Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

FIBA novim pravilima pojačava zaštitu proizvođača

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.03.21. | 12:57

Košarkaš koji ima želju da promeni reprezentaciju neće to moći da učini pre 23. godine

Finansijski moćnije nacionalne federacije mogle su, prema dosadašnjim pravilima FIBA, da privole talentovane strance da promene reprezentativni dres posle 21 godine ukoliko do tada nisu igrali sa seniorski sastav matične zemlje, bez obzira da li su ranije nasupali u mlađim kategorijama.

Ipak, Centralni bord FIBA je na poslednjoj sednici, u želji da dodatno zaštiti federacije koje se oslanjuju na razvoj mladih igrača, odlučio da revidira pomenuto pravilo.

Izabrane vesti

Sreda, 18.00: (1,60) Turk Telekom (14,5) AEK (2,55)

Od sada će košarkaš koji ima nameru da promeni reprezentaciju, to moći da učini tek posle 23. rođendana, naravno, uz uslov da do tada nije igrao za seniorsku selekciju države iz koje dolazi na takmičenjima koja su u jurisdikciji FIBA, ili da se ne radi o prelasku u nacionalni tim zemlje u (košarkaškom) razvoju.

FIBA je, takođe u interesu relativno ravnomernog razvoja košarke odlučila da interveniše i kada su u pitanju klupski transferi. Tako će finansijske nadoknade za prelazak mladih igrača iz jedne u drugu sredinu na klupskom nivou biti uvećane, jer je kako je navedeno želja da se zaštite prava klubova koji ulažu u njihovo razvijanje.

Još jedan važan zaključak sa sastanka visokog tela FIBA je da je "posle 15 godina primene propisa o agentima i pregleda od strane Pravne komisije, Centralni odbor odobrio određene modifikacije u cilju osnažavanja igrača prilikom izborazastupnika, kao i kako ne bi dolazilo do sukoba interesa".

Izmene i dopune propisa o agentima, prema saopštenju Svetske kuće košarke, stupiće na snagu 1. januara 2022. godine.

Među igračima koji su po raznim osnovama iskoristili mogućnost da promene nacionalni tim u takmičenjima u organizaciji FIBA su Hakim Olajdžuvon (Nigerija - SAD), Vasil Jeftimov (Francuska - Bugarska), Ermal Kučo (Turska - Albanija), Anton Gavel (Slovačka - Nemačka), Čarli Vilaneva (SAD - Dominikanska Republika), Džeriko Kruz koji je igrao za čak tri reprezentacije - Severna Marijanska Ostrva, Filipina i Guama.


tagovi

FIBAmlade reprezentacije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara