Zakari Rizaše (©AFP)
Zakari Rizaše (©AFP)

Džinovski korak Pariza ka Evroligi: Burg isfrustriran i potučen, francusko čudo neutralisano

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.04.24. | 22:33

Parižani poveli u finalu Evrokupa, supertalentovani Zakari Rizaše nije bio u stanju mnogo toga da promeni

Priželjkivali su čelni ljudi evropske košarke Pariz u Evroligi, tolike godine se nadali da će videti tim iz Grada svetlosti u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu i – blizu ostvarenja zasrtanog plana. Još jedna pobeda i dobiće šta su želeli.

Razvodnjio se kvalitet odlaskom dela klubova pod okrilje FIBA, kako nema Španaca i Turaka, još pre početka sezone Pariz je svrstan među favorite za osvajanje Evrokupa, a večeras je napravio džinkovski korak ka Evroligi. U Adidas Areni, pred dobro ispunjenim tribinama, razbio je Burg i poveo u finalu – 77:64.

Izabrane vesti

Prvi put se u Evrokupu za trofej bore francuski klubovi, retka je ovo prilika bila da u Gradu svetlosti dobiju košarkaški spektakl. Parižani su na koncu dobili ono što su hteli – trijumf. Sada su bliži tome da iz nedelje u nedelju naredne godine gledaju gigante poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Makabija... Ali, ostali su uskraćeni za lud meč, za preokrete i nečiju monstruoznu partiju.

Nisu mnogo videli ni od supertalentovanog Zakarija Rizašea iz Burga. Francuskom čudu se predviđa da će biti među najbolje kotiranima na NBA draftu. Ko zna, možda će biti izabran i kao prvi pik, međutim, da je oduševio u Adidas Areni – nije. Pokušavao je, napadao obruč i pogađao. Doduše, lišen pritiska, jer njegov tim je dobar deo meča bio u debelom zaostatku. Zato sa distance ni da opepeli.

Srljao je i momak rođen u Malagi, koji je juče napunio 19 godina, trošio je lopte Zakari Rizaše i tek za nijansu bio bolji od saigrača. Burg je izgubio glavu u jurnjavi sa Parizom, a baš to nije smeo da dozvoli sebi, jer tu je pariski klub najjači.

Ti Džej Šorts je pokupio najvrednije individualno priznanje još pre finala i u njemu opravdao MVP titulu. Delio je asistencije,bio na liniji dodavanja, prsti su mu bili lepljivi, a ruka opet mekana kada je išao na prodor ili naskakao sa poludistance. Zajedno sa Sebastijanom Ererom gurao je Pariz do skoro 30 poena prednosti, pucao je Burg po svim šavovima, a to se najbolje oslikalo u situaciji kada je Aksel Žulijen iz sebe izbacio svu frustraciju u drugom poluvremenu.

Ničim izazvan je prizemljio beka Nadira Hifija, koji je, uz Ti Džejs Šortsa, najviše pokazao od igrača iz spoljne linije. Krenuo je na prodor, a Aksel Žulijen ga je prizemljio. Obuhvatio ga je sa obe ruke oko vrata, skoro da je završio u kragni.

Videli su u Parizu kuda sve to može da odvede, blago smanjili intenzitet. Taman toliko da se strasti stišaju, da Burg ne doživi blamažu i da situacija ne eskalira. A, opet da glatko dođe do trijumfa i vođstva u finalno seriji Evrokupa. Ukočio je Ti Džej Šorts, ostao na 15 poena, Nadir Hifi ubacio je 13, a Sebastijan Erera meč je završio sa 11, koliko je u poraženom sastavu imao Zakari Rizaše.

EVROKUP - FINALE

Prvi meč, utorak:

Pariz – Burg 77:64

/Šorts 15 – Rizaše 11/

Drugi meč, 12. april:

19.30: Burg – Pariz

Treći meč, 15.april:

Pariz – Burg*

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK ParizKK BurgEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara