(ABA liga/KK Budućnost)
(ABA liga/KK Budućnost)

Evroliga i sudije sve češće okreću leđa ABA ligi

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.11.21. | 10:37

Na sastanku klubova iskazana zabrinutost zbog odnosa određenih sudija prema samom takmičenju i učesnicima regionalnog takmičenja

Posle dužeg vremena klubovi ABA lige su u sredu imali sastanak kako bi videli kako dalje, jer bez obzira na to što takmičenje na terenu izgleda dobro, primetili su da oko njega nije najsjajnije, odnosno da postoje određeni problemi. Jedan od onih koji bi mogao da utiče na kvalitet takmičenja, pa samim tim i na regularnost je ponašanje određenih sudija.

Iako su bili na tapetu, ovog puta arbitri nisu okrakaterisani kao inicijalna kapisla koja je direktno zapalila vatru, već je to, prema nezvaničnim informacijama, učinila kancelarija za suđenje Evrolige. Potpuno suprotno od ranijih sezona kada je kvalitet odrađenog posla u ABA ligi uticao i na status sudija u ECA (Evroliga i Evrokup), Direktor za suđenje pomenutih evropskih takmičenja Ričard Stouks je, kako se nezvanično može čuti, prvo samim sudijama ABA lige, a potom i telima regionalnog šampionata zaduženim za taj deo posla, rekao da će bez obzira kako će arbitri suditi u regionu, biti nominovani za utakmice Evrolige i Evrokupa.

Izabrane vesti

Zbog toga su, kako je na sastanku konstatovano, pojedine evroligaške sudije počele da se drugačije ponašaju u ABA ligi, odnosno počele su da biraju na kojim mečevima jadranskog šampionata će deliti pravdu, kako će putovati, kada će izostajati... Uz obrazloženje da nemaju nikakav ugovor o obavezi da budu na raspolaganju za svako kolo.

Još jedan problem stvara činjenica da ABA liga ne može da utiče jesu evroligaške utakmice petkom, zbog kojih se često događa da od petorice do desetorice sudija bude zauzeto za naredni vikend u regionalnom takmičenju.

Takođe primećeno je da postoji problem odnosa najkvalitetnijih sudija prema samoj ABA ligi i klubovima. Naveden je i konkretan primer sa utakmice Budućnost - Mornar na kojoj su se prvi i treći sudija dogovarili o zameni uloga, pa je prvi dozvolio trećem da kršeći košarkaška pravila, podbaci loptu na početku i kasnije da je na startu svake četvrtine dodeljuje igraču, što je, kako je rečeno, direktno omalovažavanje same ABA lige, klubova, uz potpuno odsustvo profesionlnog odnosa pojedinaca.

Ostaje pitanje kako će klubovi, odnosno sama liga, koja prema nekim informacijama godišnje samo za sudijske takse u prvom rangu svog takmičenja potroši oko 250.000 evra bez izdataka za njihov prevoz i smeštaj, uspeti da reši ovaj problem.


tagovi

ABA ligaEvroligaSudije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara