Bojan Dubljević (©Star Sport)
Bojan Dubljević (©Star Sport)

Efes nije izdržao nalete strašne Valensije u ludom finišu, sjajni Micić i Klajburn bez pomoći

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.10.22. | 21:11

Virtus poražen u Kaunasu, Teodosić uz sedam poena imao i šest asistencija

Početak nove sezone za košarkaše Efesa neodoljivo podseća na ono što smo gledali pre tačno godinu dana! Tada je istanbulski gigant prvu odbranu evropske krune počeo sa četiri poraza, a sada posle tri kola ima dva neuspeha.

Teško se snalazi Efes bez Šejna Larkina, bez obzira na to što Vasilije Micić i Vil Klajburn funkcionišu savršeno. Ostatak ekipe Ergina Atamana ponovo je ostavio svoj vodeći dvojac na cedilu, što je rezultiralo drugim uzastopnim porazom. Efes je bukvalno sebi pucao u koleno posle sedam poena viška na startu poslednje četvrtine i tako ”osakaćen” nije uspeo da izdrži sve nalete Valensije koja je u Istanbulu uzela prvi trijumf u Evroligi nakon potpuno lude završnice – 92:91 (20:21, 25:24, 21:23, 26:23).

Izabrane vesti

Valensija se lavovski borila i izborila za veliki brejk! Kada je Klajburn pogodio slobodno bacanje za 84:81 na tri minuta do kraja, izgledalo je da Efes i dalje sve drži u svojim rukama. Bilo je to samo prividno... Apsolutni heroj Valensije Bojan Dubljević ostao je hladan kao druga strana jastuka i realizovao dva penala, da bi posle Micićevog promašaja za tri zlatni Španac sa Evrobasketa Ćabi Lopez Arostegi pogodio važan šut za preokret na samom ulazu u poslednja dva minuta utakmice.

Efes je tada već bio u minus fazi, što je dovelo do toga da se svima u domaćem sastavu ukoči šuterska ruka. To je brutalno kaznio Sem Van Rosom trojkom na minut do kraja za 88:84! Mogao je Belgijanac tada da reši pobednika, a na kraju je umalo ispao tragičar... Jer, Klajburn je pogodio dva bacanja koja je anulirao Kris Džons, da bi potom nekadašnji košarkaš CSKA ponovo bio siguran, a onda... Ludnica! Van Rosom pravi strašnu grešku i gubi posed u samom začetku akcije pošto je glavom već bio u posedu, ali ne i rukom. Lopta mu je iskliznula, udarila o nogu i otišla u aut u opasnoj zoni. Na semaforu je bilo još 23 sekunde.

Kako to obično bude, Efes je veliku grešku kaznio trojkom Rodriga Bobue iz ugla za novi rezultatski preokret (91:90), da bi Džons posle dva hica sa crte vratio goste u prednost na pet sekundi do isteka vremena. Posle Atamanovog tajm-auta Efes je napad započeo sa protivničke polovine, ali je odmah ostao bez poseda jer se spetljao Klajburn. Tačnije, okliznuo i izašao sa loptom van granica terena. Gledao se snimak više puta, ali je sudijska trojka odlučila da gosti imaju napad. I to je bio kraj!

Kod Valensije najefikasniji je bio Dubljević sa 20 poena, na šta je dopisao i pet skokova. Viktor Klaver i Sem Van Rosom imali su po 12, a Kris Džons 15 poena. Valensija je za 40 minuta ubacila 16 trojki uz impozantnih 48,5 odsto sa distance! U domaćem sastavu blistao je Micić sa 22 poena i osam asistencija za indeks korisnosti 32. Od toga 17 poena i četiri dodavanja imao je već na poluvremenu. Klajburn je brojao do 18, a Ilajdža Brajant do 10.

Virtus je u Kaunasu ispustio vođstvo od 12 poena iz prvog poluvremena, pa je prepustio trijumf Žalgirisu - 68:65 (16:24, 15:14, 21:15, 16:12). Utakmica je počela svečanim povlačenjem dresa koji je gotovo celu karijeru nosio Paulijus Jankunas koji je u igračku penziju otišao na kraju prošle sezone, zbog čega su domaći igrači imali motiv više da ovo veče završe trijumfalno.

Osvajaču Evrokupa definitivno neće biti lako da uhvati korak sa ostalim evropskim velikana u povratničkoj sezoni na najveću scenu. Virtus je na dva i po minuta do kraja imao pet poena više (65:60) posle koša Ifea Lundberga, ali je onda sve palo u vodu. Ignas Brazdeikis i Kinan Evans pogodili su tri najvažnija šuta do kraja, dok je gostima iz Bolonje sve stalo i do kraja utakmice nisu mogli više da vide obruč, a ne da razmišljaju o brejku. Tačku je stavio Brazdeikis sa slobodnih bacanja na sedam sekundi do kraja, pošto Miloš Teodosić nije uspeo da uputi poslednji šut, za produžetak...

Brazdeikis je uz 14 poena imao i šest skokova uz pet asistencija. Roland Smits je ubacio 13, a Evans devet poena. Kod Virtusa jedini dvocifren bio je Kajl Vims sa 15 poena. Miloš Teodosić odigrao je 14 minuta i za to vreme imao sedam poena (3/9 iz igre, 1/3 za tri), uz šest asistencija i jedan skok.

EVROLIGA - 3. kolo

Utorak

Efes – Valensija 91:92

/Micić 22 – Dubljević 20/

Žalgiris – Virtus Bolonja 68:65

/Brazdeikis 14 – Vims 15/

Fenerbahče - Asvel 84:63

/Edvards 19 - Fal 17/

Makabi Tel Aviv - Monako 78:70

/Boldvin 21 – Lojd 21/

Bajern Minhen - Barselona 73:84

/Rubit 19 - Laprovitola 14/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 75:80

/Ledej 23 - Šilds 25/

Sreda

20.00: (1,70) Alba (14,5) Panatinaikos (2,30)

20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,55) Real Madrid (14,5) Olimpijakos (2,70)

*** Kvote podložne promenama



tagovi

Virtus BolonjaŽalgirisEvroligaAnadolu EfesKK ValensijaBojan DubljevićMiloš TeodosićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara