Lorenzo Braun (©FIBA Basketball)
Lorenzo Braun (©FIBA Basketball)

Gran España, Gran Lorenzo! Skariolovo remek-delo, Braun sravnio Berlin i odveo Španiju u finale

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.09.22. | 22:22

Još jedna vrhunska rola nekadašnjeg plejmejkera Crvene zvezde, Furija ide po sedmu evropsku medalju zaredom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Finale ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u košarci igraće Francuska i Španija! Mnogi su čekali Srbiju, Grčku i Sloveniju, na kraju će dve velesile odmeriti snage u utakmici za zlato. Ako je Francuska imala lakši put do finala, mada će i sama da objedini medalje sa svih najvećih takmičenja, neka ovaj Evrobasket bude krunski dokaz španske veličine i da su mnogo jaki, ma u kakvom sastavu došli na takmičenje. Nije bilo suđeno da se Pau Gasol u Tokiju oprosti od reprezentacije sa postolja, sada neka nova Furija gazi ka sedmoj evropskoj medalji zaredom!

Izabrane vesti

Veliki su, najveći u 21. veku bez ikakve sumnje. I to neprestano dokazuju. Nešto poput Srbije u vaterpolu, bez obzira na to što su naši Delfini poslednjih godina krenuli nizbrdo, ali moralo je i to jednom da se dogodi. Španci se još ne daju, ne priznaju da od njih ima boljih na evropskom kontinentu, zato toliko dugo traju. Izneli su još jedan paklen izazov dostojanstveno, pobedili ne samo Nemačku, već i krcatu Mercedes Benc Arenu za istorijski uspeh. Istorijski jer i bez istaknute superzvezde prave velike stvari - 96:91 (27:24, 19:27, 19:20, 31:20).

Kakva utakmica, kakav spektakl! Ovo su dani koji se pamte, ovo su momenti koji pokazuju koliko je košarka prelepo sport. Fantastična atmosfera na tribinama samo je doprinela kompletnom utisku meča koji je bio u svakom smislu bio spektakularan! Zastrašujući ritam svih 40 minuta, trenerske minijature koje su izgledale kao šahovsko nadmetanje Serđa Skariola i Gordona Herberta, uz čak 11 rezultatskih preokreta i na kraju - dvoboj majstora igre pod obručima!

Denis Šreder (©FIBA Basketball) Denis Šreder (©FIBA Basketball)

Svaka čast svima, ali ovo polufinale može da se opiše kao svojevrsno odmeravanje snaga Denisa Šredera i Lorenza Brauna. Učinkom je malu pobedu za jedan poen odneo kapiten Nemačke, dok je onu mnogo važniju uzeo čovek zbog koga se digla ogromna prašina na Pirinejima pre samo nekoliko sedmica. Bunili su se mnogi u Španiji zbog Skariolovog izbora da uopšte naturalizuje igrača koji nema dodirne tačke sa zemljom ni u kakvom smislu, a turnir se dosad pretvorio u Braunovo dokazivanje naciji i nesumnjivo ih je večerašnjom rolom, ako ne i ranije, kupio zauvek!

Logično, izabran je za igrača utakmice sa 29 poena (11/17 iz igre, 3/7 za tri), šest asistencija, dva skoka i četiri izgubljene lopte za indeks 27. Šreder je uzvratio sa 30 poena (11/17 iz igre, 3/7 za tri), osam završnih dodavanja i koeficijentom 33. Svako ko je imao priliku da uživo isprati drugo polufinale imao je mogućnost da posmatra šou dvojice asova.

Susret je bio maksimalno uzbudljiv celim svojim tokom. Španija je rano uspela da "umiri" nemačku ofanzivu i posle dalekometnih hitaca Rudija Fernandeza uhvati zalet za komotno vođstvo (41:32), a onda se sve okrenulo. Domaćin je prebacio u petu brzinu i serijom 19:3 bacio u nokdaun Furiju uz reviju trojki Andreasa Obsta i odlične poteze Šredera, za vođstvo rezultatom 51:44 pred samo poluvreme. Tri četvrtine drugog dela bile su potpuno izbalansirane, rezultat je u poslednjih šest minuta bio 77:77 posle trojke Huanča Ernangomeza, a onda kao da je postojao samo jedan tim.

Lopta je prestala da sluša Nemce, španska kombinovana odbrana napravila je čudo, dok je prednost velesile sa Pirineja počela da raste. Prvo je Usman Garuba pogodio dva slobodna bacanja, za šta ga je razigrao Braun, da bi centar Hjuston zajedno sa Huančom odigrao dve strašno važne akcije i doveo svoju ekipu od 83:77 uz četiri minuta na semaforu. Možda i ključnu trojku pogodio je Lorenzo Braun za 86:80 tri i po minuta pre kraja i odatle više nije bilo povratka za domaće košarkaše. Iako su se svojski trudili da okrenu utakmicu naopačke. To nisu dozvolili nekadašnji plejmejker Crvene zvezde i Vili Ernangomez sa po četiri bitna slobodna bacanja, čime su zapečatirali Španiji mesto u finalu. A Nemačku poslali na Poljsku.

Kod Španije Vili je imao 16 poena i četiri skoka, Huančo je dopisao 13, a Alberto Dijaz 10 poena. Na drugoj strani 15 poena Obsta uz pet trojki, Franc Vagner je takođe imao 15 poena, ali i 1/6 za tri. Ostali su bili ispod dvocifrene granice.

Finale između Španije i Francuske igraće se u nedelju od 20.30, meč za treće mesto je od 17.15.

POLUFINALE EVROBASKETA

16. septembar

Poljska - Francuska 54:95

Nemačka - Španija 91:96

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15: Poljska - Nemačka

FINALE

18. septembar

20.30: Francuska - Španija


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija ŠpanijeDenis ŠrederVili ErnangomezFranc VagnerRudi FernandezDanijel TajsLorenzo BraunAndreas Obst

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara