Igo Beson (©AFP)
Igo Beson (©AFP)

FMP dočekuje Krku na startu ABA lige, čeka se debi Francuza sa NBA potencijalom

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.10.23. | 10:58

Košarkaš kojeg je na draftu prošle godine izabrala Indijana i prosledila Milvoki Baksima mogao bi da upiše prve minute u dresu Pantera

Pred sam start sezone u ABA ligi, FMP je doveo veliko pojačanje. Francuski internacionalac Igo Beson potpisao je dvogodišnji ugovor sa klubom iz Železnika, a prema najavama kluba mogao bi da debituje već na premijeri protiv Krke (17.00).

Mladog francuskog beka su još leta 2021, posle tri provedene godine u dresu Šalona, pratili klubovi iz Evrolige, konkretno Baskonija i Asvel. Blistao je pre svega sa starijima od sebe u drugom rangu, gde je nastupajući na pozajmici za San Kenten bio najbolji strelac, najbolji mladi igrač i član idealne petorke. Interesantno je da je ovaj klub, koji je letos izborio plasman u društvo najboljih u Francuskoj, povukao njegov dres sa brojem 25. Prijavio se potom i za NBA draft, ali se u poslednji čas odjavio jer nije mogao da učestvuje na treninzima zbog povrede članka.

Izabrane vesti

Iako su ga pratili klubovi iz vrha evropske košarke, a na NBA draftu se predviđalo da bi mogao da bude 35. pika, u tom trenutku jedan od najtalentovanijih francuskih košarkaša odlučio je da karijeru nastavio u australijskoj NBL ligi. Proveo je sezone u dresu Brejkersa sa Novog Zelanda i beležio 13,9 poena, 3,9 skokova i 2,5 asistencije.

Izašao je na draft leta 2022. i odabrala ga je Indijana sa 58. mesta, ali odmah je prosleđen u Milvoki. Nastupao je na Letnjoj ligi za Bakse i potom potpisao ugovor sa Metropolitanom. Mučila ga je povreda kuka u Parizu, pa je na kraju odigrao 25 mečeva uz Viktora Vembanjamu u LNB Pro A ligi i ipak dao vredan doprinos plasmanu u finale sa 9,2 poena, 2,2 skoka i 2,1 asistencijom u proseku.

Ponovo je letos branio boje tima iz Viskonsina na NBA Letnjoj ligi, ali nije uspeo da se izbori za ugovor, iako su Baksi razmatrali mogućnost da ga zadrže. Početkom septembra je dobio poziv Baskonije da se priključi pripremama, učestvovao je u dve kontrolne utakmice protiv Saragose i Dertona, ali mu se tim iz Vitorije zahvalio na saradnji pred početak sezone.

Povrede su Besona sprečile da ostvari pun potencijal, a da ih nije bilo verovatno bi se uveliko borio za minute u NBA. FMP je odlučio da mu pruži šansu da se vrati na pravi put, a ukoliko ostane zdrav, utisak je da bi 22-godišnji bek mogao da bude ogromno pojačanje za ekipu Nenada Stefanovića. Došao je u dobru sredinu za bekove, s ozbirom da su dresu FMP-a prethodnih sezona briljirali igrači poput Brajsa Džonsa i Trenta Frejzera.

Videćemo u kojoj meri će moći da pomogne ekipi iz Železnika, sa kojom je parafirao dvogodišnju saradnju, već na premijeri protiv Krke. Sastav iz Novog Mesta se ekspresno vratio u elitno rang regionalne košarke, poznat je kao neugodan protivnika u svojoj Leon Štukelj dvorani, ali šef struke Pantera ističe da očekuje zahtevan susret i u Železniku.

"Otvaramo sezonu u našoj hali. Znamo da smo napravili dobar domaći teren u prethodne dve sezone i želimo da se tako nastavi u ovoj sezoni. Želimo da se uvek zna šta je naša kuća i iskoristio bih publiku da dođe u što većem broju da pozdrave novi mladi tim. Siguran sam da će taj tim svojom energijom i zalaganjem zaslužiti njihovu podršku tokom sezone. Što se tiče same utakmice igramo protiv odlične ekipe koja je veoma dobro organizovana i odlično vođena od strane mog kolege Gašpera Okorna. Siguran sam da će utakmica biti veoma zahtevna i fizički i taktički. Na nama je da iznesemo prvo kolo na najbolji mogući način", rekao je Stefanović.

Kapiten Aleksa Stepanović očekuj da Panteri zaigraju kako umeju i nastave da podižu broj obrtaja posle napornih priprema, ali i eliminacije u kvalifikacija za FIBA Ligu šampiona od italijanskog Varezea.

"Igramo protiv ekipe koja je povratnik u ABA ligu i koja sigurno nema nameru da dođe na naš teren i da se preda. Zadržali su kostur ekipe, imaju igrače koji dugo igraju zajedno i poznaju se veoma dobro. Naš cilj je da nastavimo da podižemo formu, radimo u dobrom ritmu i želja nam je da i u narednoj utakmici igramo na prepoznatljiv način. Taj prepoznatljiv način su svakako čvrsta odbrana i brza tranzicija", istakao je Stepanović.

ABA LIGA - 1. kolo

Petak

Split - SC Derbi 72:76

/Stivenson 18 - Drobnjak 15/

Subota

Cedevita - Mega 89:87

/Kobs 19 - Topić 25/

Budućnost - Zadar 103:73

/Mihailović 24 - Božić 22/

Igokea - Crvena zvezda 63:81

/Tanasković 16 - Tobi 19/

Nedelja

Borac Mozzart - Cibona 86:79

/Frenklin 17 - Aranitović 21/

Ponedeljak

17.00 FMP - Krka

19.00 Partizan Mozzart Bet - Mornar



tagovi

KK FMPFMPFMP ŽeleznikIgo BesonNenad StefanovićAleksa StepanovićKrka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara