoj - poziv iz Španije. Usledio je odlazak u Vitoriju, gde je Ivanović u tri mandata ostvario najveće uspehe. U prvom (2000-2005) je uzeo titulu 2002. godine, dva Kupa Kralja (2002. i 2004) i dva puta vodio Baskoniju (tada Taukeramika) do finala Evrolige. U drugom je dodao još jedan trofej španskog prvaka u svoje vitrine (2010), kao i Kup kralj i Superkup. U trećem, kada je malo ko očekivao, uspeo je da stane između Reala i Barselone i Baskima donese još jednu titulu (2020).

Iako ni sa jednim timom nije osvajao kao sa Baskonijom, daleko od toga da nije imao uspeha i drugim sredinama. Kao šef struke Barselone stavio je ruke na još jedan Kup kralja (četvrti), domogao se trećeg mesta u Evroligi. Sa Panatinaikosom je za kratko vreme podigao i Kup Grčke, dok srebrninom nije ovekovečio boravak u ruskom Himkiju i turskom Bešiktašu.

Pored pune torbe trofeja, iza sebe ima i 333 utakmice u Evroligi. Sa zavidnim učinkom od 55,6 odsto pobeda (185). Iako mu je najznačajniji evropski pehar dva puta iskliznuo iz ruku, može da se pohvali da je trener sa najviše trijumfa u elitnom takmičenju, da ga nije osvojio.

Košarkaški CV govori da će Crvena zvezda uzde tima predati jednom od najuspešnijih jugoslovenski stručnjaka u 21. veku. Osim po trofejima, Duško Ivanović je košarkaškoj javnosti poznat i kao trener specifične radne metodologije.

Red, rad i disciplina, potpis su trenerskog opusa 65-godišnjeg stručnjaka. O tome su često govorili i njegovi igrači. Svojevremeno je u intervjuu za grčki Sport24 zanimljivu anegdotu o Ivanovićevim rigoroznim, ali dokazano učinkovitim metodama ispričao bivši grčki košarkaš Hristos Harisis.

"Nakon treninga, Skola je došao do Ivanovića i rekao mu: 'Treneru, mnogo sam umoran, hteo bih da dobijem slobodan dan sutra, potreban mi je odmor'. Nijedan igrač to nije znao, ali Ivanović je svakako planirao da nam svima da slobodan dan sutradan", a Duško je odgovorio:

"Aaaah, umoran si? Pa dobro. Sutra će svi imati slobodan dan, a ti ćeš doći ujutru u trening centar, treniraćeš pre podne, popodne ćeš imati šuterski trening", rekao je Harisis koji je sa Ivanovićem kratko sarađivao u Vitoriji.

Nedavno je i crnogorski stručnjak prokomentarisao svoje košarkaške principe u intervju za hrvatski portal Indeks.hr.

"Trener u prvom redu mora da edukuje svoje igrače. Jedan od mojih postulata je da umor ne postoji. Uvek sam svojim igračima govorio da mi ne pričaju o umoru jer on postoji samo u njihovim glavama. Toga sam se držao i kao igrač i kao trener", rekao je jedan od najuspešnijih đaka jugoslovenske škole košarke.

Igor Rakočević u dresu Tau Kermike (Foto: Starsport)Igor Rakočević u dresu Tau Kermike (Foto: Starsport)

Tokom saradnje sa Ivanovićem, prema njegovim rečima najbolju sezonu u karijeri, odigrao je i bivši košarkaš, danas član Skupštine kluba sa Malog Kalemegdana Igor Rakočević. Radeći sa Duškom osvojio je drugu od tri Alfonso Ford nagrade za najboljeg strelca Evrolige (2009).

"Veliki radnik, častan i pošten velikan u košarkaškoj struci. Trener koji je osvojio mnogo velikih trofeja, i kod kojeg su mnogi igraći igrali svoju najbolju košarku. Jedan sam od njih", napisao je bivši reprezentativac Srbije na društvenim mrežama kada je postalo jasno da će Jovanovića na klupi Zvezde naslediti jedan od njegovih učitelja.

I ranije je u superlativima govorio o Ivanoviću, ali i njegovom radu.

"Trener broj jedan u mojoj karijeri. S njim sam sarađivao u Španiji, kod njega sam imao najbolju sezonu u karijeri i osvojio sve što je moglo da se osvoji. I danas je trenerska legenda Baskonije, trener čije su me priče oduševljavale. Sećam se one kako je u Jugoplastici kao igrač, kada je tim na treningu imao zadatak da trči od linije do linije, zahtevao da se trčanje ponovi ukoliko neko od igrača nije pipnuo liniju makar od nje bio daleko i dva centimetra. Mene je ta njegova posvećenost oduševljavala, ja sam isti takav. Za 20 godina karijere nisam nijednu vežbu ukrao, smanjio, lažno prijavio ili skratio. Ako trener kaže da moram da uradim tih hiljadu stvari, ja uradim tih hiljadu stvari", istakao je svojevremeno u intervjuu za nedeljnik Ekspres.

Sarađivao je Ivanović tokom karijere sa brojnim asovima, a nemali je i broj igrača koje je vinuo u zvezde. Jedan od njih je i Mirza Teletović. U Baskoniji se kroz rad sa crnogorskim trenerom afirmisao i potom ostvario uspešnu NBA karijeru. Jedan je od desetorice koji su posle saradnje sa 65-godišnjim stručnjakom u Vitoriji otišli preko bare, uz Viktora Aleksendera, Andreasa Noćionija, Hoze Manuela Kalderona, Arvidasa Macijauskasa, Tijaga Splitera, Pabla Priđonija, Luisa Skolu, danas plejmejkera Zvezde Luku Vildozu i Simonea Fontekija (sarađivali nekoliko meseci pre rastanka Ivanovića i kluba).

"Duško je moj košarkaški otac, neko ko me je školovao i pokazao koliko znači predan rad i maksimalna posvećenost košarci. Naučio me je sve o košarci, od 100 odsto, 98 odsto me je on naučio. Znam da se priča da je Ivanović zahtevan, ali ja to gledam na sledeći način. Četiri godine proveli smo zajedno, bio sam kapiten, mnogo smo razgovarali i imali odličnu komunikaciju. Košarka je kao i svi ostali poslovi. Pitanje je samo koliko si spreman da se posvetiš poslu, da nemilosrdno radiš u pravcu uspeha. Duško je radnik. Došao sam u ekipu u kojoj su bili Spliter, Batista, Peker… a igrao sam prije njih jer sam više radio od pojedinih. Kod Ivanovića je uvek bilo tako. Kroz trening mu dokaži da si bolji od nekoga. Duško ceni pošten rad, a smatram da sam pošteno radio. Moje je mišljenje da je Ivanović ‘napravio’ i Skolu i Nožinija i Kalderona i Vidala… Igor Rakočević je najbolje igrao kod Duška, kao i Zoran Planinić. Svi koji su želeli da ga slušaju i nešto naprave kasnije su imali odlične karijere", rekao je svojevremeno Mirza za Sport klub.

Luka Vildoza (Foto: Starsport)Luka Vildoza (Foto: Starsport)

Vildoza se posle saradnje sa Ivanovićem okušao u Njujork Niksima i Milvoki Baksima, pre nego što je sleteo u Crvenu zvezdu. Sudbina ih je ponovo spojila, a pre nešto više od dve godine proslavljali su titulu španskog šampiona. Kada niko nije očekivao, crnogorski strateg je oživeo Baske koji su uoči prekida sezone zbog pandemije virusa korona bili osmi na tabeli.

Upravo je Luka bio ključ šampionskog podviga. Argentinac se mučio sa povredom tokom sezone, ali je Ivanović uspeo da ga podigne fizički, ali i mentalno pripremi za ulogu lidera. Zvezdin plejmejker je blesnu na završnom turniru ACB lige, postigao koš za pobedu protiv već na tronu viđene Barselone i na kraju poneo zvanje MVP-a.

Isti dvojac koji je Baskima doneo pehar ACB lige sada će imati zadatak da Crvenoj zvezdi popravi "krvnu sliku" i usmeri je ka novim uspesima i trofejima.


tagovi

Duško IvanovićKK Crvena zvezdaIgor RakočevićMirza Teletović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara