Nemanja Nedović i Fakundo Kampaco (©MN Press)
Nemanja Nedović i Fakundo Kampaco (©MN Press)

Efes nadigran 19 razlike, magični Kampaco zapalio Pionir i iskru nade za četvrtfinale!

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.03.23. | 22:20

Crvena zvezda ostvarila 12. pobedu u Evroligi, dvostruki uzastopni šampion Evrope ubacio samo osam poena u poslednjoj četvrtini

Posle oluje uvek dođe sunce! Posle šamara od Zadra došao je Duško Ivanović i lansirao Crvenu zvezdu do spektakularnog niza pobeda o kojem je brujala cela Evropa, a da li je odlična igra ovenčana Efesovim skalpom najava još jednog važnog trijumfalnog niza?!

Crvena zvezda je na ludačku energiju u oba smera i magično izdanje košarkaškog maestra Fakunda Kampaca na kolena bacila dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope i zapalila iskru nade za četvrtfinale Evrolige - 94:75 (20:25, 29:20, 19:22, 26:8)!

Izabrane vesti

Fanatično! Kako drugačije opisati igru crveno-belih u večerašnjoj utakmici, u kojoj su ostvarili konačnu pobedu sa ogromnih 19 razlike i pokazala sve ono što su navijači očekivali - bespoštednu potrošnju u odbrani, nepresušno angažovanje u svakom posedu, smirenost i koncentraciju koja je definitivno nedostajala u nekim prethodnim utakmicama, te naposletku impozantnu želju kakva je morala da bude nagrađena!

Crvena zvezda je ovu pobedu i te kako zaslužila. Jeste Efes utakmicu odigrao bez dvojica najbitnijih igrača, Vasilija Micića i Šejna Larkina, ali to ne umanjuje pobedu sastava Duška Ivanovića koji je gazio do poslednje kapi znoja i deklasirao jedan od najboljih timova Evrope poslednjih godina. To je ono što je Crvenoj zvezdi bilo potrebno, to je ono što čuva nadu za plasman u četvrtfinale Evrolige pred sedam odlučujućih utakmica. Prvu beogradski sastav ima već u petak na parketu OAKA arena protiv Panatinaikosa, a već narednog petka ide na noge Barseloni u Blaugrani.

Evo zašto se toliko čekao Fakundo Kampaco! Nije ga slušala šuterska ruka u Minhenu prošle sedmice, mada je i pored toga odigrao solidan meč, a kada je probio tu tanku barijeru i konačno se oslobodio, bacio je Pionir u trans. Magično izdanje argentinskog košarkaškog maestra pokazao je jasno da se Ergin Ataman opravdano plašio Zvezdinog bekovskog trilinga. Kampaco je ostao na poen do rekorda karijere u Evroligi. Ubacio je 22 poena uz samo jedan promašaj iz igre (7/8 iz igre, 3/3 za tri), sedam asistencija kojim je pokrio četiri izgubljena poseda, a uz tri skoka i šest iznuđenih faulova skupio je indeks korisnosti 30.

Čim je kročio na parket, odmah se videlo koliko je željan da popravi utisak i podari veče koje će zvezdaška javnost pamtiti. Posle dve brze asistencije za Ognjena Dobrića čija je uloga u prvoj deonici bila izuzetno bitna jer je sa 12 poena sprečio Efes da se rezultatski odlepi, komandu je preuzeo omaleni Argentinac i napravio dar-mar. Jedna, pa druga i ubrzo treća trojka dovele su Crvenu zvezdu do vođstva na polovini druge četvrtine, a nakon što je podelio još dve asistencije napravio je strašan potez u poslednjim sekundama prvog poluvremena. Naime, posle trojke Bugrahana Tundžera na 11 sekundi pre kraja za 45:45, Kampaco je na veliko iskustvo izvukao faul od Amata Mbaja za tri slobodna bacanja, na šta se nadovezala tehnička greška klupe za gratis četvrti penal. Ponovo je Argentinac ostao hladan kao špricer, pogodio sva četiri šuta sa crte i Zvezdu doveo do vođstva od 49:45 na poluvremenu, što je ulilo veliko samopouzdanje pred odlučujućih 20 minuta.

Kao vihor bio je Kampaco i u nastavku utakmice, majstorskim potezima mešao odbranu Efesa i razarujućim prvim korakom tutnjao kao brzi voz kroz Efesov reket i činio čuda pored dugajlija koji su branili svoj koš. Neuspešno, jer nisu znali kako da zaustave Fakunda Kampaca... Jednostavno, branilac titule bio je bez rešenja za razigranu, izuzetno motivisanu i rastrčanu Crvenu zvezdu.

Početak treće četvrti bio je možda i ključni za dalji tok susreta. Ognjen Kuzmić je izvukao koš uz faul i dodatno slobodno bacanja koje je realizovao, dok je Dobrić trećim dalekometnim hicem doveo Zvezdu na 10 razlike (55:45) posle čega je Efes ušao u trku koju je umalo potpuno okrenuo na svoju stranu. Sve što je imao, nervozni Ergin Ataman - isključen na četiri minuta pre kraja zbog konstantnih rasprava sa sudijama - bacio je na parket dvorane Aleksandar Nikolić, čak pred sam kraj trećeg kvartala stigao do minimalnog vođstva (67:66) posle trojke Rodriga Bobue i slobodnih bacanja Brajanta, ali je Filip Petrušev svoji minijaturama pokazao bivšim poslodavcima da su i zašto pogrešili što nisu imali dovoljno vere u njega. Na sreću Crvene zvezde, jer se vratio u Beograd i sve više pravi razliku na najvišem nivou evropske košarke.

--- Evroliga, 27. kolo ---

CRVENA ZVEZDA – ANADOLU EFES 94:75

/20:25, 29:20, 19:22, 26:8/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Robert Lotermozer, Huan Karlos Garsija, Pjotr Pastusjak.

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 6, Lazerević 5, Kampaco 22 (7as, 3sk), Mitrović 10 (4sk, 3as), Martin 2, Dobrić 15, Ivanović -, Nedović 9, Marković 3, Kuzmić 5, Petrušev 7, Bentil 10.

ANADOLU EFES: Bobua 15, Singlton -, Efeoglu -, Brajant 10, Gazi -, Klajburn 12 (9sk, 4as), Haltali -, Tundžer 8, Plajs -, Mbaje 12 (7sk), Žižić 16.

---------------------------

Njegovo polaganje pred zvuk sirene za poslednji mali odmor najavio je ono što se desilo u poslednjem desetominutnom intervalu, a to je potpuna eksplozija Crvene zvezde! Igrači Duška Ivanovića odigrali su savršenu četvrtinu i dobili je rezultatom 26:8, uz seriju 23:4 koja je rešila pobednika! Ne pamti se da je šampion Evrope u skorije vreme ovako nadigran, bez obzira na to što, ponavljamo, nisu u igri bili dvojica važnih igrača. Efes je toliko napakovan i moćan tim da sebi može da dopusti čak i izostanak asova poput Micića i Larkina. Dovoljno je videti šta su uradili Vil Klajburn, Ante Žižić, Rodrig Bobua, Amat Mbaje i na momente Ilajdža Brajant. No, Zvezda je pre svega frenetičnom odbranom u odlučujem intervalu utakmice pronašla način da zaključa nosioce Efesove igre, pre svega Klajburna i tako uvedu susret u potpunu dominaciju koja se završila sa ubedljivih 19 razlike.

Odlične minute Crvenoj zvezdi ponudio je i večeras Luka Mitrović sa 10 poena, četiri skoka i tri asistencije, a iskočio je i Ben Bentil sa 10 poena, tri dodavanja i dve uhvaćene lopte. Baš to je bilo potrebno crveno-belima da naprave ovakav iskorak večeras. Dobrićev doprinos u prvoj deonici mnogo je uticao na konačni rasplet kasnije, a njegovih 15 poena (3/5 za tri) dali su braniocu titule u Jadranskoj ligi dodatni impuls, baš kao i dve trojke Nemanje Nedovića u momentima kada su se dve ekipe žestoko “rvale“ za prednost.

Sada se lakše diše, mnogo lakše! Crvena zvezda ima motiv više da u Atini odigra još jednu vrhunsku partiju i tako delimično anulira poraze od Albe i Bajerna koji jesu naneli određenu štetu namerama ekipe da ode lakšim putem do osam najboljih. Večerašnji trijumf jasan je pokazatelj da se Zvezda zaista nije predala, da je možda i bilo potrebno da se dogodi ono u Zagrebu kako bi se iskra ponovo zapalila.

Sada Panatinaikos (petak, 20.00), pa večiti derbi u ponedeljak koji će verovatno da odluči prvoplasiranog u Jadranskoj ligi uoči plej-ofa.

EVROLIGA - 27. KOLO

Utorak

Alba - Žalgiris 63:66

/Sikma 10 - Tejlor 14/

Olimpijakos - Barselona 77:70

/Mekisik 16 - Mirotić 19/

Valensija - Olimpija Milano 84:88

/Džons 19 - Nejpir 28/

Virtus Bolonja - Partizan Mozzart Bet 79:88

/Žaite 14 - Egzum 17/

Real Madrid - Baskonija 81:85

/Musa 21 – Kostelo 20/

Bajern Minhen - Asvel 76:72

/Obst 15 - Bost 18/

Sreda

Makabi Tel Aviv - Fenerbahče 78:74

/Braun 21 – Hejs 16/

Crvena zvezda - Anadolu Efes 94:75

/Kampaco 22 - Žižić 16/

Monako - Panatinaikos 84:70

/Dijalo 18 – Ponitka 11/



tagovi

KK Crvena zvezdaAnadolu EfesEvroligaFakundo KampacoOgnjen DobrićLuka VildozaNemanja NedovićVil KlajburnErgin Ataman

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara