Foto: FIBA
Foto: FIBA

Francuska košarka ne pamti veću bruku - još od Olimpijskih igara u nacističkoj Nemačkoj nisu bili lošiji

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.08.23. | 05:00

Šok u Džakarti ulazi u istorijske knjige francuske košarke kao najgori rezultat nacionalnog tima

Šok koji su priredili Letonci izbacivši Francuze sa Mundobasketa već u grupnoj fazi je potencijalno najgori rezultat košarkaške reprezentacije Francuske u njenoj istoriji. Francuzi su startovali šampionat sa dva poraza, prvo su pregaženi od strane moćne Kanade, a onda ih je iznenadila i Letonija i tako izbacila sa takmičenja zbog čega će zauzeti mesto između 17. i 32. pozicije na šampionatu. Najgori plasman još od Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine kada su bili 19.

Izabrane vesti

"Došli smo sa velikim očekivanjima, razočarali smo sami sebe, a onda i navijače. Iskreno, bojim se da se vratim kući", rekao je Nik Batum posle poraza od Letonije.

Francuska košarka ima ukupno 15 medalja. Jedino zlato su osvojili 2013. godine kada ih je Toni Parker popeo na vrh Evrope u Ljubljani. Aktuelni su vicešampioni Evrope, kao i vicešampioni Olimpijskih igara u Tokiju. I sada su sa Rudijem Goberom, Evanom Furnijeom, Nikom Batumom i Geršonom Jabuseleaom važili za fantastičnu ekipu, mnogi su ih svrstavali odmah iza Amerikanaca, međutim, po ko zna koji put se pokazuje da kvalitet na papiru ne mora nužno da znači i kvalitet na parketu pošto ga u Džakarti nisu pokazali.

"Definitivno košmarna noć za nas. Nismo bili na nivou Letonije i to je činjenica. Generalno je sve bilo protiv nas na ovom šampionatu. Nismo pronašli hemiju i energiju koja nas je krasila na prethodnim takmičenjima", rekao je selektor Kole.

Najgori prezultat pre ovoga je bio 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Tada je Francuska jedva prošla grupu kao četvrta, sa tri pobede i dva poraza. Pobedili su Liban i Kanadu, selekcija koja ih je na ovom Mundobasketu ponizila, ali tada su došli do osmine finala. Naleteli su na Tursku koja ih je bez velih problema savladala i zvanično poslala na 13. mesto.

Francuzi su prvi put na Mundobasketu zaigrali još 1950. godine u Argentini. Bili su šesti. Čak 10 puta se nisu kvalifikovali, poslednji put to se dogodilo još 2002. godine kada ih nije bilo u Indijanapolisu.

Post dug 20 godina što se tiče učešća na Svetskim prvenstvima prekinuli su 2006. godine u Japanu. Tada su bili peti, a ubedljivo najbolje rezultate su pravili u Španiji 2014. godine i u Kini na prethodnom Mundobasketu 2019. godine. Osvajali su bronzane medalje.

Što se tiče Olimpijskih igara, tu smo već istakli koji je bio najgori rezultat. Na njihovom prvom učešću 1936. godine u nacističkoj Nemačkoj bili su 19, a već na narednim Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu bili su osvajači srebrne medalje. Tu medalju su osvojili još dva puta, 2000. godine u Sidneju i 2021. u Tokiju.

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

Sa Evrobasketa imaju najviše medalja, čak 10 i najbolji su bili 2013. godine kada su došli do prve i za sada jedine zlatne medalje na svim takmičenjima. Što se tiče rezultata za zaborav, pamti se 2017. godina kada su bili tek 12.

Ipak i to ne može da se poredi sa ovom katastrofom iz Indonezije gde su svi u nacionalnom timu Francuske isticali da idu po medalju, a sada ni grupu nisu prošli.

"Niko od nas nije očekivao ovako nešto. Da već sada završimo turnir. Moramo da se regrupišemo i pokažemo da možemo da se takmičimo sa svima naredne godine na Olimpijskim igrama", rekao je Evan Furnije.

Francuzi su u grupi od pet timova koji su zvanično ispali sa takmičenja posle samo dve utakmice. Tu su još Finska, Liban, Egipat i Meksiko.


tagovi

košarkaška reprezentacija FrancuskeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara