Sanadze i Korkmaz (FIBA)
Sanadze i Korkmaz (FIBA)

Frka na Evrobasketu, prve kući idu - sudije?! Korkmaz besan zbog sukoba s Gruzinima: Bila je to ulična tuča!

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.09.22. | 14:47

Fiba zbog "zaboravljenog" slobodnog bacanja suspendovala arbitre koji su sudili meč Litvanije i Nemačke

Mnogi se slažu da odavno nisu viđene ovako zanimljive utakmice na Evrobasketu i neizvesnost ko će proći u nokaut fazu, odnosno ko će se posle prve runde vratiti kući. Ali, kako većina uticajnih medija u Evropi tvrdi, prvi će kući ipak oni od kojih se to najmanje očekivalo - arbitri sa meča Litvanije i Nemačke - Italijan Manuel Maconi, te Poljaci Vojćeh Liska i Mihal Proks.

Njih trojica su dosudili tehničku grešku selektoru Pancera, ali su "zaboravili" uz tu sankciju da dodele jedno slobodno bacanje Litvancima koji su odlučili da ulože protest Fibi.

Izabrane vesti

Svetska kuća košarke je dogovorila da Litvanci nisu uložili protest u roku od 60 minuta nakon meča, rezervisanih za ta pitanja, ali su istakli i da je "pismo" stiglo na vreme ne bi bila razmatrana njegova sadržina, jer prema pravilima "promašeno slobodno bacanje nije jedan od razloga za zvanične proteste."

Ipak, nije baš da je Fiba u kasne nedeljne sate sedela skrštenih ruku, već je rešila situaciju na svoj način - suspendovala je trojicu arbitara.

E, sad ostaje da reši situaciju u Gruziji gde je bilo svega i svačega. Od zanimljive košarke, koškanja igrača dva tima, dva produžetka, nasrtaja turskog selektora Ergina Atamana na sudije, bacanja sitnih predmeta na teren, "nestanka" 22 sekunde sa semaforu, pa sve do, kako Turci navode, pokušaja obračuna trojice gruzinskih reprezentativaca, Tornike Šengelije, Goge Bitadzea i Dude Sanadzea sa Furkanom Korkmazom ispred svlačionice.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Odmah posle meča Turci su uložili protest Fiba. Zatražili su da se pregledaju snimci sa sigurnosnih kamera i ako se ne utvrde krivci, tvrde, napustiće Evrobasket.

U međuvremenu se oglasio i Sanadze, koji je zbog ulaska u klinč sa Korkmazom morao pre vremena da završi meč. U razgovoru za portal Totalbasket tvrdi da je i sam šokiran događajima.

"Rekao sam Korkmazu (na terenu) da je glupo sviran faul, a on je reagovao kako je reagovao. Iskreno, bio sam iznenađen i onda smo bili licem u lice. Onda je počeo da me doziva ispred svlačionice, pokazivao je da će da me dočeka u svlačionici, pokazujući na tunel. Bio je to veoma ružan incident. Mi smo prijateljske zemlje i sve ovo nije trebalo da se desi, ali u to vreme je bila velika tenzija na terenu", pokušao je Sanadze da smiri tenzije.

Ali, onda je drugi učesnik bliskog susreta, Korkmaz, izneo svoj pogled na incident.

"Videli ste mali deo onoga što se desilo na terenu. OK to je deo igre. Nešto pričaš, nešto uzvratiš, ali ono što je rekao nije nešto što ću dopustiti. Reagovao sam kao čovek i igrač. Prvo je počeo da mi govori sr...a, nisam ja neko kome može da govori sr...a u lice", izjavio je turski reprezentativac.

Potvrdio da je došlo do pesničenja između njega i reprezentativaca Gruzije u hodniku ispred svlačionice.

"Naš kondicioni trener je bio tada sa mnom. Čim smo izašli iz tunela i pokušali da dođemo do svlačionice, video sam trojicu gruzijskih igrača pored dvojice iz obezbeđenja kako trče ka nama. Počeli smo da razmenjujemo udarce. To se u suštini i dogodilo. Bilo je kao ulična tuča. Nije bilo razgovora. Oni su došli do nas i pokušavali da nas napadnu. Naravno, mi smo reagovali i pokušali da se odbranimo – upravo ono što ćemo da uradimo kao muškarci. Mislim da je to bezbednosni problem, ali ne znam da li je to bezbednosni problem ili su samo pokazali toleranciju prema svojim igračima. Razumemo da su kod kuće, ali to je neprihvatljivo. Ono što se dešava na terenu je u redu, ali treba više da pričamo o onome što se dešava van terena."

Upitan je da (još jednom) potvrdi da li je i on bio uključen u tuču

"Kao što sam rekao, udarali smo jedni druge. Bilo je to kao ulična tuča", nije promenio priču Korkmaz.


tagovi

EvrobasketEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara