Stiv Neš, Džejms Harden, Karis Levert, Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)
Stiv Neš, Džejms Harden, Karis Levert, Kevin Durant i Kajri Irving (©AFP)

Harden pogazio sve da bi ispunio želju, Levert pobednik megatrejda, Bruklin i Neš mogu da izgube sve

Vreme čitanja: 8min | čet. 14.01.21. | 11:31

Hjuston okreće novi list s velikom zalihom pikova, Indijana dobro prošla, Torin Prins ne baš toliko s prelaskom u Klivlend…

Bomba koju je nedeljama ceo NBA svet nestrpljivo čekao konačno je aktivirana u sredu uveče! Bruklin Netsi dobili su Džejmsa Hardena u pravom blokbaster trejdu u čiju realizaciju su bila uključena četiri kluba za razmenu čak sedmorice igrača.

Megatrejd Bruklina i Hjustona uz podršku Klivlenda i Indijane izazvao je tektonske potrese u NBA ligi i delimično izmenio perspektivu gledanja na dalji tok sezone u obe konferencije. Netsi su na papiru izrasli u prvog favorita Istoka i verovatno najvećeg kandidata za titulu uz Los Anđeles Lejkerse, Roketsi su stavili tačku na eru u kojoj je najpoznatija brada na svetu imala kompletnu moć u svojim rukama, dok su Pejsersi i Kavalirsi dobili ponešto i tako zadovoljili svoje apetite.

Izabrane vesti

Ali ko je pobednik, a ko gubitnik trejda četiri kluba? Ko može da bude srećan zbog realizacije, a kome bi rušenje barijera moglo i da se smuči?

-----------------------------------

KO JE KAKO PROŠAO?

HJUSTON ROKETS: Viktor Oladipo, Rodion Kuruc, Dante Egzum, četiri nezaštićena pika prve runde (2022, 2024, 2026. godine iz Bruklina i 2022. iz Milvokija preko Netsa) i četiri zamenska pika prve runde (2021, 2023, 2025, 2027. godine).

BRUKLIN NETS: Džejms Harden.

INDIJANA PEJSERS: Karis Levert, pik druge runde (2023. godine iz Hjustona).

KLIVLEND KAVALIRS: Džeret Alen, Torin Prins.

-----------------------------------

DŽEJMS HARDEN

Džejms Harden (©AFP) Džejms Harden (©AFP)

Retko ko bi podržao način na koji je sve izveo, ali Džejms Harden je dobio ono što je želeo. Na tom putu pogazio je sve što je gradio osam godina u Hjustonu, ali i dalje će ostati upisan u almanahe kao jedan od najboljih igrača franšize iz Teksasa i neko ko je praktično na svojim leđima nosio Rakete do dva konferencijska finala. I pored toga, ostaje taj opori ukus u ustima pošto je Harden uradio i mnogo toga lošeg kako bi se preselio na željenu destinaciju.

Praktično od momenta kada se prošla sezona završila, Bradonja je označio Bruklin kao klub gde sebe vidi u budućnosti, uz Filadelfiju i još neke timove. Ali Netsi su bili iznad svih. Pošto su u klubu prvo odbili da ga trejduju, Harden je krenuo stranputicom kako bi pokazao da mu do Hjustona više nije stalo. Kasnio je na početak trening kampa pošto se s poznatim reperom Lil Bejbijem provodio po noćnim klubovima u Atlanti i Las Vegasu. Zbog kršenja strogih kovid protokola ulazak u trenažni proces se dodatno odužio, a kada je prvi put istrčao na parket u predsezoni, postalo je jasno koliko se Harden zapustio u kratkom vremenskom periodu. Postao je predmet podsmeha na internetu, gde su njegovo fizičko stanje upoređivali s izgledom Kendrika Perkinsa. Tokom nekoliko pripremnih utakmica Harden je izgledao gotovo beživotno.

Kap koja je prelila čašu i praktično najavila Hardenov odlazak iz Teksasa bila je njegova izjava da je “Hjuston loš do tačke nepopravljivog“, što je izazvalo oštru reakciju navijača, ali i saigrača poput Demarkusa Kazinsa.

“Hjuston jednostavno nije dovoljno dobar. Nismo ni blizu dobrog, iskreno, braniocu titule (Lejkersima), ali ni ostalim elitnim timovima u NBA ligi. Vidi se velika razlika između nas i njih. Hemija, talenat, sve. Jasno je. Volim ovaj grad, dao sam sve što sam mogao. Ali došli smo do tačke posle koje više stvari ne mogu da se poprave“, izjavio je Harden, na šta je Kazins oštro reagovao:

“Očigledno se radi o nepoštovanju kluba, ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Ekipa oseća posledice njegovih postupaka. Ovo je onaj gadni deo biznisa koji se neretko gura pod tepih. Morate da se suočite s ovakvim stvarima. Kada odlazi neko ko je označen za franšiznog igrača, obično se ti raskidi loše završe. Može Harden da se oseća kako god želi zbog cele situacije, ali onih 14 momaka u svlačionici nisu mu skrivili ništa. Sve ono što je izgovorio znak je nepoštovanja prema nama, jer se poneo apsolutno nepravedno“.

Harden je svoj cilj ispunio. Sa Kevinom Durantom i Kajrijem Irvingom oformiće novu Veliku trojku, odnosno triling superzvezda spremnih da napadnu šampionski prsten. Videćemo samo kako će stvari funkcionisati...

HJUSTON ROKETS

Navijač Hjustona (©AFP)Navijač Hjustona (©AFP)

Odlazak Džejmsa Hardena stavio je tačku na epohu koja nije donela ništa više od dva konferencijska finala s Golden Stejtom. Hjuston se konačno rešio nezadovoljne superzvezde i za to dobio poveći paket pikova i igrača, što je odlična polazna tačka za franšizu koja namerava da okrene novi listi i uđe u veliku tranziciju. Doduše, ti pikovi nisu visoki, ali imaju potencijal. Velike zasluge za sve idu generalnom menadžeru Rafaelu Stounu. Do pre samo dva meseca, Hjuston je bio preopterećen s dva astronomska ugovora – Džejmsa Hardena i Rasela Vestbruka. Obojica su želela da odu, a Hjuston je dobro prošao. Ne samo što je skinut veliki deo pritiska sa kase jer su Hardenov i Vestbrukov ugovor bili “teški“ ukupno 82.613.734 dolara, odnosno po 41.000.000 dolara, već je klub dobio pika prve runde od Vašingtona uz Džona Vola, mada i preuzeo njegov ugovor od preko 41.000.000 dolara, plus još četiri nezaštićena prva pika, četiri nezaštićena zamenska pika, Viktora Oladipa u poslednjoj godini ugovora, plus dvojicu mladih igrača željnih dokazivanja – Dantea Egzuma i Rodiona Kuruca.

Retko kada se odricanje franšiznog igrača isplati, ali generalni menadžer Raketa dao je šansu Hjustonu da bude jedan od retkih timova koji može da bude i te kako zadovoljan konačnim raspletom. Hjuston više ne oseća pritisak moranja, svlačionica se rešila toksičnih igrača koji su ubijali i ono malo hemije. Oladipo i Vol su dobili šansu da povrate Ol star formu pošto su prevazišli one teške povrede zbog kojih nisu igrali mesecima, dok će Kristijan Vud, Egzum, Kuruc i ostali mladi igrači moći da uvedu klub u novu eru.

Hjuston je bacio kocku s Oladipom, ali je situacija vrlo povoljna za njega i klub. On je na 21.000.000 dolara za ovu sezonu, Hjuston može da ga zadrži jer ima dobru situaciju s seleri kepom i može čak da mu ponudi novi ugovor i zadrži brdo para za druge poslove. Rakete su komotno mogle da uzmu Džereta Alena u ovom poslu, ali je očigledno u klubu procenjeno da im je Vud dovoljan na centru.

BRUKLIN NETS

Kevin Durent i Kajri Irving (©AFP)Kevin Durent i Kajri Irving (©AFP)

Da li Bruklin može da se smatra pobednikom ili gubitnikom ovog megatrejda? Biće to najluđi eksperiment NBA za koji svi jedva čekamo da vidimo kako će funkcionisati. Bruklin u svojim redovima ima trojicu od TOP 20 igrača današnjice i kao takav ima obavezu da napadne šampionski prsten! Ovim trejdom Netsi su izgubili na dubini sastava, pa će Stiv Neš morati ozbiljno da zasuče rukave i osmisli funkcionalnu rotaciju. S ovakvim trilingom Netsi imaju jedan od najpotentnijih napada u istoriji NBA lige. Najbolja verzija ovog tima može ne samo ravnopravno da se bori protiv Lejkersa, već i da uzme prsten. Ako Durant, Harden i Irving budu uložili sebe u ovaj projekat, teško da može bilo ko da zaustavi Netse na putu do velikog finala jer će terorisati protivničke odbrane. I pored toga što će u odbrani duvati vetrovi, Netsi imaju dovoljno vatrene moći da pregaze svakog takmaca na poen više.

Ali šta će biti ako Harden, Durant i Irving ne kliknu? Bradonja trenutno izgleda katastrofalno i sada pod hitno mora da se vrati u prepoznatljivu formu. Irving uporno odbija da igra utakmice zbog navodne bojazni od toga da se ne zarazi virusom korona, čak je na nekoliko dana potpuno ispario i niko u klubu ne zna gde je, da bi nedavno na društvenim mrežama osvanuli video-klipovi njegovog provoda na sestrinom rođendanu u jednom noćnom klubu. Kritike američke javnosti idu toliko daleko da je poznati voditelj Stiven Smit pozvao Irvinga da “odmah objavi kraj karijere jer očigledno ne želi da igra košarku“. Durant će u narednim sedmicama morati na svojim leđima da nosi celu franšizu, a ne treba zaboraviti da je pauzirao preko godinu dana zbog pucanja Ahilove tetive. Bez obzira što se na njemu ne vide posledice duge pauze, Durantovo preopterećenje u ranoj fazi sezone može da ima potencijalno katastrofalan ishod.

Osim toga, Stiv Neš se sa svim ovim suočava u svojoj prvoj godini kao šef stručnog štaba jednog kluba. Dobra je stvar to što kraj sebe ima Majka D’Antonija, koji u dušu poznaje Hardena. Ovaj trejd mogao bi da bude prokletstvo ili dar sa neba za Stiva Neša, zavisno od toga kako odigra karte u budućnosti.

Odlaskom Karisa Leverta i Džereta Alena Bruklin je mnogo izgubio na dubini rostera, a s ovim razvojem situacije klub bi možda čak mogao da proba da se reši Džoa Herisa jer je realno u ovom miksu višak?

KLIVLEND KAVALIRS

Dramond, Dotson i Nens Džunior (©AFP)Dramond, Dotson i Nens Džunior (©AFP)

Kavsi su u ovom trejdu super prošli jer su dobili dvojicu dobrih igrača ni za šta. Uzeli su mladog igrača u liku Džereta Alena oko kojeg mogu dalje da grade franšizu, a petorka Garlend – Sekston – Porter – Okoro – Alen izgleda sasvim pristojno i pre svega ima dosta potencijala za dalju razradu. S ovakvim razvojem stvari nije isključeno da Klivlend napravi veliku čistku i ubrzo trejduje ili otpusti Andrea Dramonda kako bi se otvorio dodatni prostor za Alena i ispitaju tržište s ugovorom Kevina Lava. Alen je imao odličan početak sezone u Bruklinu sa prosekom od 11,2 poena, 10,4 skoka i 1,6 blokada, što su mu najveće brojke dosadašnje karijere. Ostali su bez Dantea Egzuma koji je beležio manje od četiri poena za 19 minuta prosečno na parketu. Nije loš posao. Prins je možda tu najviše izgubio, jer je došao u tim koji neće imati plej-of ambicije i verovatno će najveću porciju minuta dati mladim nadama ekipe. Njegova uloga u Bruklinu bila je zanemarljiva, a ni u Klivlendu verovatno neće biti nešto veća.

KARIS LEVERT

Karis Levert (©AFP)Karis Levert (©AFP)

Iz ovog megatrejda najveći je dobitnik Karis Levert. S obzirom da je u Indijani puklo na relaciji s Viktorom Oladipom, apsolutno je logična bila razmena igrača gde je Levert otišao u Pejserse. Sada će dobiti mogućnost da uzima i više šuteva nego što je to mogao u Bruklinu, a imaće okruženje nesebičnih saigrača. Levert neće mnogo unaprediti ekipu naspram Oladipa, ali ne treba očekivati ni da će Pejsersi pasti. Očekivanja su da će Levert uživati kraj Domantasa Sabonisa i Malkolma Brogdona, s kojima bi mogao da klikne jako brzo. Čak je i Stiv Neš priznao da je Levert kalibar za startera u svim NBA klubovima, ali sa svim promenama koje su se dogodile bio bi zakucan za klupu i ne bi mogao da zasija pored Irvinga, Hardena i Duranta. Indijana će ostati među kandidatima za visok plasman na tabeli Istočne konferencije. On ima još dve godine ugovora vredne 36.000.000 dolara, a prosečno beleži 18,5 poena i šest asistencija, a u poslednjih pet utakmica bio je na 26 poena i 6,6 završnih dodavanja uz 56,6 odsto pogođenih šuteva iz igre, što se i te kako isplati.



tagovi

Džejms HardenViktor OladipoKaris LevertKajri IrvingKevin DurantStiv NešBruklin NetsHjuston RoketsIndijana PejsersNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara