Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)

Dve škole košarke: Najbolji defanzivni tim Evrolige protiv crno-bele napadačke mašinerije

Vreme čitanja: 6min | uto. 19.12.23. | 08:09

Najbolji ofanzivni rejting u Evroligi ima tim Željka Obradovića, drugi napad takmičenja i drugi najkorisniji sastav, nema najboljeg strelca u prvih 10, ni najkorisnijeg u prvih 15...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Valensije)

Ako je neko ostao dužan Partizan Mozzart Betu u protekloj sezoni, onda je to Real Madrid zbog svega što se dogodilo u četvrtfinalu. U samom vrhu liste dužnika je i Valensija.

Izabrane vesti

Sa oba španska kluba šampion Jadranske lige odmeriće snage u ovoj sedmici, pre nego što se uputi u Zadar i, kako je to naglasio Ognjen Jaramaz, cilj je da se napadnu oba trijumfa. Jer, Partizan uvek ide na pobedu!

Prvo će na crtu Parnom valjku izaći Valensija (TV Sportklub, 21.00), jedna od svega tri ekipe koje su u takmičarskoj 2022/23 dobile Partizan Mozzart Bet u oba ligaška susreta (Valensija, Barselona, Olimpija Milano, Real Madrid je slavio u vezanim duelima kod kuće i na strani u četvrtfinalu). Pobeda nad Barselonom je i ovog puta izmakla iz ruku crno-belima, deo duga naplaćen je Armaniju, sada su na red došli Slepi miševi.

Susret Valensije i Partizan Mozzart Beta može da se posmatra iz nekoliko uglova, glavni je ipak taj da su u pitanju sastavi sa različitih krajeva skale učinka u odbrani i napadu.

Valensija je uz Real Madrid, Barselonu i Olimpijakos među najboljim defanzivnim ekipama posle dosadašnjih 14 rundi takmičenja. Aleks Mumbru je ostao veran matrici da sve polazi iz odbrane i ne može se reći da njegova Valensija igra naročito atraktivnu košarku, za razliku od možda nekih iz ranijih godina. Zato Mumbruova Valensija donekle liči na Crvenu zvezdu pod komandom Dejana Radonjića - ne postiže mnogo u napadu, ali ni protivnicima ne dozvoljava da se raspucaju.

Primera radi, Valensija je od početka Evrolige granicu od 80 poena prelazila samo tri puta, protiv Žalgirisa (87), Crvene zvezde (85) i Baskonije (84). Prve dve utakmice završene su pobedama, španski derbi sa Baskima ipak porazom. S druge strane, ekipa sa istoka Španije je na ispod 75 poena ostavila Barselonu (74), Fenebahče (74), Žalgiris (72), Albu (71), Makabi (66), Monako (65), Olimpijakos (56) i Asvel (55), dok je Real Madrid tik iznad granice (76). Izuzeci su Baskonija, Panatinaikos i Crvena zvezda kada je dozvoljeno 98 i 90 poena, odnosno 81 poen, a samo je još milanska Olimpija bila na preko 80, preciznije 83.

Grafički prikaz odnosa protivničke realizacije za 40 minuta i procenta uspešnosti iz igre (©3StepsBasket)Grafički prikaz odnosa protivničke realizacije za 40 minuta i procenta uspešnosti iz igre (©3StepsBasket)

Ofanzivni rejting Valensije, odnosno broj ubačenih poena na 100 poseda je drugi najslabiji u takmičenju sa 105,9 i lošija je samo Alba sa 104,6. Opet, defanzivni rejting Valensije, odnosno iznos dozvoljenih poena na 100 poseda. drugi je najbolji u Evroligi sa 105,4. Ispred je samo Real Madrid sa 103,7 i aktuelni šampion Evrope ima daleko najbolji NET rejting, odnosno razliku između dva parametra sa impozantnih +18,3! Koliko je to veliki učinak najbolje pokazuje da je sledeća Barselona sa “tek“ +7,9.

No, vratimo se na Valensiju... Po samom parametru dozvoljenih poena Valensija je ispred svih sa 74,1 poenom (sledeći Olimpijakos sa 74,9), dok je gledajući čist napadački učinak na začelju sa 74,2 poena. Valensija je, dakle, gotovo izbalansiranog učinka napada i odbrane.

Sastav Aleksa Mumbrua sastavljen je bez izrazite zvezde. Sve su to manje-više ozbiljni radnici, igrači određenog zadatka i vojnici sistema. Klasičan primer je Stefan Jović, ali su tu igrači poput Viktora Klavera, Ćabija Lopeza Arostegija, Brendona Dejvisa, Damijena Inglisa, Nejta Riversa, Đosepa Puerte, Bubakara Turea, Haimea Pradilje... Dvojica koji verovatno najviše iskaču su prvi trojkaš ekipe Kris Džons i Semi Odželej. Jedinog igrača Valensije među 25 najefikasnijih od početka sezone neće biti večeras u Fonteti zbog kidanja mišića kvadricepsa i to predstavlja ozbiljan udarac za tim. Posebno jer već nema ni Džareda Harpera zbog muke sa zadnjom ložom, dok je Lopez Arostegi upitan zbog distorzije skočnog zgloba, a Martin Hermanson se tek vratio posle operacije kolena i upisao prvence u ACB ligi i Evroligi...

Valensija je ozbiljnom deficitu individualnog kvaliteta, ali je to nije sprečilo da u dva vezana meča svede svoje domaćine na ispod 60 poena. Prvo Asvel na 55, onda i desetkovani Olimpijakos na 56 poena. Zbog toga ni ne treba uzimati španski tim zdravo za gotovo.

Ima Partizan Mozzart Bet svoje muke sa povredama. čeka se da se vidi koliko će Frenk Kaminski moći da pruži, dok su Aleksa Avramović i Uroš Trifunović još van stroja. I pored svega može se reći da je kompleksna napadačka mašinerija koju jako pedantno neguje Željko Obradović. Sve ono što Valensija nije – Partizan jeste. I obrnuto.

Crno-beli imaju treći najslabiji defanzivni rejting lige sa 119,5, lošiji od toga su samo Efes sa 121,3 i Asvel sa 122,2. To nije neočekivano kada se uzme da Partizan Mozzart Bet dozvoljava čak 85,4 poena, mada u tom pogledu nije najlošija, čak ni među tri, ali jeste u pet zajedno sa Albom (86,5), Efesom (87), Makabijem (87,5) i Asvelom (89).

Grafički prikaz odnosa broja poseda i realizovanih napada (©3StepsBasket)Grafički prikaz odnosa broja poseda i realizovanih napada (©3StepsBasket)

Za dalju priču važno je istaći da je Obradovićev tim upravo kroz dobru odbranu nanizao pobede nad Panatinaikosom, Monakom, Armanijem i Žalgirisom. To se okom statistike ne vidi, ali jeste kroz sve ono što je Partizan Mozzart Bet napravio. Protiv Olimpije je, na primer, serijom 31:4 potpuno okrenuo utakmicu i nadoknadio zaostatak od 15 poena. Panatinaikos je na sedam minuta pre kraja imao +10, pa je poražen. Žalgiris je već na startu utakmice u svojoj Žalgirio areni nateran na seriju 16:5 iz koje su gosti kasnije izgradili drugi brejk u Evroligi.

Ono što Partizan Mozzart Betu daje život i visoku poziciju na tabeli je napad. Najbolji ofanzivni rejting sa 122,5 (Real drugi sa 122), drugi najefikasniji napad sa 87,6 poena (Real prvi sa 89,1), drugi najkorisniji sastav sa indeksom 97,7 (Real prvi sa 109,3), četvrti najbolji NET rejting sa +3 (Real +18,3, Barsleona +7,9, Virtus +3,8)... Prvi u postotku uspešnosti za dva sa bezmalo 62 odsto – jedini tim u ligi sa više od 60% –, među šest u procentu ubačenih trojki sa gotovo 37 odsto... Ono što Partizanovu statistiku čini još impresivnijom je to što je po broju poseda na 40 minuta košarke među šest najslabijih. Preciznije, beleži 69,6 poseda iz kojih izvlači impozantne brojke u napadu.

Grafički prikaz odnosa realizovanih šuteva za dva i tri poena (©3StepsBasket)Grafički prikaz odnosa realizovanih šuteva za dva i tri poena (©3StepsBasket)

Partizan Mozzart Bet je gotovo jedinstven primer po tome što uprkos svemu nema strelca među top 10 najefikasnijih, ni statistički najkorisnijeg među 15 u Evroligi. U prvoj kategoriji Kevin Panter je 12. sa 15,2 poena u proseku, dok je u drugoj grupi Džejms Naneli 19. sa indeksom 15,3. Među 25 je i Zek Ledej sa koeficijentom 14,5.

Čak desetorica košarkaša Partizan Mozzart Beta ubacuju bar po pet poena, a petorica su preko dvocifrene granice, s tim da je i Frenk Kaminski sa 9,5 poena jako blizu Pi Džej Doužera (10,1), Zeka Ledeja (11,1), Bruna Kabokla (12,6), Džejmsa Nanelija (13,4) i Kevina Pantera (15,2). Dok su Naneli, Panter, Doužer i Ledej u svakom smislu lideri, Kaboklo i Smailagić su Partizanov izvor lakih poena. Brazilac je pritom ostvario izuzetan doprinos da se dodatno poboljša napadačka igra crno-belih, ali i zategne odbrana.

Valensija jeste vrlo dobar odbrambeni sastav, ali uzimajući u obzir sve objektivne, realne okolnosti, pred sobom ima gotovo nemoguću misiju jer bi joj za pobedu bilo potrebno da ili svede Partizan Mozzart Bet na svoj prosek od 74 poena, što nikom ni izbliza nije uspelo u elitnom takmičenju, ili da ga nadvisi u igri na više poena, što u poslednjih mesec dana uspelo samo Efesu.

Parni valjak ima dobru šansu da se u Madrid preseli sa devet vezanih pobeda. A onda...

EVROLIGA - 15. KOLO

Utorak:

19.00: (3,70) Crvena zvezda (16,0) Real Madrid (1,35)

20.00: (4,70) Alba Berlin (17,0) Barselona (1,25)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (16,0) Baskonija (3,20)

20.30: (1,80) Virtus Bolonja (15,0) Olimpijakos (2,25)

21.00: (2,10) Valensija (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Sreda:

18.30: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,60) Monako (16,0) Panatinaikos (2,65)

20.30: (1,50) Bajern Minhen (16,0) Anadolu Efes (3,00)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićKK Valensija

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara