Detalj sa utakmice (©MN Press)
Detalj sa utakmice (©MN Press)

FIBA odlučila, u sezoni 2023/24 samo jedan kvalifikacioni prozor

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.04.23. | 16:53

Potvrđeno je da će prva dva planirana prozora u okviru kvalifikacija za Evrobasket biti spojena u februaru

U Manili je uporedo sa žrebom za predstojeći Svetski kup održan i sastanak upravnog odbora FIBA na kojem su između ostalog donete odluke da se organzacija Mundobasket 2027. godine dodeli Kataru, ali su na tapetu bili i prozori za predstojeće kvalifikcaije za kontinentalne smotre koje će se održati 2025.

Doneta je odluka, slično kao i 2019. godine kada je održana planetarna smotra u Kini, da se prva dva prozora spoje. Za Evrobasket su najpre planirani u novembru tekuće i februaru naredne kalendarske godine, ali se novembarski neće igrati, već će biti spojem sa narednim i održaće se u februaru 2024.

Izabrane vesti

To jasno ukazuje da će u klupskoj sezoni 2023/24 biti održan samo jedan FIBA prozor, što je posebno bitno zbog kalendara Evrolige u kojem dosad nije bilo ustupaka za kvalifikacije, te reprezentacije zbog klupskih obaveza i mečeva na evrosceni nisu mogle da računaju na veliki broj igrača.

Dakle, neće biti dva prozora, ali će februarski biti duži od planiranog. Ipak, utisak je da je ovo pomak u postojećem sukobu između Evrolige i FIBA, pa ostaje da se vidi kako će čelnici elitnog klupskog takmičenja regovati i da li će prilagoditi kalendar, tako da u februaru ne dođe do preklapanja i kako bi košarkaši evroligaških klubova mogli da se stave svojim državnim timovima na raspolaganje.

Evrobasket je na programu u septembru 2025. godine, a biće održan u Letoniji, Finskoj, Poljskoj i na Kipru. Srbija je učešće u kvalifikacijama obezbedila plasmanom u drugu rundu kvalifikacija za Mundobasket.


tagovi

FIBAKvalifikacije za Evrobasket 2025Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara