Niko Laprovitola (©Star Sport)
Niko Laprovitola (©Star Sport)

Grimauova Barsa bolje izbalansirana od nekih prethodnih, u četvrtoj deonici anestezira rivale

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.10.23. | 18:22

Laprovitola prva violina, ostali ga prate

Pet dana posle izleta u Francuskoj i najubedljivije evroligaške pobede na gostovanjima od 2000. do danas, Partizan Mozzart Betu sledi utakmica sa daleko ozbiljnijim rivalom. U novobeogradsku košnicu dolazi Barselona (TV Sportklub, 18.30), koja je posle izgubljene šanse da se okiti peharom odmah na otvaranju sezone u roku od samo mesec dana prošla dug put u procesu rasta i razvoja pod komandom novog trenera Rođera Grimaua.

Barsa se je letos odlučila da zaključi trogodišnje poglavlje i Šarunasa Jasikevičijusa razreši dužnosti. Period u kojem je katalonski velikan trošio više nego ikada pre završio se relativno dobro, ali daleko od očekivanog. Po dve španske krune i Kupa kralja dobre su stavke za rezime svakog trenera, ali jedan od najboljih plejmejkera trećeg milenijuma nije ostvario ono glavno – da Barselonu vrati na evropski tron. Poraz u finalu 2021. od Efesa, te još dva učešća u polufinalu nisu zadovoljila kriterijume pa je Jasikevičijus letos dobio zahvalnicu i cveće.

Izabrane vesti

Sa njim je otišao Nikola Mirotić u jednoj od najvećih transfer-saga evropske košarke, dok je Koriju Higinsu rečeno da potraži novi klub pošto zbog čestih povreda nije više bio igrač vredan 1.800.000 evra, koliko je po informacijama specijalizovanog portala BasketNews dobio u poslednjoj godini ugovora.

Barselona je platila skupu cenu odluke da ozbiljno umanji budžet, pošto je za sporazumne raskide sa Jasikevičijusom, Mirotićem i Higinsom platila više od 25.000.000 evra. Iz tog razloga klub mora da prijavi nikad veći gubitak za takmičarsku 2022/23 u iznosu od 56.600.000 evra!

Kraj jednog velikog poglavlja otvorilo je vrata za stvaranje nove Barselone. Na iznenađenje mnogih, za trenera je posle dosta nagađanja postavljena igračka legenda kluba Rođer Grimau. Kada je raščistio roster, počeo je da slaže tim po svojim afinitetima. Plaćeno je obeštećenje za najbolje igrače Unikahe, odnosno Huventuda – Đoela Paru i Darija Brisuelu. Zajedno sa dvojicom zlatnih reprezentativaca sa prošlog Evrobasketa stiglo je i visoko krilo NBA kalibra Džabari Parker, dok je šlag na tortu bio potpis Vilija Ernangomeza. Grimau je u istom paketu hteo i njegovog brata Huanča, ali se on odlučio za Panatinaikos.

Novi ugovor dobio je Serđi Martinez, koji je zatim prosleđen Đironi na jednogodišnju pozajmicu, a sačuvan je skelet prošlogodišnjeg tima sa Tomašom Satoranskim, Nikom Laprovitolom, Rokasom Jokubaitisom, Nikolom Kalinićem, Aleksom Abrinesom, Janom Veselim... Kada se sve sabere i oduzme, Barselona ponovo ima respektabilan sastav, kadar za novo učešće na Fajnal foru, pa i napad na evropsku titulu.

Poraz od Real Madrida u polufinalu domaćeg Superkupa nije izazvao pometnju, jer je svima bilo jasno da je ekipa još u procesu uigravanja kod novog trenera i da je potrebno vreme da stvari dođu na svoje. Grimau je prvih mesec i po dana nove sezone iskoristio da predstavi ekipu sa novim taktičkim načelima – više trčanja, bolji protok lopte, košarke u tranziciji, naravno i šuteva za tri poena. Trener kome je ovo prvi ozbiljan samostalni angažman želeo je da vidi moderniju verziju tima u biti sposobnog da pretrči i nadigra svakog protivnika. Oplemenio je igru i već se vide značajniji pomaci napred.

Košarkaški stručnjaci u Španiji tvrde da je ova Barselona bolje izbalansirana od nekih ranijih, pogotovo onih kada je se sve vrtelo oko Nikole Mirotića. Statistika kaže da Barsa prema indeksu korisnosti nema nijednog igrača među 20 u ACB ligi. Na 21. mestu je Vili Ernangomez sa prosečnim indeksom 14,2, prati ga Rokas Jokubaitis na 32. poziciji sa koeficijentom 13, dok je među 50 najkorisnijih još Niko Laprovitola sa indeksom 11. Argentinac je i pored toga najefikasniji Barselonin igrač u prvenstvu sa 14,5 poena po utakmici, dok Vili beleži 13,3 poena u proseku. Kada govorimo o Evroligi Laprovitola je prva violina Barse sa prosečnim indeksom 20 u ove dve utakmice (četvrti u takmičenju) i 7,5 asistencija (treći), dok je sa 15 poena sedmi na listi strelaca. Ističe se još Jan Veseli tri ukradene lopte, te Aleks Abrines sa tri pogođene trojke po meču. Ipak, Barselona je u sigurnoj pobedi nad Efesom na otvaranju i brejku protiv Olimpijakosa u Pireju pokazala daleko više od onoga što se vidi okom statistike.

Bez istinske superzvezde kakva je Mirotić bio do letos, Laprovitola se iskristalisao kao lider ovog tima i neko koga ostatak ekipe prati u stopu. Uloge su bolje raspoređene, a primetno je da ekipa mnogo više zavisi od učinka spolja, nego unutra. Zato sada igru nose spoljni igrači poput Laprovitole, Satoranskog, Abrinesa i Jokubaitisa, dok ostali adekvatno popunjavaju Grimauov mozaik.

Da u ekipi postoji izraženiji balans jasno se vidi tokom prethodnih nekoliko utakmica. Protiv Olimpijakosa iskočio je Laprovitola sa 17 poena i sedam asistencija, dok je Jokubaitis preuzeo dirigentsku palicu na gostovanju Gran Kanariji sa 14 poena i šest podeljenih dodavanja. Litvanac je ove godine rešen da napravi iskorak i ponudi ekipi nešto više. Abrines je u oba meča bio izuzetnog šuterskog raspoloženja, pošto je u Pireju ubacio pet trojki iz sedam pokušaja, a na poznatom španskom ostrvu još tri iz četiri šuta. Nikola Kalinić i Jan Veseli bili su glavnokomandujući u fazi odbrane, dali su ekipi potrebnu čvrstinu, zanemarvši sopstveni napadački učinak zarad timskog uspeha.

Na malom uzorku u Evroligi, Barselona je jedna od retkih ekipa u kojoj su bar devetorica igrača ubacila minimum pet poena. I to ide u prilog većem balansu ekipe, odnosno bolje raspoređenim ulogama i zadacima. Veseli je takođe dosta aktivan i u napadu, što Barseloni dosta znači u periodu Vilijeve adaptacije na evropsku košarku.

Od poraza u Klasiku na početku sezone, pa u narednih sedam utakmica zabeleženo je šest pobeda, uz jedini poraz opet od Reala, sada u prvenstvu. Za to vreme ekipa je radila mnogo i pokazala značajan napredak u odnosu na sam početak sezone.

BARSELONA OSVAJA EVROLIGU - KVOTA 10,0

Španski mediji dosta su veliki prostor dali Barseloninom rasporedu u oba takmičenja. Gledajući period od puta za Atinu, do povratka iz Beograda kući posle utakmice sa Partizan Mozzart Betom, ekipa će proputovati više od 11.000 kilometara! Ukupno oko 3.754 kilometara do i od Atine, plus 4.352 kilometra do i od Las Palmasa, uz oko 3.000 kilometara do i od Beograda. Uz prilično gust raspored i veliku potrošnju to je izuzetno visoka kilometraža sa kojom igrači moraju da se nose. Ali, to su čari evropske košarke.

Barselona je upisala dve recke, sa željom da i u Beogradskoj areni nastavi niz protiv sve boljeg Partizan Mozzart Beta koji još iz prošle sezone nosi poseban motiv da nadigra katalonskog giganta.

“Biće jako težak meč, na jednom od najkomplikovanijih parketa u Evropi, protiv impresivnog sastava. Idemo da se nadigravamo, da probamo da nametnemo naš ritam i odigramo najbolje što možemo, sa nadom u ono najbolje“, izjavio je Grimau u najavi meča.

Dobra stvar za Barsu je što će posle Arene imati dan više za odmor pred dolazak minhenskog Bajerna, pošto je meč zakazan za petak. Dva dana kasnije dolazi i Bilbao, što će biti uvod u evroligaški klasik sa Realom u Madridu 26. oktobra.

Kada govorimo o Barseloninoj igri, za početak ove sezone zaštitni znak je postala igra u četvrtoj deonici. Grimauov tim je postepeno izgradio prepoznatljivu igru kojom u odlučujućih deset minuta “anestezira“ protivnike. Protiv Gran Kanarije rezultat je glasio 27:14, protiv Olimpijakosa 21:14, Andore 27:22, a Efesa – 22:10! Čak je i u porazu u ligaškom Klasiku Barsa dobila poslednju četvrtinu (29:27), a samo su Palensija (22:24, Barselona slavila u produžetku) i Real u polufinalu Superkupa (21:23) bili bolji od Grimauove ekipe kada dođe do završnih deset minuta.

Partizanovo glavno oružje u ove dve utakmice bio je učinak za dva poena gde je drugi po procentu uspešnosti sa 67,5 odsto i jedini bolji tim je upravo Barselona sa 67,7 procenata. Barselona je, opet, se istakla dosad kao najbolja trojkaška ekipa sa 45,7 odsto pogođenih šuteva uz 10,5 uspešnih hitaca, dok je Partizan Mozzart Bet na začelju sa 25 odsto, odnosno 4,5 pogodaka u proseku. Opet, crno-beli su prvi kada se gleda procenat uspešnosti protivnika sa distance sa 24,5 odsto.

Partizan Mozzart Bet nije uspeo da savlada Barselonu na svom parketu još od onog čuvenog trijumfa u poslednjoj F4 sezoni, kada se u krcatom Pioniru gledao snimak za poslednji koš. Od tada su gosti slavili tri puta, ali samo jednom ubedljivo, pre bezmalo deset godina kada je na semaforu pisali 82:64 za Barsu.

Biće to prava košarkaška poslastica.


tagovi

EvroligaKK BarselonaRođer Grimau

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara