Nikola Jokić (AFP) i Džoel Embid (Printscreen)
Nikola Jokić (AFP) i Džoel Embid (Printscreen)

Gde je Embid – pitaju se u Koloradu: Džoel ni petu godinu nije izašao Jokiću na crtu u Denveru

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 02:10

Srpski centar u drugom poluvremenu dodao gas i dabl-dablom doneo Nagetsima pobedu protiv Filadelfije, koja je, iako značajno oslabljena, skupo prodala kožu

Košarkaški svet je željno iščekivao spektakl, sudar dugogodišnjih 'neprijatelja' i najvećih favoritata u borbi za MVP nagradu NBA lige za aktuelnu sezonu, ali se istinsi razočarao. Okršaj Nikole Jokića i Džoela Embida, nesuđeni drugi u razmaku od desetak dana, 'otkazan' je.

Otkazao ga je kamerunski centar odlukom da ne istrči na parket Bol Arene u Koloradu. Morao je Jokić sredinom prošle nedelje da pruži ruku Embidu za partiju dostojnu MVP zvanja i nema sumnje da je bio naoštren da mu vrati istom merom, međutim, 29-godišnji centar nije mu dao priliku za revanš. Zbog bola u kolenu koji je osetio tokom zagrevanja Džoel je odlučio da ne zaigra večeras, te je sa tribina gledao kako Jokić novim dabl-dabl učinkom (26 poena, 16 skokova, sedam asistencija) predvodi Nagetse do pobede – 111:105.

Izabrane vesti

I usput sve vreme slušao zvižduke i prozivke navijača domaćeg tima. "Gde je Embid?", orilo se početkom utakmice u Bol Areni, sve pošto kamerunski košarkaš još jednom nije izašao na crtu njihovom miljeniku u Koloradu. Otkako je Jokić u novembru 2019. godine košem sekund pre kraja preokrenuo rezultat i doneo Nagetsima pobedu protiv Filadelfije Embid nije kročio na parket Bol Arene. U prvom narednom meču dva tima u Denveru, u martu 2021. godine, nije ga bilo zbog problema sa kolenom, u novembru iste godine zbog prehlade, 2023. zbog povrede lista, večeras navodno zbog kolena.

Kažemo navodno, jer sve je više ljudi koji 'sumnjaju' u Embidovu povredu, toliko da je usred prenosa i bivši američki košarkaš Ričard Džeferson izjavio:"Nikad neću dovoditi povredu nekog igrača u pitanje, ali ne možete da ne primetite šablon ponašanja ovde."

Tendeciozno ili ne, Embid je pak propustio večerašnji meč. I ne samo on. Osim Džoelovih, trener Filadelfije Nik Nurs bio je lišen i usluga Tajriza Maksija i Tobajasa Herisa, ali je i pored činjenice da je značajno oslabljenja, gostujuća ekipa dugo odbijala da 'umre' i tek u završnim minutima položila oružje pred Nagetsima.

U odsustvu pomenute trojice zablistao je Pol Rid. Centar gostiju završio je meč sa 30 poena, što predstavlja rekord njegove dosadašnje karijere, ali mu je partiju života pokvario Nikola Jokić, koji je pokazao aktuelnom šampionu trnovit put do četvrte vezane pobede kod kuće. Trnotiv usled činjenice da su desetkovani Seventisiksersi, pretežno zahvaljujući pomenutom Ridu, ali i Markusu Morisu, koji je do poluvremena ubacio 17 poena - u nastavku nijedan - u poslednju četvrtinu ušli sa dva poena prednosti (88:86), na četiri i po minuta do kraja bili u egalu (96:96), da bi u preostalom periodu Jokić ubacio osam poena i obezbedio Nagetsima nešto mirniju završnicu.

Srpski centar je do pauze uglavnom delovao kao plejmejker (na poluvremenu imao šest poena) i ulogu poentera prepustio Džamalu Mariju, koji je sa svojih 20 poena u uvodne dve četvrtine držao Denver korak ispred rivala, ali je u nastavku Jokić preuzeo stvari u svoje ruke i završio ono što je kanadski košarkaš započeo.

Džoker je meč okončao kao najefikasniji pojedinac Denera sa 26 poena, Mari se zaustavio na 23 uz tri skoka i sedam asistencija, a solidnu rolu imali su još Majkl Porter Džunior sa 20 i Eron Gordon sa 18 poena. Na suprotnoj strani osim Rida, koji je uz 30 poena dopisao još 13 skokova, istakao se Keli Ubre sa 25 koševa, odnosno Patrik Beverli i pomenuti Moris sa 17.

NBA - REZULTATI

Nedelja

Njujork - Majami 125:109

/Branson 32 - Batler 28/

Denver - Filadelfija 111:105

/Jokić 26 - Rid 30/

Bruklin - Hjuston 106:104

/Tomas 37 - Bruks 19/

Boston - LA Klipers 96:115

/Tejtum 21 - Lenard 26/

Šarlot - Juta 122:134

/Vašington 43 - Markanen 33/

Milvoki - Nju Orleans 141:117

/Adetokunbo 30 - Ingram 26/

Golden Stejd - LA Lejkers 144:145 (posle produžetaka)

/Kari 46 - Džejms 36/

San Antonio - Minesota 113:112

/Vejzel 25 - Edvards 32/

Dalas - Sakramento 115:120

/Dončić 28 - Foks 28/



tagovi

Nikola JokićDžoel EmbidNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara