Objava da je Toma Ertel Zenitov (©ZenitBasket)
Objava da je Toma Ertel Zenitov (©ZenitBasket)

Ertel izigrao Savez odlaganjem potpisa za Zenit, Francuska ga suspendovala sa velikih takmičenja

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.09.22. | 10:42

Plejmejker plaća cenu odlaska u Rusiju

Malo koji potpis je digao toliku prašinu u evropskoj košarci kao onaj Tome Ertela za Zenit iz Sankt Peterburga. Samo nekoliko dana posle osvojenog evropskog srebra u Berlinu francuski plejmejker otišao je u Rusiju čime je gurnuo prst u oko tamošnjem Savezu.

Naime, Ertel je uoči Evrobasketa potpisao da će u slučaju igranja za ruske klubove u jeku ratnih dešavanja u Ukrajini biti automatski suspendovani iz reprezentacije. Potez doskorašnjeg košarkaša Reala ražestio je ljude u francuskom Savezu koji su zapretili da će biti aktivirana suspenzija za naredna dva velika takmičenja ako bude odigrao takmičarsku utakmicu za Zenit. To znači da bi Ertel mogao da propusti Mundobasket naredne godine i Olimpijske igre u Parizu 2024.

Izabrane vesti

Četvrtak, 19.00: (1,20) Partizan (19,0) Lokomotiva (5,00)

Zenit i Ertel su imali dogovor još i pre Evrobasketa, međutim tada on nije želeo da rizikuje svoje šanse da se nađe na konačnom spisku Vensana Kolea, zbog čega je inicijalno odbio ponudu. Kako tvrdi RMC, on je odmah posle Evropskog prvenstva potpisao ugovor sa Zenitom na godinu plus godinu što je doživljeno kao izigravanje Saveza.

Iako se pominje da neće biti u kombinaciji za Igre u Parizu, pomenuti izvor navodi da bi vrh francuske košarke možda razmislio o tome da Ertelu skrati suspenziju pod uslovom da ne iskoristi opciju druge godine ugovora sa Zenitom. To bi mu omogućilo da bude deo Trikolora na turniru gde se očekuje da pred svojom publikom napadnu zlato.

Ertel je sa reprezentacijom Francuske već osvojio srebro u Tokiju prošle godine, a pre toga i evropsko zlato 2013. u Sloveniji, kao i bronzu na Mundobasketu u Španiji 2014. U vreme Igara 2024. imaće punih 35 godina.


tagovi

Toma ErtelKK ZenitEvroligakošarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara