Nikola Jokić i Džoel Embid (AFP)
Nikola Jokić i Džoel Embid (AFP)

Embid dobio prvu bitku i sa 41 poenom zatrpao Jokića i Denver

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.01.24. | 04:16

Prvi strelac lige prelomio pobednika u poslednjoj četvrtini

Posle skoro godinu dana čekanja, dvojica najdominantnijih košarkaša današnjice su ponovo odmerili snage. Aktuelni MVP i najbolji strelac lige je dobio prvu bitku u sezoni sa prethodnim dvostrukim najskorisnijim košarkašom lige i MVP igračem prethodnog finala. 

Džoel Embid je premašio prosek od 35 poena iz ove sezone, ubacio čak 41 poen uz 10 asistencija i osam skokova za trijumf njegovih Siksersa nad šampionskim Nagetsima Nikole Jokića – 126:121. Iako je srpski centar ubacio 25 poena uz čak 19 skokova, nije to bio onaj Jokić iz prethodnog perioda koji je igrao savršeno. Uglavnom je večeras poentirao iz ofanzivnog skoka, šut ga nije išao kao ranije (11/20) i upisao je samo tri asistencije. Embidu je definitivno pripala prva bitka u sezoni, ali biće ih još…

Izabrane vesti

Kamerunac je bolje otvorio meč, ubacio 14 poena u prvoj četvrtini, pogodio dve od tri šutnute trojke, upisao pet asistencija i izbegavao odbranu na Jokiću. Srpski centar je stidljivo ušao u meč, nije mnogo šutirao i uglavnom je poentirao posle uhvaćenih lopti. Iks faktori su bili Majkl Porter Džunior u timu Denvera i Tajris Meksi kod domaćih koji su odlično šutirali a rezultat je bio tesan.

Embid i Jokić su odigrali celu prvu četvrtinu izuzev poslednjih 30 sekundi kada je Srbin zamenjen. Odmorili su prvih pet minuta drugog kvartala i istovremeno se vratili na parket. Do tada su Kristijan Braun i pomenuti Meksi preuzeli uloge napadačkih opcija, imali dobre sekvence, a probudio se i Džamal Mari koji je prve poene ubacio tek u drugoj četvrtini i do poluvremena stao na 13.

Jokić i Embid su prve prave duele imali sredinom druge četvrtine kada su čuvali jedan drugog i pravili faulove. Generalno je viđen veliki broj faulova i poena sa linije slobodnih bacanja u prvom poluvremenu. Jokić se razigrao pred kraj poluvremena, imao sedam ofanzivnih skokova ali je slaba odbrana Nagetsa bila poslastica za Embida i Meksija. Kamerunac je ubacio 23 poena do poluvremena, a Meksi 18. Na drugoj strani Jokić je imao 15, Mari i Porter po 13.

Obe ekipe je šut sjajno služio. Denver je imao 57 odsto za tri, Filadelfija neverovatnih 66 odsto iz igre. Kada se doda čak 35 slobodnih bacanja ne čudi visokih 78:78 na poluvremenu.

Iako su procenti šuta počeli da padaju u drugom poluvremenu, odbrane i dalje nisu bile na visini. Embid je više dodavao i išao na faulove, a Tobajas Heris je u tom periodu pogađao važne šuteve. Posle njegove trojke sredinom trećeg kvartala, Filadelfija je došla do rekordnih devet razlike (97:89), a Jokića ništa osim ofanzivnog skoka nije služilo u tim momentima. I onda preokret niotkuda!

Trojkama Džeksona i Koldvel Poupa, gosti su krenuli u seriju, Jokić je pogodio neke teške šuteve, Embid počeo da greši i Nagetsi su u poslednju četvrtinu ušli sa vođstvom 104:99. A Jokić sa rekordom karijere od 11 ofanzivnih skokova.

Očekivano, Jokić i Embid su dobili predah na početku poslednje deonice, razigrani Heris je bio jedini izvor poena za domaći tim, a Nagetsima je falio raspoložen igrač sa klupe. Kada su se prve zvezde vratile na parket sedam minuta pre kraja, rezultat je opet bio izjednačen (111:111) i čekao se vrhunac velike bitke.

Usledio je šou Džoela Embida koji je inicirao seriju 12:0 i vezao 10 poena. Između dva koša Jokića je prošlo skoro četiri minuta, niko drugi nije uspevao ništa da pogodi za Nagetse, Mari i Gordon su mnogo grešili i Siksersi su otišli na dvocifrenu prednost. Na kraju je viđena revija promašaja na obe strane, Porter je promašio trojku za penal završnicu i Siksersi su prelomili utakmicu.

Embid je imao sjajnu pomoć u Meksiju (25 poena) i Herisu (24) koji su zajedno ubacili šest trojki. Batum je pogodio neke važne trojke, a odirgao je i odlične odbrambene deonice na Jokiću pošto ga je on čuvao najveći deo meča. Majkl Porter Džunior je za Nagetse ubacio 20 poena ali u finišu ništa nije mogao da pogodi. Mari je dodao 17 ali uz 7/16 iz igre.

Poraz je pretrpeo i drugi srpski internacionalac koji je bio na parketu u noći između utorka i srede. Oklahoma Vasilija Micića nijednog trenutka nije bila konkurentna na gostovanju u Los Anđelesu, pa su Klipersi slavili 11 razlike (128:117).

Micić je igrao malo više od 11 minuta, za to vreme je ubacio sedam poena, zabeležio dve asistencije i uhvatio jednu loptu.

NBA

Filadelfija - Denver 126:121

/Embid 41 - Jokić 25/

Finiks – Sakramento 119:117

/Alen 29 – Foks 33/

Los Anđeles Klipers – Oklahoma 128:117

/Džordž 38 – Vilijams 25/





tagovi

Nikola JokićDžoel Embid

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara