Bili Beron u dresu Zenita (© Star sport)
Bili Beron u dresu Zenita (© Star sport)

Evroliga na VTB način

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.03.22. | 13:00

Meč VTB lige između Unilsa i Zenita zakazan je za 17 časova

Košarka je pretrpela velike promene zbog konflita Rusije i Ukrajine, posebno Evroliga i Evrokup koja je među prvima suspendovala ruske klubove. Uniks, Zenit i CSKA su u momentu suspenzije bili među osam najboljih na tabeli elitnog takmičenja i jasno su ušli ka plej-ofu. Sada je rusima preostalo da igraju samo između sebe u VTB ligi, a svojevrsni evroligaški okršaj je zakazan za danas sa početkom od 17 časova kada Uniks u Kazanju dočekuje Zenit.

Obe ekipe su drastično promenjenim sastavima u odnosu na početak sezone.

Izabrane vesti

Zenit je ove nedelje objavio raskid ugovora sa kapitenom tima Mateušom Ponitkom. Poljak je prvobitno imao nameru da se vrati u Zenit, ali je njegova odluka naišla na lavinu kritika ostalih sportista iz Poljske pa se čini da je promenio mišljenje usled velikog pritiska. Prethodno su plavo-belo-plave napustili Litvanci Arturas Gudaitis i Mindaugas Kuzminskas, kao i dvojica Amerikanaca Koner Frankamp i Šabaz Napijer. Zanimljivo da su se nekadašnji igrači Crvene zvezde Bili Beron i Džordan Lojd posle prvobitnog odlaska u Sjedinjene Američke Države vratili u klub da odrade skraćenu sezonu do kraja.

(2.15) Uniks (14.5) Zenit (1.80)

Uniks se sa druge strane razišao sa Amerikancima Džonom i Lorencom Braunom, Isaijom Kananom i Džerelom Brantlijem. Pojačanje za Uniks stiže uoči meča zbog najavljenog potpisivanja ugovora sa Ivanom Lazarevim. Ovaj iskusni centar je ranije igrao u VTB ligi za Trijumf, Zenit, CSKA i Parmu. Lazarev je ovog marta potpisao ugovor sa moskovskim MBA i odigrao tri utakmice sa prosekom od 15,7 poena i 5,7 skokova.

"Očekuje nas teška borba protiv jakog protivnika. Trenutno je Zenit glavni kandidat za pobedu u VTB ligi. Klub iz Sankt Peterburga vratio je skoro sve internacionalce i pojačao ga iskusnim ruskim košarkašima. Cilj nam je isti – pobediti u preostalim mečevima i završiti regularni deo na prvom mestu. Svesni smo svih poteškoća, ali nastavljamo da se borimo", rekao je Velimir Perasović, trener Uniksa.

Rivalstvo između Uniksa i Zenita nema veliku istoriju, ali je za kratko vreme već postalo izuzetno zanimljivo. U prvom kolu ove sezone Zenit je slavio sa 97:81. Trijumfovao je Zenit i u Kubanju u okviru Evrolige. Ipak, kada su ova dva tima u pitanju najviše se pamte plej-of utakmice iz 2016. godine. Uniks je tada slavio u pet mečeva i tako stigao do finala, ali i Evrolige. Prošle sezone Zenit i Uniks su razmenili pobede na domaćem terenu.

"Imali smo dosta vremena da se pripremimo za ovaj meč. Verujem da će utakmica biti zanimljiva, fizički teška. Mislim da će obe ekipe biti dobro uigrane i spremne za pobedu. Pobeda će pripasti onima koji izvedu najbolje postavke za igru. Nadam se da ćemo pokazati dobru košarku i odneti pobedu Uniksu", rekao je košarkaš Zenita Dimitrij Kalugin.

Na vrhu tabele VTB lige se trenutno nalazi Uniks sa 14 pobeda i dva poraza, odmah iza je CSKA sa porazom više, dok je Zenit na učinku od 11 pobeda i četiri poraza. Poslednji neuspeh je stigao u prethodnom kolu kada je upisan poraz od CSKA.


tagovi

KK ZenitUNIKS Kazanj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara