Duško Vujošević (© StarSport)
Duško Vujošević (© StarSport)

Duško Vujošević: Mladi igrači više vole da odu i propadnu u Partizanu ili Zvezdi

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.10.23. | 13:23

Trofejni trener pričao o najvećim problemima u crnogorskoj košarci

Legendarni trener Partizana Duško Vujošević je i dalje vrlo aktivno u košarci. Možda nije trener, ali je zato bitan član SC Derbija, kluba u Crnoj Gori koji iz sezone u sezonu napreduje. Videlo se to i pre početka ove sezone kada su na šokatnan način u finalu protiv crno-belih osvojili ABA Superkup. O svemu ovome, ali i problemima u crnogorskoj košarci pričao je legendarni trener u interjvuu za Vijesti.me.

Izabrane vesti

"U Superkupu nisam očekivao da će da bude tako. To je takmičenje u rangu ispod ABA lige, ali je zvaničan trofej. Velika stvar za Derbi da je osvojio trofej. Sa jedne strane to nije bio očekivan rezultat, a pogotovo nije bilo realno ni da u finalu dobiju Partizan. Svi veliki treneri, a Željko Obradović je sigurno takav, žele da, i kad se igraju prijateljske utakmice, da se dobije, da se napravi dobar rezultat, a ne samo kad je u pitanju nešto što ima formu zvaničnog takmičenja. Sa jedne strane to je potvrda ulaganja i dobrog rada celokupnog kluba i Andreja Žakelja, koji je kvalitetan čovek i trener. Sa druge strane, odnos prema uspehu treba da bude takav da ga prvi zaboravi onaj ko ga je napravio. Malo je to izazvalo euforiju, koja nije bila dobra za početak sezone. Međutim, uspelo je to da se izbegne da se plati neplaniranim porazom“, kazao je Vujošević na početku razgovora.

Mladi igrači se lako odlučuju za odlazak na koledž, što košarku u Evropi stavlja u težak položaj.

Da bi klub mogao da funkcioniše, mora da se ulaže, da postoje sponzori, a mora nešto da se zaradi i od prodaje igrača. Sada je došlo vreme da američki univerziteti, odnosno njihovi sponzori plaćaju igračima i to je dovelo evropsku košarku u teži položaj, u smislu odlaska talentovanih igrača. Sa druge strane, to je prilika da se zaradi, da se uloži u nove igrače, da dolaze. Promenjena su pravila i u fudbalu i u košarci, kada su u pitanju igrači mlađi od 18 godina. Fudbal je to na bolji način rešio zbog toga što iz svakog novog ugovora deo sredstava se uplaćuje u klub gde je igrač počeo karijeru. FIBA to još nije rešila na pravi način i mala su obeštećenja za te igrače. Sada su se uključili Amerikanci sa svojim univerzitetima i to su novi problemi, koje treba rešavati i prilike koje treba iskoristiti“, objasnio je Vujošević.

Ponovo se osvrnuo na model SC Derbija, uz poseban osvrt na glavnu problem.

"Klub je odlično organizovan - ima stabilno vlasništvo i sponzore. Finansijska sredstva koja se dogovore stižu na vreme. Mislim da ima mogućnosti i ambicija da se i dalje razvija. Ono što je malo smetnja, da ti crnogorski igrači više vole da odu i da propadnu u Partizanu, Zvezdi ili Megi, nego da pokušaju da put prave spontano ili logičnije odavde kroz crnogorske klubove. Pa kada ih prevaziđu po kvalitetu, dođu do nekog nivoa, kakav je Partizan ili neko drugi, da idu u te klubove. Još uvek mentalitet postoji u tom smislu, nažalost, Crna Gora je provincija u koju se ulazi uspehom spolja. A to ne bi trebalo tako da bude.“

Kao košarkaški put, kojim igrači treba da idu, Vujošević navodi primer Duška Ivanovića.

Crnogorci su uvek bili predisponirani visinom, temperamentom i smislom za igru, za košarku. Put, na primer, kojim je Duško Ivanović prošao - koji je iz Bijelog Polja došao u Budućnost, pa tu već postao ozbiljan igrač, pa otišao u Jugoplastiku i bitno učestvovao da postane šampion Evrope, je po meni logičniji put, nego da klinci sa 14-15 godina beže, pa onda kad treba da se vrate to shvataju kao neuspeh, pa neće da se vrate. To jeste problem. Verovatno i Savez radi u smislu koliko prostora ima u registracionom i takmičarskom pravilniku da neke stvari onemogući, a druge da spreči. Potrebna je veća sloga i zajednički rad svih faktora u košarci, a to su klubovi, škole košarke, Savez, reprezentacija, koja zasad odlično funkcioniše. Da taj potencijal, koji Crna Gora ima ostane duže vremena ovde i da igrač ode odavde onog momenta kada je prevazišao kvalitet koji ovde postoji.“

Selekciju Crne Gore u februaru očekuje početak kvalifikacija za Evrobasket. Rivali u grupi su Nemačka, Švedska i Bugarska.

Mislim da su FIBA i Evroliga korak bliže saradnji i da postoji mogućnost da igrači iz Evrolige dolaze kada su ti ‘prozori’. NBA se odavno ponaša kao nedodirljiva, mada i ovaj rezultat na Svetskom prvenstvu ne govori u prilog tome. To što su oni došli u ovom sastavu, to je njihov problem. Sigurno da i njima porazi ne prijaju, ali bi, kroz te poraze, trebalo da shvate da ozbiljnije tretiraju evropsku i svetsku košarku.“

Vujošević je prokomentarisao i rezultat Srbije na Mundobasketu. Ekipa Svetislava Pešića je u finalu izgubila od Nemačke, a na prvenstvo je stigla nakon otkaza brojnih igrača.

Srbija je funkcionisala maksimalno timski, napravila sjajan rezultat. Ogroman uspeh. Niti je rezultat sistema, niti garancija da će stizati uspesi u budućnosti. Ali, taj uspeh podiže interes za košarku, podiže interes klinaca da se time bave. Mislim da će obavezati da reprezentacija bude kompletna na Olimpijadi. Veće je takmičenje, dolazi se iz dobre atmosfere. Kritike igrača, koji su otkazali, bile su umerene, ostavile prostora da se nastavi saradnja sa njima. Ako na ovu ekipu, koja se ovako borila dođu još neki igrači koji iz različitih razloga nisu mogli da prisustvuju, a ako dođu da se bore, kao što su se ovi borili, a ne da čašćavaju svojim prisustvom, onda imaju šansu“, zaključio je Vujošević.


tagovi

Duško Vujošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara