Ti Džej Šorts i Zakari Rizaše (©AFP)
Ti Džej Šorts i Zakari Rizaše (©AFP)

Evrokup se pokorio svemoćnom Šortsu i turbo Parizu! Evroliga ima novog učesnika

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 21:21

Pobeđen je Burg u dve utakmice

Evroliga je dobila novog učesnika i trećeg francuskog predstavnika, od jeseni debituje Pariz! Evrokup se pokorio svemoćnom Ti Džej Šortsu koji je u razmaku od godinu dana osvojio FIBA Ligu šampiona sa Bonom i bio MVP takmičenja, pa isto ponovo i u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju sa Parizom koji je sezonu zatvorio na veličanstven način.

Pariz je maksimalno opravdao ulogu favorita i nadigrao Burg kao gost rezultatom 89:81 (22:26, 21:20, 21:17, 25:18) čime se već posle šest godina postojanja domogao prvog kontinentalnog priznanja! Sezonu iz snova igra sastav iz Grada svetlosti. Posle domaćeg Liga kupa, osvojen je prvi evropski trofej pod komandom talentovanog finskog stručnjaka Tuomasa Isala i najavio velike stvari za narednu jesen u kojoj će Pariz debitovati u elitnom košarkaškom društvu.

Izabrane vesti

Ti Džejs Šorts postao je zaštitno lice Pariza i sezone u Evrokupu o kojoj će se dugo pričati. Klub iz glavnog grada Francuske završava takmičenje sa samo jednim porazom i to od Bešiktaša Dušana Alimpijevića u grupnoj fazi. Šorts je i večeras poneo najveći teret i završio finale bez potrebe da se odigra treća utakmica. Razbio je nemoćni Burg sa 22 poena (5/11 iz igre, 1/3 za tri), mada je najveću porciju koševa uzeo sa linije slobodnih bacanja odakle je šutirao jako dobrih 11/13 posle šest iznuđenih faulova.

Nije prošla Burgova taktika da čvrstom i agresivnom odbranom pokuša da zaustavi najboljeg igrača Pariza, jer se maltene svaki od šest faulova nad njim završilo odlaskom na crtu. Pored toga Šorts je zabeležio šest skokova i pet asistencija za indeks 28, čime je zaokružio još jednu godinu u kojoj je potvrdio nestvaran igrački rast!

Parizov put do slave završava se skorom 22-1, a večerašnji okršaj sa Burgom bio je na klackalici. Domaćin je bolje otvorio susret, ali kako je vreme prolazilo postajalo je jasno da ne može da isprati neverovatan ritam protivnika i košarku potpuno atipičnu za ovdašnje košarkaške pojmove. Finac Isalo je pobornik trenerske filozofije u kojoj svoje igrače koristi u intervalima od četiri-pet minuta aktivne igre sa maksimalnim angažovanjem u oba smera, posle čega pravi rotacije kako bi držao visok intenzitet. Burg se do uvodnih nekoliko minuta poslednje deonice, ali je onda ipak morao da prizna rivalu da je bolji. Mikael Jantunen i Tajson Vord pogodili su tri uzastopne trojke i odlepili na 75:67 uz šest i po minuta na semaforu, čime su ozbiljno kaznili Burgov trominutni post koji je prekinuo Bodijan Masa. No, nada domaćina u povratak trajala je kratko, jer je Šorts povukao, a Medi Nguama i Nadir Hifi su dokrajčili protivnika uz dobre minute Jantunena.

Upravo je Finac dao veliki doprinos pobedi sa 15 poena (5/8 iz igre, 3/5 za tri), dok je poen manje ubacio Hifi, a Vord dopisao 10 poena i četiri skoka. Kod Burga Ajzea Majk je zabeležio 16 poena (7/14 iz igre, 2/7 za tri) i šest uhvaćenih lopti. Džeremi Morgan je dodao 14, Bodijan Masa 12, a Ugo Benitez i Aksal Žulijen po 11 poena. Veliki francuski prospekt Zakari Rizaše bio je u potpunosti neutralisan. Momak koga stručnjaci vide i kao kandidata za prvog pika na sledećem NBA draftu ostao je na samo dva poena za skoro 22 minuta i 1/6 iz igre.

Pariz je učesnik Evrolige za sezonu 2024/25! Sigurno učešće u Evroligi naredne jeseni imaju klubovi sa desetogodišnjim ugovorom, a to su Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi Tel Aviv, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpija Milano, Žalgiris, Bajern Minhen, plus Asvel, zatim još Monako koji je to učinio plasmanom u plej-of. Videćemo šta će biti sa Albom koja navodno ima garantovano učešće i za takmičarsku 2024/25, a onda i da li će se zaista obistiniti najave da će večiti rivali dobiti specijalne pozivnice.

Svakako, biće zanimljivo videti kako će se Pariz snaći u novom društvu.

EVROKUP - FINALE

Prvi meč, utorak:

Pariz – Burg 77:64

/Šorts 15 – Rizaše 11/

Drugi meč, petak:

Burg – Pariz 81:89

/Majk 16 - Šorts 28/


tagovi

Ti Džej ŠortsKK ParizEvrokupZakari Rizaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara