Andrej Kostić, Savo Drezgić i Abdramane Sibi (Foto: Starsport; MN Press; KK Mega)
Andrej Kostić, Savo Drezgić i Abdramane Sibi (Foto: Starsport; MN Press; KK Mega)

Evropski biseri u BG izlogu: Kostić i Drezgić budućnost večitih, Mega ima čudo iz Malija

Vreme čitanja: 8min | pet. 01.03.24. | 07:00

Kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige će se po 13. put održati u Beogradu, a Srbiju će pored domaćina Crvene zvezde predstavljati Partizan i Mega

I ove godine u Srbiji će se okupiti neki od najvećih talenata evrposke košarke. Crvena zvezda će po 13. put biti domaćin kvalifikacionog ANGT turnira juniorske Evrolige, koji će se u periodu od 1. do 3. marta održati u dvorani Aleksandar Nikolić, pod nazivom "Marko Ivković". Pored crveno-belih za mesto na završnom turniru u Berlinu (od 23. do 26. maja) boriće se i mlade nade Partizana, Mege, Olimpije Milano, Makabija iz Tel Aviva, Barselone, Hapoela iz Tel Aviva, kao i Next Generation tim sačinjen od igrača iz raznih krajeva Evrope.

Prošle sezone je u beogradskim kvalifikacijama dominirao Nikola Topić, ali je na kraju Mega odnela pobedu i obezbedila plasman u Kaunas, gde su putem specijalne pozivnice na kraju završili i crveno-beli. Nikola je sada već prvotimac tima sa Malog Kalemegdana, igrač kojem se predviđa velika NBA karijera, a mesto lidera mladog tima sa Malog Kalemegdana preuzeo je Andrej Kostić.

Izabrane vesti

Mladi srpski košarkaš prethodnih godinu dana verovatno nikada neće zaboraviti. Prošle sezone nije igrao u kvalifikacijama za juniore, već je branio boje kadeta, a onda je dobio šansu da se bori sa starijima na završnom turniru. Potom je dobio i poziv juniorske reprezentacije, našao se među 12 na Evropskom prvenstvu u Nišu i osvojio zlato. Bilo je jasno da ga ove sezone čeka velika uloga u ekipi Branka Jorovića. Beležio je 17,3 poena i pet skokova u proseku na tri nastupa u okviru U19 ABA lige, kao i 17,7 poena i 4,2 skoka u Juniorskoj ligi Srbije. Kao nagrada stigao je poziv Janisa Sferopulosa pred Mozzart Kup Radivoja Koraća u Nišu.

Dobio je priliku da debituje za seniorski tim kluba sa Malog Kalemegdana u polufinalnom susretu protiv ekipe Čačka 94 i nikoga nije ostavio ravnodušnim. Uspeo je za svega nekoliko minuta u poslednjoj četvrtini da ubaci sedam poena, zabeležio je nekoliko dobrih poteza, pokazao da ga krase odlične atletske sposobnosti, meka ruka i vrhunski osećaj za igru. Tremu je brzo savladao i na kraju ostavio odličan utisak, što je posebno obradovalo pristalice kluba sa Malog Kalemegdana. Na kraju je podigao i Žućkovu levicu (kao najmlađi je bio zadužen da je nosi) i nema sumnje da će dugo pamtiti iskustvo iz Čaira. Ipak, sada je vreme da se pokaže i u sudaru sa vršnjacima.

Može li da nastavi Topićevim koracima? Ima sve predispozicije, a posebno se ističe njegov stav.

Ovaj turnir nama prvenstveno mnogo znači, jer ovo čekamo praktično čitave sezone. Ovo će biti najbolja provera za nas. Dolaze jako dobre ekipe iz čitave Evrope i naravno naša očekivanja su najveća. Ritam turnira jeste naporan, ali je sve izdržljivo, jer znamo da moramo da pobedimo, a što se mora, nije teško", rekao je Andrej pred početak ANGT turnira.

Uz njega se u Jorovićevom timu izdvajaju i Andrej Lučić i Stefan Marjanović koji su takođe bili licencirani za Kup u Nišu, ali za razliku od Kostića nisu dobili priliku da debituju za seniore. Reč je o energičnom i borbenom plejmejkeru, kao i o talentovanom centru Marjanoviću koji je prošle sezone debitovao za seniorski tim Vojvodine kao 16-godišnjak, pa se minulog leta sa statusom jednog od najtalentovanijih visokih igrača u Srbiji preselio na Mali Kalemegdan.

Kostić, Lučić, Marjanović i njihovi drugovi iz Zvezde će se u okviru Grupe A boriti protiv Next Generation tima, Olimpije Milano i Makabija. Jedan od lidera Next Gen ekipe skrojene za ovaj turnir, koju će i ovoga puta predvoditi jedan od najboljih finskih košarkaša svih vremena Peteri Koponen, definitivno je talentovani bek iz Grčke Neoklis Avdalas. Biser Panatinaikosa uveliko igra sa seniorima na pozajmici u Kardicasu, a uspeo je u prethodnom periodu da debituje za Zelene kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evroligi. U ekipi Milana pažnju treba obratiti na krilnog košarkaša Dijega Karavilju koji će biti među mlađima u Beogradu, ali je već navikao da igra sa starijima kao jedan od ključnih igrača juniorskog tima italijanske ekipe. Makabi najveće nade polaže u beka Omera Majera, koji je debitovao i za prvi tim ove sezone i čak ubeležio pet nastupa u Evroligi.

S druge strane takmičarskog kostura, u okviru Grupe B, nalaze se još dva srpska tima, a glavna zvezda Partizanove juniorske ekipe će i ove sezone bez dileme biti mladi Savo Drezgić. Njemu će ovo biti treći kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige u Beogradu, pa se očekuje da pokaže talenat u punom sjaju. Prošle sezone je pružio nekoliko sjajnih partija i iz Basket Sitija posle četiri nastupa izašao sa prosekom od 21,5 poena, osam skokova i 6,7 asistencija.

Ove takmičarske godine je na početku uglavnom bio uz prvi tim Partizana, radio sa evroligaškim asovima poput Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija i Alekse Avramovića i nema sumnje da mu je to iskustvo bilo neprocenjivo. A onda je napravio, utisak je, dobar potez i otišao na usavršavanje u SAD, gde je nastupao za ekipu srednje škole sa Floride, DME Akademiju. Odlično se pokazao i skrenuo pažnju nekoliko koledža, da bi se vratio u Beograd za početak ANGT turnira.

"Imamo veoma dobru ekipu i sjajno smo se pripremili za ovaj turnir. Očekivanja su najveća. Prvi meč igramo protiv Mege. Onda u subotu slede Barselona i Hapoel. Biće uzbudljivo igrati protiv Barcelona, koja je jedan od najboljih klubova u Evropi. Svi smo uzbuđeni i nadamo se pobedi", istakao je Drezgić.

Tokom boravka u Americi imao je priliku da prisustvuje i Ol-star vikendu u Indijanapolisu kao učesnik kampa Košarke bez granica.

"Lepo iskustvo. Proveo sam tih pet dana u Indijani, tri dana sa najboljim igračima iz Evrope. Radio sam sa najboljim trenerima i igračima i naučio sam dosta stvari," dodao je biser crno-belih, koji će nesumnjivo biti pod reflektorima domaće, ali i evropske javnosti tokom turnira u Pioniru, a nema sumnje da će ga pomno pratiti i skauti iz SAD.

Uz njega se u Partizanu dosta očekuje i od 213 centimetara visokog Alekse Dimitrijevića. Veoma je snažan za svoj uzrast i to posebno ume da koristi u odbrani, a već je razvio i šut sa distance. Naravno, s godinama će i fizički napredovati, pa nema sumnje da bi uz pravi rad mogao da napravi lepu karijeru. Borbeni Stefan Plisnić je prošle sezone na ANGT-u takođe skrenuo pažnju, dok trener Bojan Simanić na raspolaganju ima još nekoliko talentovanih momaka, poput nadarenog šutera Đorđa Šekularca.

I svi oni će već na startu turnira imati težak zadatak protiv lidera Juniorske lige Srbije i ekipe koja je prošle sezone osvojila ANGT u Begradu - Mege. A prva zvezda ove generacije je bez dileme centar iz Malija Abdramane Sibi. To potvrđuju i poziv za kamp Košarke bez granica u Indijanapolisu, ali i fantastične brojke u Juniorskoj ligi. Sibi je sada glavni MVP kandidat sa prosekom od 16,5 poena 11,4 skoka i 4,4 blokade po nastupu. Sve to uz 75 odsto šuta iz igre i 77,9 odsto sa linije penala. Naravno, ima izuzetne fizičke predispozicije za svoju visinu (214 centimtara) i veoma je brz u tranziciji, a razvio je i sjajan tajming, pa gospodari pod obručima.

Prošle godine je na turnirima juniorske Evrolige bio među najmlađima i u senci igrača poput Filipa Jovića i Bogoljuba Markovića koji već uveliko svoj talenat pokazuju i u seniorima. Ipak, bio je deo tima koji je osvojio U19 ABA ligu, kao i domaći šampionat za juniore, a u kadetima je dominirao i bio među najzaslužnijima za titulu Mege i u tom uzrastu.

Sibi će bez dileme privući veliku pažnju u beogradskom hramu košarke tokom narednih dana, ali daleko od toga da je jedini vredan pomena iz ekipe Dragoljuba Avramovića. Uz njega su se kao lideri ove generacije izdvojili Ognjen Srzentić i Ognjen Nikolić. Potonji nastupa na poziciji krila i jedan je od najkorisnijih igrača juniorske lige sa prosečnim indeksom 20,3 (15,1 poena i 7,6 skokova). Srzentić će u martu proslaviti 17. rođendan, a već je pokazao izuzetnu svestranost. Među kadetima je dominantan, čini se i sposoban da radi šta mu je volja, ali i sa starijim rivalima se izuzetno snalazi. Iako među najmlađima, beležio je 14,1 poen, 5,4 skoka i 4,5 asistencije u Juniorskoj ligi Srbije (indeks 19,2). Igra inteligentno, odlično razume igru i nosi se sa svim izazovima, vešt je sa loptom, a s ozbirom na 202 centimetara visine, čini se da bi mogao da izraste u veoma interesantnog plejmejkera.

Za Megu će nastupati i sin legendarnog Predraga Danilovića, Vuk, koji se već u ranoj fazi razvoja pokazao kao veoma nadaren šuter. S ozbirom da je tek početkom godine napunio 16 godina, biće bez dileme jedan od najmlađih igrača na turniru, ali uveliko je član juniorske ekipe i pokazao je da i te kako može da se nosi sa starijima. Njegovo vreme da pokaže šta ume će tek doći, ali nema sumnje da će mu iskustvo sa ANGT-a mnogo značiti u daljem razvoju.

Vuk Danilović (Foto: MN Press)Vuk Danilović (Foto: MN Press)

Sa Partizanom i Megom će se u Grupi B takmičiti još Barselona i Hapoel Tel Aviv. Kao jedan od najperspektivnijih igrača katalonskog kluba istakao se Litvanac Kasparas Jakučionis, MVP ANGT-a u Zadru prošle sezone i jedan od najboljih igrača na završnom turniru u domovini. Ove sezone je debitovao za prvi tim u Evroligi, baš protiv Žalgirisa, a već je upisao i dva nastupa u ACB ligi. Sa drugim timom Blaugrane dominira u četvrtom rangu španske košarke i prosečno beleži 21,3 poena. U mesecu za nama je jednom postigao i 39 poena, a zabeležio je i tripl-dabl (26 poena, 17 skokova i 11 asistencija). Mogao bi da bude jedna od glavnih zvezda u Beogradu. Što se tiče Hapoela, izdvaja se 207 centimetar visoki centar Joul Karam, koji se već u ranoj fazi karijere ističe kao odličan defanzivac.

Raspored kvalifikacionog ANGT turnira:

Petak 1. mart:

09:00 Crvena zvezda – Makabi Tel Aviv

11:00 Olimpija Milano – Next Generation tim

13:00 Partizan – Mega

15:00 Barselona – Hapoel Tel Aviv

17:00 Crvena zvezda – Olimpija Milano

19:00 Makabi Tel Aviv – Next Generation tim

Subota 2. mart:

09:00 Mega – Hapoel Tel Aviv

11:00 Partizan – Barselona

13:00 Olimpija Milano – Makabi Tel Aviv

15:00 Next Generation tim – Crvena zvezda

17:00 Hapoel Tel Aviv – Partizan

19:00 Barselona – Mega

Nedelja 3. mart:

10.00 - sedmo mesto

12.00 - peto mesto

14.00 - treće mesto

16.30 - finale


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetKK MegaJuniorska EvroligaANGTAdidas next generation turnirAndrej KostićSavo Drezgić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara