Kris Džons (©MN Press)
Kris Džons (©MN Press)

Džons prodao foru Vilijamsu, pa pogodio sa zvukom sirene i izjednačio Valensiju sa Partizan Mozzart Betom, Žalgirisom i Baskonijom

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.02.23. | 22:16

Amerikanac držao španski tim u dramatičnoj završnici protiv Panatinaikosa, a onda mu doneo i pobedu

Drama u OAKA Areni kao da je plej-of. Bio je Panatinaikos na pragu trijumfa koji bi koliko toliko olakšao put Crvenoj zvezdi i Partizan Mozzart Betu ka plej-ofu, ali Valensija se nije predavala. Tačnije, nije Kris Džons. Na leđima je nosio španski tim u neizvesnoj završnici, a onda prodao foru Deriku Vilijamsu i sa zvukom sirene pogodio trojku za veliku pobedu ekipe Aleksa Mumbrua - 92:91.

Valensija je tako popravila učinak na 13-11 i posle 24 kola ima identičan učinak kao Partizan Mozzart Bet, Baskonija i Žalgiris, pobedu više od Makabija i dve od Crvene zvezde, Virtus Bolonje i Anadolu Efesa (meč manje). Pomenuti timovi sede od šestog do 13. mesta na tabeli, pa će se bez dileme voditi velika borba za poslednja tri mesta u vozu za plej-of.

Izabrane vesti

Panatinaikos je pretrpeo 16. poraz i sa samo osam pobeda je praktično ostao bez šansi da nastavi borbu na najvećoj kontinentalnoj pozornici posle ligaškog dela, posebno jer je situacija iznad njih izuzetno komplikovana i neizvesna.

Džons je bio apsolutni heroj pobede Narandžastih, pošto je pored pobedonosne trojke očuvao goste u životu tokom poslednjih minuta i meč okončao sa 24 poena, pet asistencija i četiri skoka za indeks 33. Ispratili su ga Kajl Aleksender sa 16 poena i Viktor Klaver sa 13.

U timu Dejana Radonjića, partija evro-karijere Parisa Lija. Postigao je rekordnih 25 poena i uz sedam asistencija ubeležio 26 indeksnih poena. Još korisniji od njega bio je Arturas Gudaitis. U odsustvu povređenog Jorgosa Papajanisa se razgoropadio i ubeležio moćan dabl-dabl sa 23 poena i 10 skokova za drugi indeks utakmice - 32. Pomenuti tandem i pored sjajnog izdanja nije uspeo da odvede Zelene do pobede, pošto su ih na kraju koliko toliko ispratili samo Met Tomas sa 13 i Dvejn Bejkon sa 10 poena, ali uz šut iz igre 4/14.

Domaćin je držao konce igre u prvom poluvremenu, ali je po povratku sa odmora Valensija počela da se budi. Sredinom trećeg perioda je i stigla do preokreta, da bi usledila rezultatska klackalica.

Do samog kraja su se ekipe smenjivale u vođstvu, a odgovornost su preuzeli Paris Li s jedne i Kris Džons sa druge strane.

Džons je vezao četiri poena i na ulasku u poslednja dva minuta preokrenuo rezultat. Odgovorio je Li sa dva bacanja, ali je Valensijin Amerikanac potom ubacio novu dvojku za 87:86 na 78 sekundi do kraja.

Plejmejker Zelenih je potom iznudio još dva penala i oba pogodio za novi preokret, a onda je bivši igrač Makabija i Asvela uradio isto na drugoj strani - Valensija je ponovo imala minimalnu prednost, a do kraja je ostalo 47 sekundi.

Li je potom imao priliku da bude heroj Atinjana, položio je loptu u koš pod faulom Džejmsa Veba na opšte oduševljenje u dvorani, ali i na klupi Dejana Radonjića. Ipak, promašio je dodatno bacanje....

Nije Valensija uspela da odgovori ponovo, a onda je novajlija Met Tomas dobio dva penala na 17 sekundi do kraja i priliku da domaćinu donese velikih tri poena viška - pogodio je ipak samo drugo bacanje za 91:89.

Usledio je tajm-aut Valensije, i ptice na grani su znale da će posle njega lopta završiti u Džonsovim rukama, a Amerikanac je strpljivo sačekao poslednje trenutke, a onda bacio u publiku Derika Vilijamsa fintom i veoma mirno pogodio otvorenu trojku sa zvukom sirene za veliku pobedu Valensije.

EVROLIGA - 24. KOLO

Sreda

Alba - Olimpijakos 60:93

/Olinde 16 – Vezenkov 28/

Četvrtak

Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda

Bajern Minhen - Partizan Mozzart Bet 71:82

/Sili 11 - Panter 19/

Virtus Bolonja - Barselona 75:92

/Žaite 14 - Mirotić 17/

Petak

Monako - Asvel 87:75

/Lojd 16 - Obasoan 11/

Žalgiris - Baskonija 79:75

/Šmits 20 - Hauard 15/

Panatinaikos - Valensija 91:92

/Li 25 - Džons 24/

Odloženo

Fenerbahče - Olimpija Milano

Anadolu Efes - Real Madrid



tagovi

KK ValensijaKK PanatinaikosKris DžonsDejan Radonjić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara