Košarkaši Žalgirisa na gostovanju Crvenoj zvezdi (© Star sport)
Košarkaši Žalgirisa na gostovanju Crvenoj zvezdi (© Star sport)

Evroliga bez odgovora na rat: Žalgiris neće sa Rusima, poziva sve klubove na bojkot

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.02.22. | 14:58

Pridružio se i Asvel

Ratna dejstva traju danima, sport u Ukrajini razumljivo miruje, u Rusiji će se igrati, samo je pitanje kad, s kim i – gde. U danu kad je UEFA zvanično oduzela domaćinstvo finala Lige šampiona Sankt Peterburgu i premestila ga u Pariz, a Spartaku naredila da u Ligi Evrope igra na neutralnom terenu, košarkaška Evropa je razjedinjena po pitanju utakmica na teritoriji najveće države planete.

Sastanak svih 18 evroligaških klubova nije iznedrio konkretno rešenje za kriznu situaciju, međutim, jeste doneo isključive stavove ekipa koje bi, prema prvobitnom rasporedu, trebalo da putuju u Mosvku, Sankt Peterburg ili Kazanj.

Izabrane vesti

Primera radi, čelnici Žalgirisa su zbog nestabilne vojno-političke siuacije javno stavili do znanja da im ne pada na pamet da putuju u Rusiju, iako je 25. marta na programu duel sa CSKA, a 8. aprila okršaj sa Zenitom.

"Odlučili smo da ne putujemo u Rusiju, gde bi trebalo da igramo još dve utakmice do kraja osnovnog dela sezone. Razgovaraćemo sa ekipama iz zapadne Evrope, predložiti im da zajednički stav bude ne samo da niko ne ide u Rusiju, već da se bojkotuju svi mečevi sa ruskim timovima, bilo gde da se igraju“, saopštio je Paulius Motiejunas, generalni direktor litvanskog Žalgirisa.

Izgleda da su njegove reči naišle na snažan odjek. Primera radi, Barselona nije ni krenula put Sankt Peterburga na megdan Zenitu. Taj je meč zvanično odložen. Neće to učiniti ni rukovodioci Asvela, koji treba da igraju susrete u Sankt Peterburgu i Kazanju.

"Ova situacija prevazilazi granice sporta. Ne možemo da prihvatimo nešto što je suprotno sa našim vrednostima. Ne dolazi obzir da šaljemo ekipu u Rusiju“, precizirao je Toni Parker, predsednik francuskog Asvela.

Kako se može čuti, jedan od predloga na virtuelnom sastanku evroligaša bio je da Rusi igraju na neutralnom terenu, ali se oni sami sa tim nisu saglasili. Evroliga je sama za tu ideju i na sastanku je doneta odluka da se napravi plan kako bi CSKA, Zenit i Uniks igrali utakmice van granica Rusije. Takođe, utakmica između CSKA i Barselone koja je trebalo da se igra u nedelju ponovo je pomerena, dok se u centrali Evrolige ne bude skrojio plan za dalje funkcionisanje.


tagovi

košarkaEvroligakk ŽalgirisŽalgirisŽalgiris ViljnusAsvelKK Asvel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara