Džoel Embid (AFP)
Džoel Embid (AFP)

Gotovo: Embid igra za Amerikance!

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 17:58

Centar Filadelfije ipak odbio Francuze

Amerikanci su uspeli da dobiju još jedno megapojačanje za Olimpijske igre u Parizu narednog leta.

Džoel Embid je odlučio da nosi dres reprezentacije SAD.

Izabrane vesti

Rođeni Kamerunac je mogao da bira između tri košarkaške reprezentacije i izabrao je najjaču. Prema saznanjima američkih medija, Embid je jutros obavestio direktora američke reprezentacije Grenta Hila da prihvata poziv i obavezao se da će nositi dres već najavljenog Drim tima na Igrama u Parizu sledećeg leta. Hil i Embid su se sastali pre dva dana u trening kampu Siksersa, razgovarali i tada je MVP lige za prošlu sezonu zatražio malo vremena da donese konačnu odluku. Jutros je presekao i obećao se Amerikancima.

Embid je rođen i odrastao u Kamerunu gde je do 15. godine trenirao fudbal i odbojku, a plan mu je bio da se kao odbojkaš dokopa Evrope. Ipak, prešao je na košarku i posle samo godinu dana dobio poziv da se preseli u Ameriku. Tamo se košarkom bavio na srednjoškolskom nivou, a onda otišao na čuveni Kanzas koledž gde je zablistao. Filadelfija ga je na draftu 2014. izabrala kao prvog pika ali je zbog povrede propustio cele prve dve sezone u NBA ligi. Konačno, debitovao je u najjačoj ligi u oktobru 2016. godine i polako rastao u prvu zvezdu tima. Vrhunac je bila prethodna sezona u kojoj je posle tesne trke sa Nikolom Jokićem proglašen za najboljeg igrača sezone.

Još kada je draftovan u NBA ligu se spekulisalo da će jednog dana zaigrati za Kamerun, dobio je i poziv 2017. ali ga je odbio. I stavio tačku na spekulacije o igranju za rodnu zemlju. Pre godinu dana je dobio pasoš Francuske i ušao u pregovore sa tamošnjim savezom oko igranja za Galske petlove. Očekivalo se da debituje već ovog leta na Mundobasketu i da u Parizu bude prva zvezda Francuza. Ipak, odbio je poziv za SP, a Francuzi su mu dali rok do kraja oktobra da konačno preseče oko reprezentativne karijere.

Posle fijaska na Filipinima, Amerikanci su rešili za Pariz pripreme najjači mogući tim i pokažu da su i dalje dominantna sila u svetskoj košarci. Zvezde poput Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta već su najavile igranje u Parizu. Spremnost i volju da igraju na Olimpijskim igrama su pokazali i asovi poput Kavaja Lenarda, Drejmonda Grina, Devina Bukera, Krisa Midltona, Bruka Lopeza, a očekuje se da se odazovu i Entoni Dejvis, Džejson Tejtum, Pol Džordž, Džimi Batler, Bem Adebajo...

Pozicija centra je bila jedina koja je donekle škripala Amerikancima jer na njoj od supersatrova imaju samo Entonija Dejvisa. Sa Embidom je rešen i taj problem tako da će SAD biti apsolutni favoriti da se i prošetaju i do petog uzastopnog olimpijskog zlata.


tagovi

Džoel Embid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara