Nema košarke na TV-u (©Starsport)
Nema košarke na TV-u (©Starsport)

Eto vam ga francusko tržište: Bez domaće košarke na TV ekranima, ugrožen i plej-of Evrolige

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.04.24. | 14:36

A tamo igra i Monako

Berlin, London, Pariz, sada i Dubai. Upinje se uprava Evrolige godinama da pronađe način kako da takmičenje učini profitabilnim, ali veliko je pitanje da li joj je strategija u startu bila dobra. Dubai će istina doneti novac, od sledeće sezone gledaćemo i Pariz, ali same Francuze – kao da to i ne zanima previše. I veliko je pitanje da li će francuski ljubitelji košarke uopšte moći da gledaju finiš ove sezone.

Naime, duel Monaka i Roana u šampionatu Francuske nije sinoć emitovan zbog svađe uglednog Ekipa i striming platforme SKWEEK. Ekip je inače vlasnik prava na prenose utakmice LNB lige. SKWEEK je pak platforma preko koje se emituju utakmice ne samo domaćeg prvenstva, već i Evrolige i nedavno završenog Evrokupa. Sa Ekipom ima potpisan višegodišnji ugovor koji mu dozvoljava da strimuje utakmice.

Izabrane vesti

Problem je, prema Ekipu, taj što kompanija FedCom Media, koja je vlasnik SKWEEK-a, još od novembra nije platila za produkciju prenosa. Ekip je zato prekinuo saradnju sa pomenutima. Tačnije, učinilo je to njegovo produkcijsko odeljenje, kompanija pod imenom 21 Production. Baš ona je navodno pokrivala sve troškove produkcije već mesecima i pošto više nije u stanju da radi odustala je od dalje saradnje.

S druge strane, SKWEEK tvrdi da je krivica na Ekipu, koji svakako preko svoje plaftorme emituje mečeve domaćeg prvenstva, ali svega nekoliko njih nedeljno. Kako bilo, SKWEEK uverava da je po ugovoru o “podlicenciranju” sve obaveze odavno islatila. Tvrde dakle da Production 21 nije dobro shvatio svoje obaveze. Sa svoje strane, ne vidi nikakvu odgovornost.

Ekip kaže: videćete kada i Evroliga učini isto, odnosno raskine ugovor. Prema saznanjima uglednog lista, pa i Parizjena, samo što nije. Ako se to i desi, Francuzi neće moći da gledaju ni plej-of Evrolige koji počinje sledeće nedelje. To dalje znači da neće moći da gledaju ni seriju Monaka i Fenerbahčea u četvrtfinalu.

Da sve bude još luđe, SKWEEK je osnovan 2022. godine uz velike investicije kompanije FedCom Media, koja je u vlasništvu Alekseja Fedoričeva, inače i – vlasnika Monaka. SKWEEK je takođe planiran da bude veliki sponzor drugog francuskog evroligaša Asvela, ali je isplatio samo 2.000.000 evra od 7.000.000 koliko je obećao za svoje ime na dresu, pa će klub iz Vilerbana, prema rečima predsednika Tonija Parkera, morati da smanji budžet za sledeću sezonu,


tagovi

KK MonakoEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara