Postkoronarni život: Džej liga startuje 9. maja

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.03.20. | 08:52

Fudbal se u Zemlju izlazećeg sunca vraća 25. aprila

Tek 24 sata pošto su ostali, barem na godinu dana bez Olimpijskih igara, Japanci su pokazali svetu da su spremni da nastave uskoro normalan “postkoronarni život”, ali i da je ipak svet taj koji još nije spreman. Ni za Igre ni za igre…

Poput Kine i Zemlja izlazećeg sunca je bila prva na udaru pandemije, pa je samim tim, uz već njihovu poslovičnu higijenu i disciplinu, blizu savladavanja problema. Upravo zato su oni i želeli da se OI održe, jer bi bilo spremni. Da je tako pokazuje i najava nastavka fudbalske sezone koja je grubo prekinuta još 25. februara.

Izabrane vesti

U utorak je naime svih 56 klubova Japana napravilo dogovor o postepenom vraćanju takmičenja. Prvo će početi niže lige i to J3 već 25. aprila, a sedmicu kasnije i J2. Džej liga će morati da sačeka još malo, do 9. maja kada bi, ako je sve po planu, šampionat morao da se nastavi tamo gde je i stao – posle prvog kola.

Japanci će uvesti sistem ograničeno slobodnih tribina tako da bi što više navijača moglo da uđe, ali da se pritom zadrži sigurna distanca među njima. U početku će takođe verovatno biti zabranjen dolazak gostujućih navijača. Još ranije je odlučeno da ove godine tamo nema ispadanja u niži rang, tako da će sve lige proširiti broj klubova sa 18 na 20.

Japan je relativno lagano prošao histeriju oko virusa korona, bez mnogo problema i žrtava. Do sada su tamo imali samo 1.128 obolelih i 52 preminula od posledica nove bolesti, što je na oko 120.000.000 stanovnika zaista simbolična brojka. Iako škole ne rade, život je relativno normalan, te nije bilo ograničenja kretanja ili zatvaranja barova i restorana. Ipak, poslednjih dana se priča da će i tamo uvesti strože mere ne bi li smanjili broj ljudi u interakcji.

(Foto: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara