Karnelo Entoni Foto: AFP
Karnelo Entoni Foto: AFP

Fil Džekson: Karmelo Entoni želi da bude vođa, ali ne zna kako

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.03.21. | 13:35

Najtrofejniji NBA trener objasnio zašto Niksi s njim kao predsednikom i nekadašnjom velikom zvezdom na terenu nisu napravili uspeh

Nadali su se u Njujorku da će na Karmelu Entoniju izgraditi šampionski kolektiv, na koji su čekali, a i još čekaju od 1973. godine. Međutim, 2017. godine, po odlasku momka koji je 2003. Sirakjuzu doneo prvu i jedinu koledž krunu, a potom postao velika NBA zvezda, ostale su ruine u međuljudskim odnosima.

Navijače finansijski najbogatije, a uspesima jedne od najsiromašnijih "old skul" franšiza, više od izostanka vrhunskih rezultata, zaboleo je izostanak iskrene komunikacije među zidovima Medison Skver Gardena. Pre svih između najboljeg igrača i Fila Džeksona koji je 2014. godine seo u predsedničku fotelju tima iz Velike jabuke, a sa nje je prinuđen da ustane nekoliko meseci pre nego što je Entoni otišao u Oklahomu.

Izabrane vesti

Subota, 0.30: (1,50) Milvcoki (13,0) Boston (2,95)

Prethodnih godina dobar deo prvljavog veša je iznošen u javnost, ali je najtrofejniji NBA stručnjak, koji je u Čikagu i Lejkersima pokazao da zna kako sa vrhunskim zvezdama, uglavnom ćutao. Sve do sada...

"Karmelo je želeo da bude vođa, ali mislim da nije u potpunosti znao kako to da bude kao igrač i mislim da je snaga njegove ličnosti zastrašivala neke stručnjake koje smo želeli da vidimo na mestu trenera tima. Dakle, nije postojalo ovo usaglašavanje koje mora da se dogodi između igrača i trenera. I koliko god sam pokušavao da sprovedem u delo svoja uverenja, mislim da u toj situaciji nismo bili dovoljno blizu rešenja", izjavio je Džekson tokom gostovanja u podkastu The Curious Leader.

Dodao je da je imao nameru da razmeni Entonija, ali da igrač nije želeo da se odrekne klauzule iz ugovora koja zabranjuje ekipi da ga se reši bez njegove dozvole. Požalio se i da su veliku ulogu u njegovom odlasku odigrali mediji kada su stali na stranu igrača posle tvita "ne menjajte šaru na leopardu" (što bi u srpskom žargonu bilo "vuk dlaku menja, ali ćud nikako") kojim je stavio javnosti do znanja da Entonijeva igra nema prostora za napredak prilikom korišćenja "trougla" u napadu.

"Mislim da je Dejms (Dolan, vlasnik Niksa) mislio tada da sam se ja suočio sa prevelikim usponom. Oslobodio me je posla posla, jer je video da će mediji podržati Karmela u ovoj situaciji, pa je trebalo ja da preuzmem krivicu. Osećao sam veliko razočaranje što sam morao da prođem kroz to i što nisam mogao da preokrenem situaciju jer su Niksi u srcu Njujorčana. Verni su timu i cenim njihovu želju, ali mislim da mnogo puta stanu na put ekipi", dodao je Džekson.

Po rastanku s Njujorkom Džekson se povukao iz NBA, dok se Entonijeva karijera posle Niksa godinama kretala strmoglavom nizbrdicom, da bi tek s dolaskom u Portland promenila smer. Ali, i dalje je (pre)daleko od najsjajnijeg NBA sazvežđa u kome su ga mnogi "videli" 26. juna 2003. godine kada ga je Denver birao kao trećeg pika, iza Lebrona Džejmsa i Darka Miličića...


tagovi

Karmelo EntoniFil DžeksonNjujork Niks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara