Nik Kalates (Foto: Starsport)
Nik Kalates (Foto: Starsport)

Fenerova grčka veza presudila Efesu u istanbulskom derbiju

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.12.23. | 20:28

Iskusni plejmejker odigrao odličan meč i trojkom u poslednjem minutu rešio pitanje pobednika

Fenerbahče se preporodio od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa. Niže pobede jednu za drugom, a sada je bacio na kolena i gradskog rivala, aktulenog šampiona Turske - Anadolu Efes. Razliku u uzbudljivom istanbulskom derbiju je napravio grčki tandem, pošto su Jorgos Papajanis i Nik Kalates ubacili ključne poene u završnici i gostujućoj ekipi tako otvorili vrata ka pobedi - 82:89.

Ušlo se u neizvesnu završnicu. Efesov novajlija Danijel Oturu je poravnao rezultat na tri minuta do kraja, ali je onda usledila serija promašaja na obe strane, da bi na 78 sekundi do isteka vremena Papajanis pogodio pod faulom, ali nije uspeo da realizije i dodatno bacanje. Ipak, Rodrig Bobua je na drugoj strani bio neprecizan, pa je Kalates trojkom na 29 sekundi do kraja odlepio Kanarince, trasirao put ka trijumfu i na najbolji način krunisao još jednu dobru partiju od promene na klupi.

Izabrane vesti

Iskusni grčki plejmejker je susret okončao sa 17 poena i osam asistencije, pa je sa indeksom 24 bio drugi najkorisniji igrač pobedničke ekipe. MVP je na kraju bio Najdžel Hejs Dejvis sa 24 poena i šest skokova, a ispratio ih je Papajanis sa 12 poena i pet uhvaćenih lopti.

Nije Efesu pomogla ni nova izvanredna pratija Šejna Larkina koji je ubacio 28 poena, ali i uhvatio pet skokova i podelio isto toliko asistencija, bez izgubljenih lopti. Novajlija Oturu ga je ispratio sa 19 poena i sedam skokova, dok je dvocifren sa 10 poena bio i Bobua.

Fenerbahčeu je ovo bila šesta vezana pobeda u oba takmičenja od dolaska Jasikevičijusa, dok je Efes upravo od trijumfa nad Fenerbahčeom u prvenstvu, kojim je i potpisao otkaz Dimitrisu Itudisu, nanizao četiri poraza u Evroligi.

Makabi u Kaunasu zalečio rane od Zvezde

Sastav iz Tel Aviva je produbio krizu Žalgirisa i u Kaunasu se vratio na pobednički kolosek posle poraza od Crvene zvezde u prethodnoj rundi - 70:78.

U odsustvu sveže povređenog Vejda Boldvina je Džoš Nibo bio najbolji strelac, pošto je protiv bivšeg tima ubacio 22 poena, uz šest skokova. Ispratili su ga Tamir Blat sa 14 poena i osam asistencija, dok je Lorenzo Braun stao na 11 poena i pet završnih dodavanja. Po 11 poena dodali su i Bonzi Kolson i Roman Sorkin.

Kinan Evans je ponovo bio najefikasniji u redovima litvanskog šampiona sa 18 poena, dok je novajlija Edmond Samner odigrao najbolji meč u Evroligi sa 14 poena.

EVROLIGA - 17. kolo

Četvrtak:

Anadolu Efes - Fenerbahče 84:89

/Larkin 28 - Hejs Dejvis 24/

Partizan Mozzart Bet - Virtus Bolonja 75:77

/Naneli 19 - Lundberg 16/

Žalgiris - Makabi 70:78

/Evans 18 - Nibo 22/

Asvel - Real Madrid U TOKU

Panatinaikos - Crvena zvezda U TOKU

Bajern - Valensija U TOKU

Olimpija Milano - Baskonija U TOKU

Petak:

20.00: (4,10) Alba Berlin (17,0) Olimpijakos (1,30)

21.00: (1,70) Monako (15,0) Barselona (2,40)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK FenerbahčeAnadolu EfesNik KalatesJorgos PapajanisNajdžel HejsŠejn LarkinŠarunas Jasikevičijus

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara