Igrače poput Jokića i Adetokunba nećemo gledati sada (© MN Press)
Igrače poput Jokića i Adetokunba nećemo gledati sada (© MN Press)

FIBA prozori su pred nama, a problemi ponovo ubijaju draž košarke

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 17:16

Nacionalni timovi se spremaju za ključne mečeve 11. i 14. novembra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, malo ko će moći da računa na najbolje igrače, a i klubovi koji će pustiti neke košarkaše su takođe u velikim škripcu za duele u Evroligi

Ponovo je došlo vreme za FIBA prozore i probleme koje se ponavljaju iznova. Ključne utakmice nacionalnih timova za plasman na Svetsko prvenstvo predstoje za mnoge, pre svega za Srbiju. Najjače reprezentacije ne mogu da računaju na najbolje igrače iz Evrolige, sa druge strane klubovi koji donesu odluku da puste pojedine košarkaše bivaju okrnjeni i na treninzima i na bitnim mečevima u Evorligi pa čitava stvar biva potpuno besmislena, a najviše ispašta sama košarka.

Došli smo do situacije da Srbije igra mečeve koji će odrediti dalju sudbinu protiv Velike Britanije i Turske, pobeda je apsolutni imperativ, a naša ekipa neće moći da računa na evroligaške igrače (izuzimajući Crvenu zvezdu i Partizan) protiv Britanaca u Njukaslu, a ostaje pitanje šta će se dogoditi protiv Turske u Beogradu (14. novembar). Partizan i Crvena zvezda su pustili košarkaše da igraju za Orlove, ali onda dva predstavnika Srbije u elitnom klupskom takmičenju idu na mečeve drastično oslabljeni, posebno Partizan Mozzart Bet koji se nalazi u velikim problemima sa povredama pa u Atinu na okršaj protiv Olimpijakosa ide u izrazito smanjenom sastavu bez Dantea Egzuma, Balše Koprivice, koji su povređeni, dok su u reprezentaciji Uroš Trifunović i Danilo Anđušić. Od ranije nema Alekse Avramovića i Alena Smailagića koji se i dalje oporavljaju.

Izabrane vesti

Sada su crno-beli i na meti kritika medija iz Grčke jer klub iz Humske nije dopustio Jamu Madaru da igra za Izrael, a po svemu sudeći isto će da važi i za grčkog internacionalca Joanisa Papapetrua. Grčka u ovim prozoru igra protiv Letonije i Belgije. Tamošnji savez je objavio spisak bez ijednog igrača koji igra u Evroligi.

Zvezda je sa druge strane reprezentaciji obezbedila Nemanju Nedovića, Ognjena Dobrića i tek oporavljenog Luku Mitrovića, a na spisku je i Nikola Topić, dok će Nikola Ivanović nastupati za Crnu Goru na drugom meču u ponedeljak. Klub sa Malog Kalemegdana ove nedelje ide na megdan Fenerbahčeu koji sa klupe predvodi Dimitris Itudis, inače selektor Grčke, ali ni on neće biti sa nacionalnim timom jer ima obaveze u klubu.

Jedini dogovor oko ovog problema viđen je u Italiji. Olimpija Milano i Virtus Bolonja su pomerili meč 7. kola Evrolige na 9. novembar i samom tim omogućili selektoru Đanmarku Poceku ozbiljnu ekipu za mečeve protiv Španije i Gruzije u kvalifikacijama.

Ostatak kola elitnog takmičenja se igra 10. i 11. novembra pa samim tim niko iz Evrolige neće biti u svojim nacionalnim timovima za prvi meč, a veliko je pitanje šta će biti na drugom.

Kome ovakva situacija odgovara? Apsolutno nikome... ni reprezentacijama, ni klubovima, ni navijačima. Postavlja se pitanje kada ćemo doći do kompromisnog rešenja između FIBA i Evrolige da se nekako usklade kalendari kako bi gledali sport kakav treba da bude. Najbolji igrači na terenu sa najboljim trenerima i tada neka pobedi onaj koji pokaže najviše na parketu.

Mnogi već dižu glas protiv ovakvog sistema, a poslednji u nizu je prekaljeni trenerski vuk Aito Garsija, koji sada sedi na klupi Đirone.

"Ova stvar sa FIBA prozorom je prava katastrofa. Loše je za timove koji treba da napreduju. Za nas koji igramo samo u ACB ligi, stvar sa prozorima je fijasko, jer možemo da napredujemo samo pojedinačno, a ne kolektivno", rekao je Aito posle gostovanja Đirone u Barseloni koje je završeno trijumfom domaćina.

Za sada rešenja nema ni na vidiku, a ljubiteljima košarke ostaje da se nerviraju što im reprezentacije ne izgledaju onako kako bi svi želeli, a i klubovi moraju da se stisnu i preguraju.



tagovi

fiba prozoriFIBAEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara