Džok Lendejl: Novica je ratnik! On mi je mentor, deli sa mnom fore sa terena

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.09.18. | 09:30

„On ima ogroman uticaj na mlađe igrače. Iskreno, ne znam toliko za druge, ali često se dogodi da mi Novica priđe, da razgovara sa mnom, da mi deli savete“, kaže za MOZZART Sport momak koji je sve iznenadio

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Pohod na trofej ABA Superkupa završen je nesrećnim porazom u produžetku, ali pristalice, kompletan stručni štab, uprava i  košarkaši Partizana mogu da budu zadovoljni viđenim i urađenim u Sportskoj dvorani u Laktašima

Izabrane vesti

Čankova mlađarija je u ova dva meča udahnula život kultu crno-belih gladijatora! Srčanih, borbenih, dokazivanja željnih... Duga je sezona i verovatno će se mnogo toga izdešavati na svim frontovima, a uprkos tome što je ostala žal za porazom srca mogu da budu puna zbog motivacije, zalaganja i kvaliteta igre koju su na teren prosuli Rade Zagorac i društvo. Ima tu, evidentno, još dosta stvari za doradu i unapređivanje, ali ponovo videti momke u prepoznatljivim dresovima na svakom ofanzivnom skoku, sa jakom dozom agresije u odbrani i beskrajnom energijom dođe kao ostvarenje sna za navijače. Ne treba, opet, zaboraviti da su osim Vanje Marinkovića, Radeta Zagorca, Alekseja Nikolića i Đorđa Gagića praktično svi u svojim prvim profesionalnim obavezama, ili su ranije imali tek sporedne uloge.

Jedan od onih koji je apsolutno sve iznenadio svojim pristupom igri i sveukupnim učinkom bio je - Džok Lendejl. Mladi australijski centar izrastao je u prethodne dve utakmice u pokretačku snagu Partizana. Kakva dva poluvremena je odigrao protiv Mornara i Budućnosti. Kao da mu ovo nisu prve utakmice u opremi Parnog valjka. U četvrtfinalu 15 poena, četiri skoka i blokada. Dva dana kasnije - 16 poena, devet uhvaćenih lopti, dve blokade i asistencija. Malo li je?

Nekadašnji student univerziteta Sent Meriz možda nije ostavio dobar utisak posle one turneje u Taragoni, ali je utisak jako popravio na ovogodišnjem Superkupu u Laktašima. 
„Ovo su bile samo naznake onoga što mogu. Trudiću se da cele sezone budem neko ko mnogo radi. Otkako sam stigao ovde stalno pričam da ne želim da budem neko ko igra debitantsku sezonu. Želim da budem uvek na visokom nivou, da doprinosim dobrim rezultatima i da zajedno sa ekipom ostvarim sve ciljeve, kao i neke lične zadatke koje imam. Na kraju dana samo želim da pobeđujemo. Zato ću i dati sve od sebe - da li kroz poene, skokove, odbranu... Nije važno! Kakva god da bude moja uloga, ja ću je poštovati i boriću se“, ističe Lendejl na početku razgovora za MOZZART Sport.

Kao i mnogima pre njega, napred ga je vukla energija sa tribina. To je, kaže, nešto što tek želi da oseti tokom sezone. 
„Ono što mi je ostavilo najveći utisak jesu navijači. Oni su fantastični! Znate, mnogi od njih su vozili i po četiri sata da bi došli da nas bodre. Jako je lepo kada su uz vas“, rekao je Lendejl, pa nam otkrio svoja zapažanja:
„Koledž sa kojeg sam došao (Sent Meriz prim. aut.) je mali koledž. Ima halu veličine kao ova u Laktašima. Uvek je bila puna. Ovo je sada nešto drugo. Slušao sam priče o tome kako je kada se napuni Pionir i kada imate takvu podršku vi prosto morate da se hranite tom energijom, što opet može da pomuti razum protivnicima“.

Partizan je igrao u podmlađenom sastavu, bez Novice Veličkovića i Bondže Sija. Ipak, puleni Nenada Čanka imali su skupocenu Budućnost na kolenima...
„Nedostajali su nam dvojica iskusnih igrača, čije su uloge mnogo važne. Bondža i Novica su jako dobri igrači i to su pokazali. Ali, dobro. Imali smo dobar test zrelosti, da vidimo koliko možemo bez njih. Bitno je da i mi, mlađi igrači, shvatimo koliko smo bitni šrafovi ovog tima i koliko naš učinak može da znači. Bondža je baš jak momak i to nam mnogo znači, a Novica je veliki radnik i takmičar. Jako nam je potreban njegov duh“.

Bio je samokritičan 22-godušnji momak iz Melburna. Zna da su mu utakmice protiv timova iz ACB lige ostavile mrlju u CV, zato je želeo da se iskupi već u Laktašima. 
„Nisam odigrao baš najbolje na turniru u Španiji, ali niko od nas nije. Protiv Mornara sam odigrao dobro u prvom poluvremenu, u drugom nisam bio tako dobar. Ali, nije toliko ni važno. Bitno je da mogu da doprinesem ekipi kao u tom prvom poluvremenu, a ako imam Gagića da uradi svoj posao u drugom delu, onda je to super stvar“, kaže Lendejl i ističe:
„U Španiji smo igrali i protiv dva evroligaška tima, bilo je jako teško. Sada se borimo protiv momaka iz ABA lige, Evrokupe... U Španiji smo videli kolika je razlika između dva nivoa takmičenja“.

Iako je kratko vreme tu, Lendejl priznaje da je od svog kapitena Novice Veličkovića već naučio mnogo toga.
„On ima ogroman uticaj na mlađe igrače. Iskreno, ne znam toliko za druge, ali često se dogodi da mi Novica priđe, da razgovara sa mnom, da mi deli savete. Uči me raznim košarkaškim trikovima i forama“.

A, ima Novica iza sebe dugu karijeru. Već dvanaest punih godina. Mnogo toga prošao je i naučio kroz vreme provedeno u Partizanu, Realu, Megi, Bambergu, Trabzonu...
„To je ono što sam primetio - kada dođete na ovaj nivo košarke, a imate igrače koji su igrali Evroligu, pa i za reprezentaciju svoje zemlje, vidite koliko malih trikova imaju u rukavu. Novica je sjajan, stalno mi ukazuje na određene elemente, kako da se krećem na terenu, na šta treba više da obratim pažnju, kako da pročitam određene situacije... Sjajan je mentor“.

Košarkaše Partizana sada čekaju pripreme za početak Jadranske lige, a prvu utakmicu odigraće u Zagrebu protiv Cedevite (29. septembar, 20.00).

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Džok LendejlNovica Veličković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara