Gde je veliki Rik Pitino tu je i najveće košarkaško ludilo

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.03.21. | 10:50

Čuveni trener doveo Ajonu do konferencijske titule i završnog NCAA turnira

Pošto je 2017. samoinicijativno otišao iz koledž košarke u izgnanstvo zbog korupcijskog skandala na univerzitetu Lujvil, veliki Rik Pitino se prošlog leta neočekivano vratio u NCAA, na mala vrata amfiteatra univerziteta Ajona. Na ovosezonski završni turnir prošao je kroz - velika...

Iako se tim Ajone borio sa korona virusom tokom cele sezone, zbog čega je odigrao tek 15 utakmica (devet u konferenciji), osvojio je turnir MAAC i plasirao se u čuveno "martovsko ludilo".

Izabrane vesti

NBA - ponedeljak, 0.30: (1,40) Atlanta (14,0) Klivlend (3,35)

Pobedama nad osmim nosiocem Kvinipijakom (72:48), zatim prvim Sijenom (55:52), petim Nijagarom (70:64) i na kraju u finalu protiv sedmog Ferfilda (60:51) Gali su obezbedili svom učitelju da podigne titulu i u šestoj konferenciji, pošto je prethdono bio šampion u America East Conference, Big East, SEC, Conference USA, American, MAAC, što nijedan trener pre njega nikada nije uradio, ali i učešće na glavnom turniru sa petim fakultetom u karijeri.

Pitino je sličan put kao sa Ajonom prolazio za Univerzitetom Boston, Providensom, Kentakijem i Lujvilom, što je polazilo za rukom samo još dvojici legendarnih stručnjaka Tubiju Smitu (Tulsa, Džordžija, Kentaki, Minesota, Teksas Tek) i Lonu Krugeru (Kanzas Stejt, Florida, Ilinoj, UNLV, Oklahoma).

Dok će nekadašnji trener Panatinaikosa biti 22. put aktivni učesnik NCAA turnira, još jednu košarkašku legendu i nekadašnju igračku ikonu Nujork Niksa, Patrika Juniga, koji je sa Džordžtaunom igrao tri NCAA finala i jednom osvojio šamponski prsten, sada će kao trenera svog univerziteta na čiju je klupu seo 2017. godine, prvi put hvatati martovsko ludilo pored aut linije, jer su Buldozi u finalu Big East deklasirali Krejton (73:48).

Prvi put posle 2013, ne računajući prošlu sezonu koja je prekinuta zbog pandemije, na NCAA turniru možda neće biti Djuka "svemoćnog" Majka Kžiževskog. Ekipa iz Darama je imala za nju očajan regularni deo sezone (13-11, skorom u konferenciji 9-9). Zatim se povukla sa ACC turnira neposredno pre četvrtfinala sa Floridom Stejt, jer je kod nekolicine igrača otkriven korona virus. Sada je prepuštena volji Komisije koja će noćas, po završetku svih konferencijskih finala (pobednici će se direktno plasirati na završni turnir), dopuniti kostur žreba.

Ta sreća sigurno neće pogledati Kentaki još jednog trenerskog velikana Džona Kaliparija, koji će prvi put posle proleća gledati NCAA turnir na TV ekranima. Vajldeksti su zabeležili najmanje pobeda u takmičarskoj godini (9-16) još od sezone 1926-1927 (3-13), dok su ih sa turnira SEC u drugoj rundi izbacili studenti Misisipi Stejta (74:73).


tagovi

Rik PitinoNCAAPatrik JuingMajk KžiževskiDžon Kalipari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara