Aleksandar Džikić i košarkaši Hapoela (©fiba.basketball)
Aleksandar Džikić i košarkaši Hapoela (©fiba.basketball)

Džikićev Hapoel iz Jerusalima prodat za 20.000.000 dolara, zaradio i Amare Stodemajer

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.06.23. | 22:29

Izraelski klub koji je ove sezone stigao do finala Lige šampiona i osvojio domaći Kup dobio novog vlasnika

Pre nekoliko meseci je ovakav rasplet najavljen, a sada je stigla i potvrda. Brojni izraelski mediji prenose, Hapoel iz Jerusalima je prodat za 20.000.000 dolara. Konzorcijum predvođen Amerikancem jevrejskog porekla, Matanom Adelsonom, otkupio je 90 odsto deonica izraelskog kluba.

Izabrane vesti

"Veoma sam uzbuđen što sam postao vlasnik Hapoel Jerusalima. Važan zadatak je preda mnom i siguran sam, da ćemo zajedno sa divnim navijačima, igračima trenerima i čitavim timom napraviti najbolji tim u Izraelu i stvoriti lice izraelske košarke u svetu", rekao je Adelson.

Sport5 je došao do pomenute cifre koja je bila dovoljna da se otkupi većinski deo vlasništva. Izveo je i preciznu računicu: 76 odsto deonica koji je pripadao vlasničkoj grupi na čelu sa Moše Grinbergom prodato je za 14.000.000 dolara, dok je biznismen Ejal Čomski prodao svoj deo vlasništva od oko 21 odsto za 6.000.000.

Deset odsto kluba je i dalje u rukama navijačke grupe, a džepoveo je napunio i bivši NBA as, Amare Stodemajer, koji je imao 1,5 odsto vlasništva u klubu. Zaradio je 277.500 dolara, prenosi Moše Barda sa portala ONE.

Najavljene su velike promene u Hapoelu, sa najvišim ambicijama. Novi vlasnik dolazi iz bogate porodice, a nakon smrti njegovog oca Šeldona Adelsona, Matanova majka Mirijam je postala jedna od najimućnijih žena na svetu, sa bogatstvom procenjenim na oko 34.000.000.000 dolara.

Matan je analitičar i savetnik za investicije u nekoliko velikih investicionih fondova, a poznato je da je veliki ljubitelj košarke i često je ove sezone prisustvovao utakmicama Hapoela.

Ostaje pitanje šta ova promena znači za sudbinu Aleksandra Džikića na klupi. Srpski stručnjak je napravio odlične rezultate, osvojio Kup Izraela i bio na pragu trofeja u Ligi šampiona, ali je u finalu izgubio od nemačkog Bona. U domaćem prvenstvo trenutno gubi 0-1 u polufinalnoj seriji od Hapoel Tel Aviva, koja se igra na dve pobede. Jasno je da je već ostvario rezultate iznad svih očekivanja, proglašen je i za trenera godine u Izraelu, pa treba očekivati da dobije novu priliku i naredne sezone, posebno jer je u martu produžio ugovor do 2024. godine, uz mogućnost da se saradnja nastavi i do leta 2025.


tagovi

Hapoel JerusalimAleksandar DžikićAmare Stodemajer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara